Türkiye'nin en büyük teknoloji mağazası böyle iflas etti! 200 mağaza kapatıldı

Türkiye'nin en büyük teknoloji mağazası böyle iflas etti! 200 mağaza kapatıldı

Türkiye'nin bir zamanlar en büyük teknoloji mağazası yaşanan bu talihsiz olaydan ötürü iflas etti. Ülke genelinde 200 mağaza kapandı, binlerce çalışan işsiz kaldı. 1989 yılında kurulan firmanın iflas hikayesi ortaya çıktı.

Türkiye'de üretim ve satış alanında faaliyet gösteren on binlerce firma var. Bazı firmalar yaptığı satışlar ve sağladığı istihdam ile adından söz ettiriyor. İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Kocaeli, Eskişehir ve Konya sanayi üretiminde lider şehirler. Aynı zamanda perakende satışta da adından söz ettiren firmalar bu şehirlerde faaliyet gösteriyor. Örnek vermek gerekirse Türkiye'nin bir zamanlar en büyük teknoloji mağazası olan firma ele alınabilir.

bimeks-333.webp

1989 YILINDA KÜÇÜK BİR DÜKKANDA KURULDU

1989 yılında kurulan ve kısa sürede sektörün öncülerinden biri haline gelen Bimeks, ticari faaliyetine küçük bir dükkânda başlamış. Yaptığı başarılı hamlelerle Türkiye'nin öncü teknoloji mağaza markası haline gelen firma nasıl iflas etti? İşte o iflas hikayesinde bilinmeyen gerçekler.

bimeks-4.webp

RAKİPLERİNİ SATIN ALARAK TÜRKİYE'NİN DEV MARKASI HALİNE GELDİ

Bimeks sektörde tanınmaya başlayınca büyüme faaliyetlerine hız vermişti. 2013 yılında rakiplerini satın alarak sektörde en büyük olduğunu herkese kabul ettirdi. İngiliz markası Electro World ve Darty Bimeks tarafından satın alındı. Bu satın almaların ardından Bimeks adına üzücü süreç başlamış oldu.

bimeks-3.jpg

MAĞAZALARDA REYONLAR BOŞ KALDI

En başlıca sorun finans bölümündeydi. Türkiye gündemine yaşadığı krizle gelen Bimeks 2016 yılında daha büyük bir sorunla karşılaştı. Bimeks tedarikçilerine sağlanan kredi limitlerine kesinti uygulanmıştı. Bimeks bu yüzden ürün temin etmede sıkıntılar yaşamaya başladı. Bazı vatandaşlar hatırlar, o dönemde Bimeks mağazalarında birçok reyon boş olarak bekliyordu.

bimeks-1.jpg

BANKALAR KREDİ TALEBİNE OLUMSUZ YANIT VERDİ

2016 yılının son çeyreğinde Bimeks'in finansal durumunu daha da kötüleşti. Ekonomik sorunlardan dolayı Türk şirketlerine olan küresel güven azalmıştı. Çeşitli sorunlarla boğuşan Bimeks borçlarını ödeyemez hale geldi. Yapılandırma çalışmalarına hız veren firma bu borçları yine ödeyemedi. Bankalardan kredi çekmek istedi ancak olumsuz cevapla karşılaştı.

bimeks-2.jpg

BİMEKS İFLAS ETTİ, 200 MAĞAZA KAPATILDI

2018 yılından itibaren işler daha da kötüye gitti. 50'yi aşkın şehirde 200 mağazası bulunan Bimeks kapatma kararlarını peş peşe alıyordu. Bu süreçte birçok mağaza kapatıldı ve yüzlerce çalışan işsiz kaldı. Borsa İstanbul’da işlem gören ilk teknoloji perakende şirketi Bimeks, 2019 yılında Borsa İstanbul’dan çıkartıldı. 2021 yılına gelindiğinde şirketin iflasına karar verildi. Bu kararla 32 yıllık dev teknoloji firması faaliyetlerine tamamen son verdi. Türkiye'nin en büyük teknoloji mağazasının iflası tam olarak böyle gerçekleşti.

Kaynak:Haber Merkezi