Türkmenistan’da Kütüphane Seferberliği

Türkmenistan’da Kütüphane Seferberliği

Türkmenistan’da hükümet, adeta ülkenin her yanına kütüphane kurma seferberliğini ilan etti. İlk olarak tarihi Merv kentinde inşa edilen modern kütüphane serisini sırasıyla Daşoğuz ve Balkan bölgeleri de takip etti. Geçtiğimiz haftalarda...

Türkmenistan’da hükümet, adeta ülkenin her yanına kütüphane kurma seferberliğini ilan etti. İlk olarak tarihi Merv kentinde inşa edilen modern kütüphane serisini sırasıyla Daşoğuz ve Balkan bölgeleri de takip etti.

Geçtiğimiz haftalarda Daşoğuz bölgesindeki kütüphanenin açılış törenine katılan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, daha sonra Balkan bölgesindeki kütüphaneyi törenle hizmete açtı.

Balkanabat kentinde yerli firmalar tarafından inşa edilen kütüphane ve modern pazarın açılışına katılan Berdimuhamedov, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkmenlerin tarihte kültür, sanat, eğitim ve bilime çok değer verdiğini söyledi. Kitabı değeri biçilmez hazine olarak gördüklerini belirten Türkmen lider, “Türkmen halkı çok eskiye dayanan tarihi boyunca çok sayıda kütüphane ve kültür merkezlerini kurmuş bir halk. Şimdi bize ecdatlarımızdan kalan mirası, tarihi eserleri ve kitapları restore etmek ve muhafaza etmek düşüyor. Bunun için ülkenin her yerine modern kütüphaneler kuruyoruz” diye konuştu.

Berdimuhamedov, 78 milyon manat (yaklaşık 27 milyon dolar) tutarında 7 katlı ve en üst katında gözlemevi bulunan bir modern binayı hizmete açtıklarını söyleyerek, burada 1 milyon kitap veya diğer baskı ürünlerini muhafaza etme imkânının olduğunu belirtti.

erdimuhamedov ve beraberindeki heyet kütüphanenin bütün bölümlerini gezdi ve yetkililerden bilgi aldı. Gözlemevi de bulunan kütüphanenin 1 milyon kitap kapasitesi bulunuyor. Kütüphaneden aynı zamanda 600 kişi faydalanabilecek. İlk katında 4 adet 70 kişilik okuma salonu bulunan kütüphane, bilgisayar, internet salonları ve modern teknolojiler ile donatıldı.

Kütüphanenin ‘Türkmen kitaplarının tarihi’ bölümünde Türkî dillerle ilgili çalışmalarıyla tanınmış 11. yüzyıl bilgini Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ü Lugati't-Türk gibi birçok tarihi eserler bulunduruluyor.

Türkmen lider, aynı gün 35 hektar alana kurulan pazarın, Türk Efor şirketi tarafından inşa edilen 10 milyon dolar maliyetli Jebel bölgesindeki çamur ve tuz paketleme fabrikası ve 22 milyon dolar maliyetli Balkan bölgesindeki Bereket ilçesinde iyotlu çubuk ve kalem üreten fabrikanın açılışlarına katıldı. Bölgede açılan 4 tesis toplam 400 kişiye istihdam sağlayacak.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.