"Türkiye, Orta Asya’ya Yaklaşıyor"

"Türkiye, Orta Asya’ya Yaklaşıyor"

Belarus’un başkenti Minsk şehrinde Yüksek Avrasya Ekonomik Konseyi Toplantısı düzenlendi.

Belarus’un başkenti Minsk şehrinde Yüksek Avrasya Ekonomik Konseyi Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Türkiye’nin Kazakistan, Rusya ve Belarus’un ortaklaşa kurduğu Gümrük Birliği’ne dahil olmasına ilişkin konu görüşüldü.
Kazak basınında yer alan habere göre, Belarus’da Bağımsız Devletler Topluluğu’na Üye Devlet Başkanları Zirvesi ve Yüksek Avrasya Ekonomik Konseyi Toplantısı yapılıyor. Bu toplantı için eski Sovyetler Birliği ülke liderleri Minsk’te buluştu.
Toplantıya katılan Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Gümrük Birliği’nin genişletilmesi yönünde teklifte bulundu. Avrasya Ekonomik Konseyi’ne Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan’ın üye olduğunu söyleyen Nazarbayev, 1 Ocak 2015 yılından itibaren Avrasya Ekonomik Birliği’ni kurmak istediklerini belirtti.
Gümrük Birliği’ni daha kapsamlı bir kuruma dönüştürmek için diğer ülkeleri üyeliğe davet eden Nazarbayev, Türkiye’nin bu birliğe üye yapılmasını teklif etti. Nazarbayev, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisi telefon ile aradığını ve Türkiye’nin de Gümrük Birliği ve Ortak Ekonomik Bölgeye dahil edilmesi yönünde bir teklifte bulunduğunu dile getirdi.
Kazak lider, Kırgızistan ile Tacikistan’ı Gümrük Birliği’ne gözlemci olarak kabul edebileceklerini ve Ermenistan’ın bu birlikte yer alabileceğini ifade etti.
Belarus’un başkenti Minsk kentinde bugün Bağımsız Devletler Topluluğu’na Üye Devlet Başkanları Zirvesi yapılacak.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.