Türkiyede 4 bin talasemi hastası var
Küçükkendirci, yaptığı yazılı açıklamada, Akdeniz Anemisi'nin (Talasemi), anne ve babadaki hastalıklı genlerin çocuğa geçmesiyle oluşan, ağır bir kansızlıkla seyreden, tedavisi güç ancak önlenebilir bir hastalık olduğunu belirtti.
Talasemi taşıyıcılığının bir hastalık olmadığını vurgulayan Küçükkendirci, taşıyıcıların normal yaşamlarını sürdürdüğünü, bu kişiler için tedavi gerekmediğini bildirdi.
Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı ve 4 bin civarında da hasta bulunduğunu kaydeden Küçükkendirci, açıklamasında şunlara yer verdi:
''Sağlıklı Türk popülasyonunda talasemi taşıyıcı sıklığı yüzde 2.12'dir. Akraba evlilikleri talasemi gibi nadir görülen genetik geçişli hastalıkların toplumdaki sıklığını artırır. Türkiye'de her beş evlilikten biri akraba evliliğidir ve bunun büyük çoğunluğu 1. dereceden akrabalar arasında gerçekleşmektedir. Yakın akraba evliliklerinin oldukça yüksek olduğu ülkemizde talasemi gerçek bir toplumsal sorundur. Bu gerçekten hareketle Sağlık Bakanlığı ilimizin de içinde yer aldığı 33 ilde Hemoglobinopati Kontrol Programı'nı başlatmıştır.''
Program kapsamında talasemili bebek doğumunun engellenmesini hedeflediklerine değinen Küçükkendirci, anne ve babadan çocuğa geçen kalıtsal bir kan hastalığı olan talaseminin önüne geçebilmek amacıyla Konya'da 'Hemoglobinopati Tanı Merkezi'nin 2003 yılından bu yana hizmet verdiğini bildirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.