Türkiye’de Bir İlk: Kadın Ve Spor Çalıştayı Düzenlendi

Türkiye’de Bir İlk: Kadın Ve Spor Çalıştayı Düzenlendi
Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Spor Bilimleri Bölümü ve Kadınlar için Spor ve Fiziksel Aktivite Derneği (KASFAD) 1 Nisan 2016 Cuma günü Başkent Üniversitesi Bağlıca kampüsünde, Türkiy...

Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Spor Bilimleri Bölümü ve Kadınlar için Spor ve Fiziksel Aktivite Derneği (KASFAD) 1 Nisan 2016 Cuma günü Başkent Üniversitesi Bağlıca kampüsünde, Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen Kadın ve Spor Çalıştayı’nı düzenledi.

Çalıştay Türkiye’de farklı düzeylerde (sporcu, egzersiz katılımcısı, yönetici, antrenör, hakem ve öğrenci) kadınların ve kız çocuklarının sporun farklı alanlarına (performans sporu, rekreatif spor, beden eğitimi ve spor yönetimi) katılımında karşılaştıkları sorunları tespit etmek ve bu sorunlara çözüm önerileri geliştirmek amacıyla gerçekleştirildi. Çalıştay, ayrıca Türkiye’deki farklı kurumların işbirliği yapmalarına olanak tanıyan ve kadınların spora katılımını arttırmayı hedefleyen politikalar üretilmesi göreviyle yola çıktı. Çalıştayın bu amaçları doğrultusunda, Türkiye’nin farklı üniversitelerinde kadın ve spor alanında çalışan akademisyenler, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü, Spor Federasyonları, Sivil Toplum Kuruluşları, ticari spor merkezleri ve spor kulüpleri gibi farklı kurumların temsilcileri, farklı illerde görev alan beden eğitimi öğretmenleri, halter, bisiklet, futbol, cimnastik ve voleybol gibi farklı spor dallarından antrenörler ve sporcular bir araya gelerek “Kadın ve Spor” konusu üzerine paylaşımlarda bulundular.

Çalıştay, üç ilham veren spor kadınının hikayelerini konu alan panel ile başladı. Beden eğitimi öğretmeni ve triatlet Vesile Yılmaz Anatça kendi öğretmenlik ve sporculuk hikayesini anlattıktan sonra “Kızlar Sahada"nın kurucusu Melis Abacıoğlu bu oluşumun geçmişini ve heyecan veren yönlerini anlattı. Açılış panelinin son konuşmacısı Manş Denizi’ni yüzerek geçen ilk Türk kadın sporcu olan Nesrin Olgun Aslan, Manş Denizi’ni geçme hikayesinin ardındaki zorlu süreçleri ve o anki duygularını dinleyicilerle paylaştı.

RAPORLAR TÜM KATILIMCILARA SUNULDU

Açılış panelinin ardından, Performans Sporu, Beden Eğitimi, Spor Yönetimi ve Rekreasyon/Fiziksel Aktivite olmak üzere dört ayrı oturum düzenlendi. Yaklaşık yüz kişinin bir araya geldiği oturumlarda, katılımcılar her bir alana dair sorunları tartışarak, çözüm önerileri geliştirmek için gün boyu süren çalışmalar yaptılar. Performans Sporu grubu kadın sporcuların, antrenörlerin ve hakemlerin sayısal azlığının nedenlerine ve cinsel tacizin önlenmesine yönelik çözümlere odaklanırken, Beden Eğitimi grubu derslerde kız çocukların daha aktif katılımını sağlamak amacıyla öğretmenlere düşen görevlere odaklandılar. Spor Yönetimi grubu kadınların spor alanındaki kariyer gelişiminin önündeki engelleri ve bu engellerin ortadan kaldırılması için neler yapılabileceğini tartıştılar. Rekreasyon/Fiziksel Aktivite grubu ise kadınların ve kız çocukların aktif bir yaşama sahip olabilmeleri için başta açık hava rekreatif alanlar olmak üzere ne tür programların geliştirilebileceğine odaklandılar. Her bir çalışma grubu çok sayıda sorun tespit ederek, bu sorunlara çözüm önerileri geliştirdi ve çalıştayın kapanış oturumunda düzenledikleri raporları tüm katılımcılara sundular.

Sporun farklı alanlarından gelen katılımcıların ortaklaşa hazırladıkları Kadın ve Spor Çalıştayı Sonuç Raporu’nun farklı kurum ve kuruluşlara gönderileceği ve kadınların ve kız çocuklarının sporun her alanına eşit ve güvenilir ortamlarda katılabilmeleri için gerekli olan politikaların üretilmesinde önemli bir kılavuz olacağı belirtildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.