Türkiye'nin ilk beyaz peynir fabrikası böyle iflas etti! 25 ülkeye ihracat yapıyordu

Türkiye'nin ilk beyaz peynir fabrikası böyle iflas etti! 25 ülkeye ihracat yapıyordu
Türkiye'de 25 ülkeye peynir ihracatı yapın firmanın iflas etmesi sektörü sallamıştı. Bahsi geçen firmanın nasıl iflas ettiği ortaya çıktı. İşte iflasın ardından fabrikanın satışı ve daha fazlasıyla ilgili detaylar...

Türkiye ekonomisi belli başlı dönemlerde kriz yaşayabiliyor. Söz konusu sıkıntılardan en çok etkilenen ise büyük işletmeler oluyor. 2001 yılında yaşanan krizin ardından Türkiye düzlüğe çıktı. Yaklaşık 20 yıl boyunca hızla büyüyen ülkede 2021 yılından itibaren sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Koronavirüs pandemisiyle tedarik zinciri kırıldı ve küresel ekonomik kriz ortaya çıktı.

peynir.webp

TÜRKİYE'NİN İLK BEYAZ PEYNİR FABRİKASI BÖYLE İFLASA SÜRÜKLENDİ

Türkiye'de dolar kurunun da yükselmesiyle kriz daha da şiddetlendi. Dünya genelinde krizden en çok etkilenen ülke Türkiye oldu. Son aylarda konkordato ilan eden ya da iflas eden firma sayısında rekor artış var. Peki Türkiye'de geçmişte hiç iflas yaşanmadı mı? Bu sorunun cevabını arayanlar için en dikkat çekici iflası araştırdık. Türkiye'nin ilk beyaz peynirini üreten fabrikanın nasıl iflasa sürüklendiği ortaya çıktı.

yorsan-33.jpg

FABRİKANIN TEMELLERİ 1964 YILINDA ATILDI

Dev fabrikasıyla süt ve süt ürünleri üreten fabrika farklı gerekçelerle iflas etti. Temeli 1964 yılında atılan firma sektörün öncüsü olmuştu. Bir zamanlar Türkiye'nin en büyük 500 şirketi arasında yer alan Yörsan'ın başına gelenler çok konuşuldu. 1984 yılında Türkiye'nin ilk peynir fabrikası olarak Balıkesir Susurluk'ta 170 bin metrekarelik bir tesis faaliyete geçirildi.

25 ÜLKEYE SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİ İHRAÇ EDİYORDU

2013 yılında ülkedeki peynirin neredeyse yüzde 20'sini Yörsan üretiyordu. Aynı zamanda yurt dışında da büyük çapta ihracat yapan şirket; ABD, Japonya, Almanya, Singapur ve Orta Doğu dahil olmak üzere yaklaşık 25 ülkeye ürünlerini ihraç ediyordu.

fabrika-yorsan.webp

2014 YILINDA DUBAİ ÖZEL YATIRIM FONUNA SATILDI

2014'te Yörsan, ikinci fabrikasını yine Susurluk'ta kurdu ve aynı yıl Dubaili özel yatırım fonu The Abraaj Group'a satıldı. Sıkıntılar bu satıştan sonra başladı. Böylesine büyük bir markanın neden yabancılara satıldığı gündeme oturmuştu. 2018 yılında Abraaj Capital'in şirketi iyi yönetemediği konuşulmaya başlandı.

MAHKEME İFLAS ERTELEME KARAR VERDİ

Abraaj Capital, 2018'in başında iflas korumasına başvurarak, borçlarını geri ödemek için 6 milyar dolarlık varlıklarını satışa çıkarmış ve ardından tasfiye sürecine girmişti. Yörsan'ın iflas kararının beklendiği bir dönemde mahkeme heyeti tarafından sunulan dilekçe üzerine iflas erteleme kararı verildi.

yorsan-calisanlari.webp

FABRİKA İCRA DAİRESİ TARAFINDAN SATIŞA ÇIKARILDI

Bu dönemde Yörsan fabrikasının işçileri, yönetim tarafından kendilerine hiçbir açıklama yapılmadığını söyleyerek iflasın kabul edilmesi durumunda tazminatlarını alamama ve işsiz kalma endişelerini de dile getiriyorlardı. 10 Temmuz 2020'de de Yörsan'ın iflas talebi Susurluk Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kabul edildi. Şirket, 2020/1 sayılı İflas Kararı ile Susurluk İcra İflas Dairesi tarafından 17 Ocak 2022 tarihinde satışa çıkarıldı.

yorsan-2.webp

MATLI HOLDİNG TARAFNDAN 150 MİLYON TL'YE SATIN ALINDI

Açık artırmaya katılan Matlı Holding, 17 Ocak'ta Yörsan firmasının yeni sahibi olmak üzere 150 milyon TL bedelle şirketi satın aldı. Yani Yörsan iflas ettiği için başka birine satılmış oldu. Yaşanan bunca olaydan sonra Yörsan piyasadaki eski gücünü kaybetti. Bir zamanlar tüm marketlerde yer alan Yörsan şimdi nadir bulunur bir marka haline geldi. İşte Türkiye'nin ilk beyaz peynir fabrikasının hikayesi tam olarak bu.

Kaynak:Haber Merkezi