'Türkler Sanıldığından Fazla Kitap Okuyor'

'Türkler Sanıldığından Fazla Kitap Okuyor'
Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Bayram Murat, Türk insanının sanıldığından daha fazla kitap okuduğunu açıkladı. Bayram Murat, insanların sonbahar aylarında daha fazla kitap okuduğunu, kış aylarında ise okuma oranın...

Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Bayram Murat, Türk insanının sanıldığından daha fazla kitap okuduğunu açıkladı. Bayram Murat, insanların sonbahar aylarında daha fazla kitap okuduğunu, kış aylarında ise okuma oranın düştüğünü söyledi.

Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile bu yıl 33'ncüsü düzenlenecek olan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 8-16 kasım 2014 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde ziyaretçilerine kapılarını açacak. Kitap fuarı 850 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenecek.

Fuar öncesi Türk insanının kitap okuma oranlarına ilişkin açıklamada bulunan YAYFED Başkanı Bayram Murat sanıldığının aksine Türklerin kitap okuma oranın yüksek olduğunu vurguladı.

'EN AZ KİTAP KIŞ AYLARINDA OKUNUYOR'

Bayram Murat, bandrol sayıları dikkate alındığında hemen her mevsim kitap okunduğunu ifade etti. 2010 - 2014 yılından itibaren 1 milyar 412 milyon 816 bin 674 bandrollü kitap satıldığını açıklayan Murat, "Geçtiğimiz yıllarda sonbahar ayında daha fazla kitap okunduğunu görüyorduk. Ancak bu yıl kitap satış oranlarını incelediğimizde sonbaharda ufak artışların olduğunu söyleyebiliriz." şeklinde konuştu.

Kış ayında insanların daha az kitap satın aldıklarını hatırlatan Murat, "Son beş yılın satışlarını dikkate aldığımızda kitap okuma oranlarının kış aylarında düştüğünü görüyoruz. Kış aylarında insanların daha fazla televizyon izlediğini, kitap okuma oranlarının bu yüzden azaldığını söyleyebiliriz. Gelişmiş ülkelerde satışların homojen dağıldığını görüyoruz. Yayıncılığın geleceği açısından aralık, ocak ve şubat ayı satışlarının artması gerekmektedir." dedi.

'EN ÇOK EĞİTİM YAYINLARI OKUNUYOR'

Yetişkin araştırma- inceleme, yetişkin kurgu, çocuk-gençlik, eğitim, akademik, inanç ve ithal kategorilerinde kitap satışları baz alındığında en çok eğitim yayınlarının tercih edildiğini belirten Bayram Murat şöyle konuştu: "Eğitim yayınları yüzde 54 ile birinci sırada bulunuyor. En çok tercih edilen ikinci yayın türü ise dini yayınlar. Her türlü dini yayınlar yüzde 17 ile ikinci sırada yer alıyor. Yetişkin araştırma-inceleme kitapları yüzde 13 ile üçündü sırada yer alıyor."

'EN ÇOK KİTAP OKUYAN ŞEHİR İSTANBUL'

2014 yılı boyunca 6 milyar 290 milyon529 bin 828 liralık kitap satıldığını açıklayan Bayram Murat, "3 milyar 755 milyon 814 bin 194 bin liralık kitap satışı ile tüm Türkiye'deki satışın yarıdan fazlası İstanbul'da gerçekleşiyor. İkinci sırada 1 milyar 690 milyon 823 bin 200 liralık satışla Ankara, üçüncü sırada ise 843 milyon 892 bin 434 liralık satışla İzmir bulunmakta." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.