Türkçenin akıcı ve açık yollarında bir şiir kitabı: Kurganlar

Türkçenin akıcı ve açık yollarında bir şiir kitabı: Kurganlar
Yazar ve Şair M. Ali Köseoğlu’nun Hece Yayınları’ndan çıkan şiir kitabı ‘Kurganlar’ı, Türk edebiyatının güçlü kalemleri Kâmil Uğurlu, Nuray Alper ve Mustafa Uçurum değerlendirdi. Kurganlar edebiyat çevrelerinden olumlu tepkiler almayı sürdürüyor

Kamil Uğurlu, Köseoğlu hakkında “Kendi şiirini söyleyebilen, gerçekten şiiri bilen önemli isimlerden biridir” derken, Nuray Alper “Türkçe’nin açık ve akıcı yollarında yürüyen bir şair” olarak değerlendirir onu. Mustafa Uçurum ise “Köseoğlu şiirinin temelinde aşk var. Aslında hayatının merkezinde aşk var onun. Ne yaparsa aşk ile yapıyor” diye tanımlar.

kurganlar-kapak-on.jpg

M. Ali Köseoğlu’nun “Kurganlar” isimli şiir kitabı Hece Yayınları’ndan çıktı. Kurganlar, Köseoğlu’nun Hece dergisinde yayımlanan şiirlerinin yanı sıra uzun bir süreçte yazdığı ve bazısı daha önce hiçbir mecrada yayımlanmayan şiirlerinden oluşuyor. Kurganlar kitabının yayımlanmasının üzerinden henüz bir yıl gibi bir süre geçmiş olsa da, özellikle edebiyat çevrelerinden olumlu tepkiler aldı. Kendileri de önemli birer yazar ve şair olan Kâmil Uğurlu, Nuray Alper ve Mustafa Uçurum’un kitap hakkında yaptığı yorumlar, Kurganlar’ın şiir dünyasında güçlü bir yer edindiği izlenimini doğuruyor.

KAMİL UĞURLU: KÖSEOĞLU’NUN MISRALARI GÜZELLİK SAÇIYOR

Türk Edebiyatı Dergisi’nde Kurganlar’ı okuyucularına tanıtan Kâmil Uğurlu’ya göre M. Ali Köseoğlu “Kendi şiirini söyleyebilen, gerçekten şiiri bilen önemli isimlerden biridir”. Uğurlu’nun Köseoğlu ve Kurganlar hakkındaki görüşleri ise şöyle: “Sevgili Köseoğlu, ilk şiir kitabı ‘Her Ayrılık Bir Aşk’ta gerçek şiirin kapısına varıp içeri girmişti.

kamil-ugurlu.jpg

Kurganlar’da ise bu kapıyı açtırdığını ve değerli bir konuk olarak orada ağırlandığını gördük. Şair Köseoğlu Kurganlar’da bazen yaralı bir kırlangıcın kanatlarında Filistin’de cevelan ediyor, bazen Afrika’ya uçuyor… Köseoğlu’nun şiir serüveni uzundur. Bu konakların hepsine konup göçmüştür. Dili iyi kullanır. Kelimelerin musikisi önemlidir. Milletin kullandığı kelimeleri kullanırken ikirciksizdir, rahattır. Kelimeleri mimarisine uygun yerlerde kullanmazsanız her biri tehlikeli ve sevimsiz kılarlar çevrelerini. Ama şair bu kelimeleri öylesine sevimli ve müzikli kullanıyor ki, onlar Köseoğlu’nun mısralarında özgür papatyalar gibi güzellikler saçıyor.”

NURAY ALPER: KURGANLAR”IN ŞİİRİ GÜMRAH BİR IRMAK GİBİ

Milat Gazetesi’nde edebi tenkit ve kitap tavsiyesi yazılarıyla dikkat çeken ve ‘Derya ve Meczup’ isimli şiir kitabıyla yakın zamanda okuru selamlayan Nuray Alper’in Kurganlar ve M. Ali Köseoğlu’nun şiiri üzerine düşünceleri ise şöyle: “Henüz eserin ilk kısmından anlaşılıyor ki karşı karşıya olduğumuz şiirler sehl-i mümteni tabiatlı, duru bir lisandan neşvünema bulmuş. Akıcı. Modern. Kitaba adını veren “Kurganlar” onun ikinci bölümünde.

nuray-alper.jpg

Bu kısım ilk bölümdeki sehl-i mümteni edasını bir ileri merhaleye çekmesiyle dikkat çekiyor çünkü çalışmalar birkaç mısradan müteşekkil, özdeyiş güzeli şiirler. Kurganlar’ın üçüncü bölüm şiirleri ise daha kapsamlı olup, gümrah bir ırmağı andırıyor. Yakın seslerle örülen ve maziye atıflarını ağırlıklı olarak üçüncü bölümde konuşturan bu şiirler; halk hikâyeleri ve mesnevîlerle, Türk edebiyatının şiirlerinden, dünya edebiyatına göndermelerle, Kuran-ı Kerim’deki ayetlere telmihlerle tezyin ediliyor. Şiirlerin okunurken zorlamayan; dilden, gönülden kolayca akan söyleyişi içerik ile uyum teşkil ediyor. İmge yüklü mısralarsa bu söyleyiş konforu içinde dimağlarda tesirli izler bırakıyor.

MUSTAFA UÇURUM: NE YAPARSA AŞK İLE YAPAR

Sabit Fikir Dergisi’nde Kurganlar’ı tanıtan şair Mustafa Uçurum’a göre “Yılların bir emeği ve kelimelere olan sadakatin sonucu olarak gönüllere kurulacak Kurganlar onun şiire karşı tutkusunun bir göstergesi”dir. Uçurum da Köseoğlu’nun şiiri ve Kurganlar hakkında şunları söylüyor: “Ağır ve emin adımlarla gitmenin şiirsel duruşu Kurganlar… Hece Yayınları arasında çıktı Köseoğlu’nun yeni kitabı. Dört bölüm ve kırk beş şiir var kitapta. Şiirine aşina olduğum bir şairin kitabını okumak benim için ayrı bir anlam ve mutluluktur.

mustafa-ucurum.jpg

Bunu bazı şairlerde hissediyorum. Şiire karşı duruşunu, verdiği emeği bilmek şairin şiir dünyasına girmek için de birçok yol açar insana. Kurganlar’ı bu hissiyatla okudum. Köseoğlu şiirinin temelinde aşk var. Aslında hayatının merkezinde aşk var onun. Ne yaparsa aşk ile yapıyor. Bunu yazdıklarında ve duruşunda hissetmek mümkün. Sözü uzatmayı çok da tercih etmiyor Köseoğlu. Az sözle çok anlam ifade etme kıstasına oldukça bağlı. Bunu ilk şiirlerinde de yapan şair, bu kitabında da rubai nazım birimiyle ya da beyit şeklinde kaleme aldığı şiirlerine de yer vermiş. Şiirdeki ritim, ilk dizeden kendini hissettiriyor. Şiirlerdeki anlam bütünlüğü uzunluğa bakmadan yerli yerinde tebarüz ediyor.”

M. ALİ KÖSEOĞLU KİMDİR?

Konya’da doğdu. Genç yaşta gazetecilik ve yayımcılığa başladı. Hasan Kuvvet ve Ahmet Aka ile birlikte çıkardıkları Eylül dergisinin altı sayısının editörlüğünü yaptı. Bülent Sönmez yönetimindeki Âşiyan dergisinin sahipliği ve yazı işleri müdürlüğü görevinde bulundu. Köseoğlu’nun yazı, söyleşi ve şiirleri Çerağ, Eylül, Aşiyan, Mavi Kuş, Düş Çınarı, Yedi İklim, Dergâh, Hece, Düşünen Şehir, MinikaGo, Diyanet Çocuk, Kuşluk gibi dergilerde yer aldı.

m-ali-koseoglu.jpg

Türkiye Yazarlar Birliği’nce Cumhurbaşkanlığı himayesinde Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlenen Türkçe’nin 10. Uluslararası Şiir Şöleni (2013)’ne ve Tataristan’ın Başkenti Kazan’da gerçekleşen 11. Uluslararası Şiir Şöleni (2015)’ne katıldı. Bir süre İlkkitap Yayınları’nın şiir editörlüğünü yürüten Köseoğlu’nun ilk kitabı “Her Ayrılık Bir Aşk” da aynı yayınevince yayımlandı. Son yıllarda çocuk edebiyatı sahasında masal ve şiirler kaleme alan Köseoğlu’nun şiirleri Kayalıpark Yayınları arasından “Dört Mevsim Dört Yaprak” adıyla okurla buluşurken, “Bilime Değer Veren Sultan 1. Alaeddin Keykubad” da Diyanet Vakfı Yayınları’nın Türk İslam Büyükleri Serisi’nde yer buldu. M. Ali Köseoğlu’nun “Muğla’yı Anlama Denemeleri”nden oluşan yazıları, Çizgi Kitabevi’nce “Menteşe’deki Muğla” adıyla kitaplaşırken Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “2019 Yılının Şehir Kitabı” seçildi. 2023’te Hece Yayınları arasından çıkan “Kurganlar” Köseoğlu’nun Hece başta olmak üzere çeşitli dergilerde yayımlanan şiirlerinden oluşuyor. TYB Konya Şubesi’ne 3 dönem başkanlık eden Köseoğlu’nun, Gülşah Hanım ile evliliğinden Süleyman Süheyl ile Muhammet Vefa adlarında iki oğlu vardır.

Kaynak:İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.