Türkiye'de 30 kişide olacak

Türkiye'de 30 kişide olacak

Peugeot'nun otomobil sporlarından elde ettiği tecrübe, RCZ Asphalt'ta buluştu.

Türkiye'de sadece 30 kişinin sahip olabileceği araç, küçük hacimli benzinli motoruyla performans ve tasarrufu bir arada sunuyor.

Otomobil sporlarında saygı uyandıracak bir geçmişe sahip olan Peugeot, lüks spor otomobilleri gözüne kestirdiği RCZ modeline yeni bir seri ekledi. Sınırlı sayıda üretilen ve Türkiye'nin payına sadece 30 aracın düştüğü bu özel serinin adı bile potansiyeli hakkında fikir veriyor. RCZ Asphalt (asfalt) ismiyle pazara sunulan bu model, sadece 200 beygirlik benzinli motor ve manuel şanzıman ikilisiyle satılıyor. Türkiye'de sadece beyaz ve siyah renk seçenekleriyle satılan RCZ'nin yelpazesine mat gri rengi ekleyen Asphalt, yere yaklaştırılan ağırlık merkeziyle pistler için de ben buradayım diyor.

Mat gri rengiyle ayrılıyor

Dışarıdan bakıldığında rengi ve yan camlardaki Asphalt logosu dışında diğer RCZ'lerden hiçbir farkı olmayan araç, iç mekanda da logolu spor koltuklarıyla 'kim olduğunu' belli ediyor. Bu belirttiğimiz farkların dışında araç bildiğimiz RCZ. Önden basık ve geniş arkadan ise yuvarlak hatlarıyla dinamik bir tasarımı olan araç, önden 308, yandan TT, arkadan ise Boxster'a benzetilse de Peugeot yeteri kadar özgün bir otomobil yapmayı başarmış. İç mekanda ise lüks ve sportif unsurlar oldukça fazla. Ortasında analog saat barındıran yuvarlak hava kanalları, beyaz aydınlatma ve spor koltuklar nasıl bir otomobilde olduğunuzu hatırlatıyor. Kokpitin ön cama kadar deriyle kaplanması, eksiksiz donanım ve sürüş pozisyonu da konfor ve lüks algısını artırıyor.

200 beygirlik turbo motor

Tasarımıyla bile sürüş performansı hakkında bilgi veren aracın kalbinde son derece başarılı bir benzinli ünite yer alıyor.  Türkiye pazarında 156 ve 200 beygirlik seçenekleriyle satılan 1.6 litrelik benzinli motor, Asphalt'ta en güçlü haliyle yer alıyor. Turbo beslemeli motorun 6 ileri ve kısa oranlı manuel şanzımanla uyumu kusursuz. Üretilen 275 nm'lik torkun daha 1700 devir seviyesinde gaz pedalının emrine sunulması, alt devirleri oldukça canlı hale getirmiş. Ağırlığı 1.3 tonun biraz altında kalan Asphalt, 0-100 km/s hızlanmasını 7.5 saniyede tamamlıyor. Saatte 237 kilometre sürate kadar soluğu kesilmeyen motor, sportif sesiyle performanslı kullanıma teşvik ediyor. Buna rağmen tüketim şaşırtacak kadar başarılı. Fabrika verilerine göre ortalama tüketimi 6.9 litre olan araçla 7.5 litre seviyesinde gezinmek hiç de zor değil.

İzinden çıkmak istemiyor

Aracın yol tutuş yeteneği ise ayrıca bir parantez açılarak anlatılmalı. Sert süspansiyon sistemi, düşük gövde yüksekliği ve başarılı geometri, aracı benzerleri arasında zirveye oturtuyor. Yola tutunma konusunda oldukça inatçı olan araç, sert hareketlerde bile izinden çıkmıyor. Sürüş sırasındaki tek şikayetimiz, net tepkileriyle beğenimizi kazanan direksiyonun fazla büyük olması. Öte yandan aracın frenleri de son derece başarılı.

90 bin liradan satılıyor

Peugeot, lüks spor otomobilleri aratmayan tasarım ve performans sunan RCZ Asphalt için 89 bin 990 liralık bir etiket belirlemiş. Asphalt'ın normal RCZ'den (200 beygirlik) fiyat farkı 3 bin 740 lira. 156 beygirlik modelin fiyatıysa 84 bin 150 lira. Fiyat benzerlerine göre oldukça pahalı görünse de aynı performansı sunan lüks spor otomobiller bu etiketin en az 2 katına satılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.