Türkiye Organ Naklinde Dünyada İlk 10’un İçinde
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen "Meram Tıp Fakültesi Öğrenci Kongresi"nin davetli olarak gelen Memorial Hastanesi Genel Cerrahi ve Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu organ nakliyle ilgili bilinmeyenleri anlattı.
Karaciğer nakli ameliyatlarının ve ilaçların pahalı olduğunu lakin devletin bugün bunları karşıladığını kaydeden Prof. Dr. Kalayoğlu, "Şu anda Türkiye'de 40'a yakın karaciğer merkezi var. Çok güzel sonuçlar var. Avrupa'da en fazla Türkiye'de canlı karaciğer nakli yapılıyor. Türkiye organ nakli bakımından şu anda dünyadaki ilk 10'un içinde. Bu kadar başarılı ameliyatlar yapılıyor" diye konuştu.
Prof. Dr. Kalayoğlu, "Organ nakli, kök hücre, tüp bebek gibi özellikli tedavi hizmetlerini finanse ederek İskandinav ülkeleri düzeyinin üstünde olan Sosyal Güvenlik Kurumuna böbrek nakil ameliyatının minimum maliyeti 30 bin, karaciğer naklinin ise minimum maliyeti 100 bin TL civarında. Ayrıca nakil sonrası her hastanın ömür boyu kullandığı ilacın aylık yaklaşık bin TL civarındaki ücretinin tamamını da yine Sosyal Güvenlik Kurumu karşılıyor" dedi.
Türkiye'de yeterince organ bağışı olmadığını, Batı ülkelerinde bağışların daha yüksek seyrettiğini belirten Kalayoğlu, Türkiye'de de bağış rakamlarının yavaş yavaş artmasını umduklarının altını çizdi.
"Unutmayın ki az bir risk alarak sevdiğinize hayat bağışlıyorsunuz"
Ameliyatlarda alıcı-verici uyumuna da değinen Prof. Dr. Kalayoğlu, "Karaciğer nakillerinde biz doku uyumuna bakmıyoruz, kan gruplarına bakıyoruz. Donörün yaşı, karaciğer hastalığının olup olmaması çok önemli. Her ameliyatın riski vardır. Veren için de alan için de bunlar önemli. Hastalarla uzun uzun konuşup risklerini anlatıyoruz. Kanamalar olabilir, cerrahi hatalar olabilir. Hiçbir ameliyat risksiz değil ama unutmayın ki az bir risk alarak sevdiğinize hayat bağışlıyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Nakil sonrası dikkat edilmesi gereken şeyleri de anlatan Kalayoğlu, "ameliyat oldu, arkasından tekrar bakmaya, kontrol etmeye gerek" yok diye bir şey olamayacağını söyledi. Hastaya hayatının sonuna kadar bakılması gerektiğinin altını çizen Kalayoğlu, doktor hasta iletişiminin kaybedilmemesinin önemine vurgu yaptı. Organ nakli yapılan kişinin kadın ise, gebe kalmasında ve çocuk doğurmasında bir mahsur olmadığını dile getiren Kalayoğlu, böyle birçok hastalarının olduğunu da ifade etti.
Tecrübesinin 2 bin 500 tane nakil civarında olduğunu hatırlan Prof. Dr Kalayoğlu, sayının aksine kalitenin önemli olduğunu ve kendilerinin de kaliteye önem verdiklerini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.