Türk tekstiline ambargoya bir ülke daha katıldı

Türk tekstiline ambargoya bir ülke daha katıldı

Türk tekstiline ambargoya bir ülke daha katıldı. Suudi Arabistan'da Türk ürünlerine karşı başlatılan ambargonun ardından bu kez aynı karar Fas'tan geldi.

Suudi Arabistan'da Türk ürünlerine karşı başlatılan ambargonun ardından bu kez de Fas'tan benzer bir adım geldi. Fas, Türkiye'den ithal edilen tekstil ürünlerine ağır oranda bir vergi kararı getirdi. Buna göre Türkiye’den ithal edilen tekstil ürünlerinin gümrük vergisi yüzde 36 olarak belirlendi.

2020 Finansman Yasası'nın içinde yer alan uygulamayla Fas Ekonomi Bakanlığı'na bağlı Gümrük ve Dolaylı Vergiler İdaresi Fas parlamentosunda kabul edildi. Buna göre Türkiye’nin tekstil ürünlerine ağır oranda vergi geldi.

Fas ve Türkiye arasında 2004 yılında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmış, anlaşma 2006'da yürürlüğe girmişti. Sanayi Bakanı Moulay Hafid Elalamy, Türkiye ile yapılan ticaret anlaşmasıyla Fas’ın ticaret dengesinde büyük ölçüde açık verdiğine dikkat çekti. Bakan Elalamy, Fas'ın Türkiye ile olan ticaret anlaşmasında yılda 2 milyar dolar kaybettiğini duyurdu. Elalamy, Türk tekstil endüstrisinin de sadece 2017'de Fas'ın yaklaşık 44 bin iş kaybına neden olduğuna dikkat çekti.

Rabat ve Ankara, Serbest Ticaret Anlaşması’nı gözden geçirmek için görüşmelere başlamıştı. Ancak müzakereler, Covid-19 salgını nedeniyle askıya alınmıştı.

Daha önce de Fas ile Türkiye arasında BİM krizi yaşanmıştı.

Türkiye’nin en büyük indirim marketi zinciri olan BİM’e Fas’tan kapatma tehdidi gelmişti. Fas’ta 500’e yakın mağazası ve 3000’e yakın çalışanı bulunan BİM’e yönelik Fas Ticaret Bakanı, market zincirine sattığı malların en az yarısını ülke içinden tedarik etmesini, aksi takdirde BİM mağazalarını kapatabileceğini söylemişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.