Türkiye'de ekonomik sebepler şiddeti körüklüyor

Türkiye'de ekonomik sebepler şiddeti körüklüyor
Konya’da bir kişi anne, baba ve kardeşini tabanca ile öldürdükten sonra intihar etti. Uzman Psikolog Sema Kavak, “Maddi ve manevi yükler ile sevgisizlik öfke duygularının tetiklenmesine neden oluyor” dedi.

Konya’da bir kişi anne, baba ve kardeşini tabanca ile öldürdükten sonra intihar etti. Uzman Psikolog Sema Kavak, “Maddi ve manevi yükler ile sevgisizlik öfke duygularının tetiklenmesine neden oluyor” dedi. Kavak, cezaların caydırıcı olması gerektiğini söyledi Konya’da bulunan Parsana Mahallesi Murat Sitesi C2 Blok'ta bir daireden silah sesleri duyulması üzerine komşular polise ihbarda bulundu.

BİR AİLE YOK OLDU

Olay yerine gelen polis ekipleri, evde anne Canfeda, baba Nurettin ve oğulları Hasan Can ve Ali Tunç'u ölü halde buldu. İddialara göre evin 28 yaşındaki oğlu Ali Tunç'un anne ve babası ile kardeşini öldürdükten sonra aynı tabanca ile intihar ettiği iddia edildi.
Konuya ilişkin konuşan Psikolok Sema Kavak “Hayat koşulları, üzerimizdeki maddi ve manevi yükler, sevgisizlik, kendini değerli ve önemli hissetmemek insanların öfke duygularının tetiklenmesine neden oluyor” dedi.

4-4-sema-kavak.jpg

CAYDIRICI CEZALAR GELMEZSE BU TÜR OLAYLAR ÇOĞALACAK

Uzman psikolog Sema Kavak, son yıllarda artan şiddet olaylarının ülke genelinde suçlara karşı yeterli cezaların verilmemesi nedeniyle devam edeceğine dikkat çekti. Kavak, “İnsanların psikolojileri, içinde bulunduğumuz zorlu koşullardan büyük ölçüde etkileniyor. Bu psikolojik baskılar altında, kendini ifade edemeyen ya da öfkesini kontrol edemeyen kişiler, şiddete yöneliyor. Özellikle cinnet geçirip eşini, çocuğunu ya da iş arkadaşını öldüren kişilerin aldığı cezaların caydırıcı olmaması, bu olayların artacağının bir göstergesidir” dedi.

4-3-2.jpg

YANLIŞ ÖĞRETİLER, EKONOMİK KOŞULLAR VE CEZA EKSİKLİĞİ

Sema Kavak, şiddet davranışlarının kökeninde çocukluk döneminde edinilen yanlış davranış biçimlerinin yattığını belirterek, “Bir çocuk, doğup büyüdüğü evde nasıl sorunlarla baş edileceğini öğrenir. Ancak, fiziksel gücü ve baskıyı sorun çözme yöntemi olarak benimseyen aile bireyleri, bu davranışları çocuklarına model olarak sunar. Sosyal medyada şiddet ve baskı içeriklerinin görünürlüğünün artması da bu davranış biçimlerinin yayılmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı. Kavak, çocukların küçük yaşlardan itibaren çevrelerinden edindikleri bu olumsuz davranış biçimlerinin, ileriki yaşlarda şiddet eğilimli bireyler olmalarına zemin hazırladığını vurgulayarak, “Çocuklar, karşısındaki kişiyi anlamak ve dinlemek yerine baskılama yolunu tercih eden aileler ya da sosyal çevreler tarafından şekillendiriliyor. Bu durum, daha sonra toplumsal hayatta da sıkça görülen bir problem haline geliyor” dedi.

GÜNÜMÜZ YAŞANTISINDA ÖFKE VE ŞİDDET İLİŞKİSİ

Öfke kontrolü ile şiddet arasında doğrudan bir ilişki olduğunu söyleyen Kavak, günümüzün ekonomik zorluklarının da bu durumu pekiştirdiğini belirtti.
Kavak, “İnsanlar, sahip olmak istedikleri şeyler ile ellerindekiler arasındaki mesafeyi giderek daha fazla hissediyor. Bu açılan uçurum, öfkenin artmasına neden oluyor. Sonuçta ise kontrolsüz davranışlar ve şiddet olayları artıyor” şeklinde konuştu.
Kavak, aynı zamanda insanların olumsuz duygularla baş edebilme becerisini kazanamadığını ve bunun da şiddetle sonuçlandığını ifade ederek, “Özellikle insanlar, nasıl baş edeceklerini bilmedikleri olumsuz duyguların etkisiyle, şiddet yoluna başvuruyorlar. Eğitim ve toplumda verilecek doğru psikolojik destekle bu durumun önüne geçilebilir” diye konuştu.

ÇÖZÜM İÇİN KAPSAMLI BİR YAKLAŞIM GEREKLİ

Uzman Psikolog Sema Kavak, şiddetin önlenebilmesi için toplumsal bir dönüşüm gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: “Ekonomik koşulların iyileştirilmesi ve bireysel çözüm kapasitesinin artırılması gerekiyor. Bunun için psikolojik danışmanlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, eğitim sisteminde de şiddetle başa çıkma ve empati becerilerinin kazandırılması büyük önem taşıyor.”
ALİ KAAN KURŞUN

Kaynak:Mesut Turan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum