Türkiye için en tehlikeli 3 sorun açıklandı! Kritik tarih belli oldu

Türkiye için en tehlikeli 3 sorun açıklandı! Kritik tarih belli oldu
Türkiye ekonomisindeki kötü gidişatın daha ne kadar devam edeceğini merak eden vatandaşlar için önemli bir açıklama geldi. Ülke için en büyük 3 sorun açıklandı ve tarih verildi.

Ekonomik krizin etkileriyle vatandaşın alım gücü her geçen gün düşüyor. Enflasyon yerinde durmuyor. Milyonlarca insan bu kötü gidişatın ne zaman sona ereceğini merak ederken dikkat çenek bir açıklama geldi. Türkiye'yi bekleyen en büyük 3 sorun açıklandı.

ekonomi.jpg

Ekonomist Prof. Dr. Selva Demiralp, Türkiye ekonomisi yerel seçimlerin ardından en zor sınavını vereceğini söyledi.

Sosyal medya hesabından uyarılarını sıralayan Demiralp, ekonominin karşı karşıya olduğu 3 kritik tehlike ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

insan.jpg

İşte Demiralp'in o paylaşımı:

Yerel seçim sonrası dönemde ekonomi politikaları en zor sınavı verecek. Çünkü:
1) Kemer sıkma politikalarının etkileri gecikmeli geliyor. Mayıs 2023 sonrası atılan adımların etkileri seçim sonrası dönemde hissedilecek. Peki buna ne kadar izin verilecek? TCMB hangi noktada "havlu atmak" zorunda kalacak?

2) Acı reçeteyi hafifletecek temel tatlandırıcı olan sermaye girişleri 36.5 puanlık faiz artışına rağmen ivme kazanamadı. Burada temel sebep Mayıs 2023 öncesi uygulanan politikaların yarattığı travmanın hafızalardan silinmemiş olması ve her an geri dönüş olur endişesi. Durum böyle olunca acı reçetenin esas acılığını yılın ikinci yarısında hissedeceğiz görünüyor.

3) Merkez bankası faizi 36.5 puan faiz artırdı, yetmez mi sorusuna gelince: Manşet enflasyon %65 iken politika faizini %45'e de çıkarsanız -20 puan reel faiz var (bileşik faizden hesaplasanız -10 puan). Yetiyor olsa zaten enflasyon beklentileri düşmeye başlar, talep öne çekilmez, döviz talebi olmazdı. Demek ki doz yetmiyor.
TCMB de bu bilinçle makroihtiyati önlemlerle ek sıkılaştırmaya gitti. Bu adımların hele de seçim öncesi dönemde atılmasının sinyal değeri yüksek. Öte yandan faiz bu seviyede dursun, üstünü makroihtiyati tedbirlerle tamamlayalım denirse nihai olarak aynı ekonomik yavaşlamayı hedefleseniz de para politikasının temel aracı olan politika faizinin çok daha güçlü olan sinyal etkisini çöpe atmış oluyorsunuz.
Enfeksiyon bütün vücuda yayıldığında antibiyotik dozu yüksek de olsa yetmeyebilir. Peki ya daha fazla doz artışını da bünye kaldırmazsa? İşte zorluk tam da burada devreye giriyor. Faizi yeterince artırsanız ekonomide ciddi bir yavaşlama olacak, artırmasanız enflasyon yüksek seviyelerde yapışacak.
Merkez Bankası'nın işi çok zor. Ama zaten esas sorun enflasyonun bu kadar kontrol edilmez seviyelere çıkmasına izin verilmesi değil miydi?

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum