Türkiye’nin İkinci Büyük Şehitliği İçin İlk Harç Atıldı

Türkiye’nin İkinci Büyük Şehitliği İçin İlk Harç Atıldı

Çanakkale’den sonra Türkiye'nin ikinci büyük şehitliği olacak Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’nin ilk harcı törenle atıldı.Askeri Hastane Şehitliği’nin temel atma törenine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Makedonya Hükümeti Devlet...

Çanakkale’den sonra Türkiye'nin ikinci büyük şehitliği olacak Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’nin ilk harcı törenle atıldı.

Askeri Hastane Şehitliği’nin temel atma törenine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Makedonya Hükümeti Devlet Bakanı Necdet Mustafa, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı’nın katıldı.

Törende konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin bugün geleceğe güvenle bakan bir ülke olduğunu söyledi. Asker Hastanesi Şehitliği’nin gelecek nesillere tarihi geçmişimizi, medeniyet değerlerimizi, ezan, bayrak ve vatan uğruna canın feda edilebileceğinin bir göstergesi olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, burada yatan askerin şehadete korkarak değil koşarak gittiği vurguladı. Anneleri, aileleri ve sevdikleri eşlerinin onları bu meydanlar vatanını korumak için gerekirse canını feda etme bilme duygusu ile gönderdiğini anlatan Müezzinoğlu, “Dolayısıyla bu duyguları ve bu fıtratı gelecek nesillere aktarmada önemli bir özellik taşıyacak bu şehitliğin en kısa sürede tamamlanmasını temenni ediyorum. Bize düşen görev ve sorumluluk olursa her zaman bu anlamda görevimizi yerine getirme duyarlılığımızın olduğunu bilmenizi isterim.” dedi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de askeri hastanenin tarihin bir levhası olduğunu dile getirerek şu anda sadece duvarı kalan hastanenin tarihin derinliklerinde dimdik ayakta olduğunu açıkladı. Şahin, şunları söyledi: “Burada tedavi olmak için gelen o şerefli insanlar, tedavisi sırasında şehadet şerbetini içmişler bu hastanede. İşte biz de onların anısına bu anıtı dikerek onlara teşekkür borcumuzu ifa ediyoruz.”

Belediye Başkanı Recep Gürkan ise Edirne Şehit Aileleri Derneği, Türk Şehitlikleri İmar Vakfı ve Belediye olarak bu projeye giriştiklerini anlattı. Projenin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan onaylandığını ifade eden Gürkan konuşmasını söyle sürdürdü: “Onaylı bir projedir bu. Şu anda bizim hâlihazırda tespit edebildiğimiz 52 bin şehitten sadece 5 bin 5 tanesinin ismidir. Kalan yaklaşık 47 bin şehidimizin isimlerinin tespit çalışmaları devam ediyor. Bu 5 bin 5 şehidimizin tümümün doğduğu yere mektuplarımızı gönderdik. Bunlardan bir kısmı geri döndü. Diğerlerinden haber bekliyoruz. Geri kalan şehitlerimizin isimlerini tespit ederek onların ailelerine, doğdukları, büyüdükleri kasabalara da bu haberleri ulaştıracağız.”

Türk Şehitlikleri İmar Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Muhittin Arel de şu anda üzerine basmaya korktuğu toprağın 10-15 santim altında şehit dedelerinin yattığını belirtti. Arel, “Onlar öyle bir makama sahip ki, bizim burada söylemeye çekineceğimiz makamlar, o makamın yanında bir hiçtir. Bu proje vakfımızın yönetim kurulunun önüne geldiğinde 7 yönetim kurulu üyesi hep birlikte heyecanlandık. Yönetim kurulumuz bütün gücünü son zamanlarda şehit çocuklarını okutmaya harcadığı için önce burada biraz tereddüt etti. Ancak arkasında bir önceki görevini ve bu vakfı bize emanet eden dedelerimizin vakıf senedini hatırlayınca bu projeye can-ı gönülden ortak olmaya karar verdik. Edirne Belediyesi, Edirne Şehit Aileleri Derneği ile birlikte bu üçlü konsorsiyumun içinde yer almaktan ve serhat şehrimizde bu şehitliği meydana getirmekten gurur duyuyoruz.” dedi.

Edirne Şehit Aileleri Derneği Başkan Yardımcısı ve Şehitlik Yapım Komisyonu Başkanı Faruk Çiftçi ise Edirne'nin 220 bin şehidini 27 şehitliğinde kara bağrına bastığını söyledi. Edirne Asker Hastanesi Şehitliği 27 şehitlikten sadece biri olduğunu ifade eden Çiftçi, “Bu şehitlik, Balkan ve I. Dünya Savaşında yaralanan ve Edirne Asker Hastanesi’nde tedavi olurken şehadet şerbeti içen kahramanların ocağıdır. Burası Kemerdere’dir. Burada Adana’dan Zonguldak'a, Filistin’den Kosova’ya her ilden, beldeden 52 bin şehit yatmaktadır. Bunlardan 5 bin 5 şehidimizin ismi tespit edilmiştir. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından şehitlik temeline ilk harç atıldı. Ardından davetlilere, savaş sırasında askerimizin menüsünde yer alan ekmek ve hoşaf ikram edildi.

ASKERİ HASTANE'DEN ŞEHİTLİĞE

Edirne Asker Hastanesi Müşir Veysel Paşa tarafından 1889 yılında yaptırılan 1.000 yataklı bölgenin en büyük askeri hastanesi olup 1941 yılına kadar hizmet verdi. Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale, Makedonya, Galiçya, Romanya cephelerinde yaralanan askerler bu hastaneye getiriliyordu. Burada bir süre tedavi gören askerlerden bazıları şehit oluyordu. Şehit olan askerler hastanenin yaklaşık 2 kilometre kuzeybatısında yer alan ve bugün Kemerdere olarak bilinen mevkide toprağa veriliyordu. 52 yıl boyunca hizmet veren askeri hastane zaman içerisinde kaderine terk edildi. 1980’li yıllara kadar ayakta kalabilen hastane yıkıldı. Yok olan hastanenin şu anda bir tek duvarı ayakta duruyor. Hastane ile birlikte 52 bin şehidin yattığı şehitlik de yok oldu.

Askeri Hastane Şehitliği 1973 yılında tarlaya çevrildi. Sürülmeye başlanan şehitlikte bulunan mezar taşlarından çok azı günümüze ulaşabildi. Edirne Şehit Aileleri Derneği ecdadın hatırasını yaşatmak ve şehitliği yeniden düzenlemek için bir çalışma başlattı. Edirne Belediyesi, Türk Şehitlikleri İmar Vakfı’nın desteği ile 14 Haziran 2014 tarihinde başlatılan çalışma kapsamında ilk olarak Milli Savunma Bakanlığı arşivinde şehitlikte yatan askerlerin kimlik bilgileri tespit edildi. 52 bin şehitten ilk olarak 5 bin 5 tanesinin kimlik bilgileri ve adresleri tespit edildi. Tespit edilen adrese Edirne Şehit Aileleri Derneği tarafından bir mektup gönderildi. Gönderilen mektuplardan bazılarına geri dönüş oldu, bazılarından ise cevap alınamadı. Bu arada bir yandan şehitlerin kimlik tespit çalışmaları sürerken Türkiye’nin ikinci büyük şehitliği yapılması için hazırlıklar tamamlandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.