Türkiye tarihinde otomobil satışlarında bir ilk yaşandı! Bu sayıyı kimse beklemiyordu

Türkiye tarihinde otomobil satışlarında bir ilk yaşandı! Bu sayıyı kimse beklemiyordu

Ülke genelinde otomobil sahibi olan milyonlarca insan var ancak yine de çoğunlukta otomobil yok. Türkiye'de otomobil satışlarında bir ilk yaşandı. Bu sayının yakalanmasını kimse beklemiyordu.

Türkiye'de ulaşım vasıtası olarak otomobili tercih eden milyonlarca insan var. Buna en büyük etken toplu ulaşımın yetersiz olması. Ülke genelinde ulaşım ağı mükemmel olan bir şehir maalesef yok. Otobüs ve tramvaylardaki tıklım tıklım seyahat insanları bireysel otomobil almaya itiyor. Herkesin hayali bir otomobil sahibi olmak ancak son yıllarda ikinci el ve sıfır otomobillere dev zamlar geldi. Sonuç olarak alım gücü düşen vatandaşlar otomobil alamaz hale geldi. Bu gelişmelere bağlı olarak otomobil satışlarında Türkiye tarihinde bir ilk yaşandı.

sifir-kilometre.jpg

Türkiye'de motosiklet satışları, bu yılın ilk 9 ayı içinde otomobil satışlarını geride bıraktı. Bu da ülke tarihinde ilk kez yaşandı.

Özellikle pandemi süreci ve yüksek otomobil ve akaryakıt fiyatlarındaki artış, motosiklet satışını hızlandırdı. Bu trendle motosiklet üreticilerinin yılsonu hedefleri 900 bin adede yükseldi.

Ağustos ayında motosiklet satışlarının otomobil satışlarını geçmesi, eylül ayında daha fazla açıldı. Motosiklet Endüstrisi Derneği'nin (MOTED) açıkladığı son verilere göre, geçen ayın sonunda trafiğe kaydı yapılan motosiklet sayısı, 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 153 artarak 94,783 adete ulaştı.
Böylece motosiklet satışları Ocak-Eylül 2023'te yıllık bazda yüzde 147.3 artarak 732,114 adete yükseldi. Öte yandan, otomobil satışları 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde yıllık bazda yüzde 67 artarak 666,890 adet olarak gerçekleşti.

motosiklet-satisi.webp

MOTED Başkanı Başarı Erbaş'a göre, Artes sisteminin devreye girmesi, kayıt dışılığı azaltmanın yanı sıra, otomobil alamayanların motosiklete yönelmesini hızlandırdı. Ayrıca, motosikletlerin otomobillere göre daha ulaşılabilir fiyatlar sunması ve kısa mesafede ulaşım için tercih edilmesi, satışları artıran faktörler arasında.

Hükümetin motosiklet sektörüne yönelik desteklerinin de satışlara olumlu katkı sağladığı belirtiliyor. Vergi politikaları ve bürokratik engellerdeki iyileştirmeler, motosiklet pazarının büyümesini hızlandırıyor.

Motosiklet üreticileri, gelecek yıl satışların 1 milyona ulaşmasını bekliyor, ancak otomobil pazarında daralmalar yaşanabileceği endişesi var. 125 cc motosikletlerin B sınıfı ehliyetle kullanılabilir hale gelmesi de motosiklet satışlarını destekleyen önemli bir gelişme olacak.

Öte yandan trafikte kayıtlı araç sayısının artması, motosikletlerin payını yüzde 17'ye çıkardı ve gelecek yıl büyüme beklentileri de yükseldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.