Türkiye'de Her Üç Öğrenciden Biri Çomü'yü Tercih Etti

Türkiye'de Her Üç Öğrenciden Biri Çomü'yü Tercih Etti

Türkiye genelinde bu yıl her üç öğrenciden biri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ni (ÇOMÜ) tercih etti. Çanakkale 2013’de olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin en çok tercih edilen üniversite kentlerinden biri oldu. 2014 LYS sonuçlarına...

Türkiye genelinde bu yıl her üç öğrenciden biri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ni (ÇOMÜ) tercih etti.

Çanakkale 2013’de olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin en çok tercih edilen üniversite kentlerinden biri oldu. 2014 LYS sonuçlarına göre sınava giren her 3 öğrenciden 1’i tercih listesine ÇOMÜ'yü yazdı. ÖSYM’ye göre, ÇOMÜ’nün 210 programını bu yıl tercih listelerine yazan öğrenci sayısı 293 bin 52 kişi oldu. Tercih eden sayısının 300 bine yaklaşmasına rağmen bu öğrencilerden sadece 10 bin 419’u ÇOMÜ’ye yerleşebildi. Ek yerleştirmeler ile bu rakam artarken, Çanakkale’de okumak isteyen öğrencilerin yüzde 96,5’i bu isteğine kavuşamamış olacak. Bu rakamlara göre ÇOMÜ'yü tercihlerine yazan öğrencilerin sadece yüzde 3,5’i bu isteklerine kavuşabiliyor. ÇOMÜ'nün en çok tercih edilen bölümlerin başında ise sınıf öğretmenliği, okul öncesi öğretmenlik ve tıp fakültesi geliyor.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, yerleştirme verilerinin kendilerini memnun ettiğini belirterek şunları söyledi: "Bir üniversitenin başarısını ölçmede öğrenci ilgisi de önemli verilerden bir tanesidir. Bu yıl ilk yerleştirmede yerleşen oranı yüzde 97’ye kadar çıktı. Yabancı öğrenciler, dikey, yata geçişler de eklendiğinde yüzde 120 civarında bir doluluk oranıyla hizmet vermek durumunda kalıyoruz. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi son 3 yılda çok sayıda yeni fakülte, okul ve programın açılması, hazırlık okulunun devreye girmesiyle öğrenci sayısını 27 binden 46 bine kadar çıkardı. Buna rağmen okula olan ilginin artması sevindirici. Başka bir deyişle ÇOMÜ sadece nicel olarak değil, nitelik olarak da, tercih edilirlik yönünden de başarısını arttırarak sürdürüyor. Türkiye’de LYS’de tercih yapan her 3 öğrenciden 1’i üniversitemizi tercih listesinden yazdı. Elbette bu da bir ölçüdür. Çanakkale bu sayede Türkiye’de en çok tercih edilen illerden biri haline geldi. Kontenjanımız 10 bin 900 değil de 100 bin 900 de olsaydı eminim dolardı. Herkes Çanakkale’de okumak istiyor. Bu başarıyı aynı zamanda kent ile uyumlu bir üniversite idaresi olmasına da borçluyuz. Elbette Çanakkale’de de bazı öğrenci sorunları var. Ancak bu sorunlar diğer iller ile kıyaslandığında minimumda kalıyor. Üniversitenin son 3 yılda sağladığı atak ile öğrenci Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden birinde okuduğunu biliyor."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.