Türk öğrencinin buluşu otomobili yüzde 65 hafifletti
Maine Üniversitesi'nde Odun Mekaniği ve Teknolojisi üzerine doktora yapan Kızıltaş atık halılardan elde edilen plastikleri eriterek selüloz ile güçlendirip kompozit malzemesi üretiyor. Daha sonra bu maddeyi otomobil endüstrisinde direnç gerektiren ve ısıya karşı hassas olan araba kaputu altında kullanılacak malzeme haline getiriyor.
Elde edilen bu yeni malzeme, kaput altında kullanılan çelik malzemenin yerine kullanılabiliyor. Bu da arabanın yüzde 65 daha hafif hale gelmesini sağlıyor.
Geliştirdiği yeni proje ile atık halıların oluşturduğu çevre kirliliğinin önemli derecede azalacağını belirten Kızıltaş "Yeni projem sayesinde daha ucuz, hafif ve geri dönüştürebilir araba parçacıkları üretimi mümkün olacaktır.Yapılan araştırmalara göre yüzde 10 ağırlık azalması otomobillerde yüzde yedilik yakıt tasarrufu sağlamaktadır." dedi.
Kızıltaş'ın geliştirdiği kompozit malzeme sayesinde daha az yakıta ihtiyaç duyan arabaların yapımı mümkün olacak. Yaptığı çalışmanın selülozun mühendislik plastikleri ile kullanılmayacağı yargısını da ortadan kaldırdığı bilgisini veren Kızıltaş, yapmış olduğu çalışmaların birçok hakemli dergi tarafından yayımladığını da ifade etti.
Genelde ülkelerin gelişmişlik düzeyinin o ülkenin arabalarında kullanılan plastik miktarı ile ilişkilendirildiğini hatırlatan Kızıltaş, Amerika'daki eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye'deki otomobil sektörüne katkıda bulunmak için çalışacağını söyledi.
Ayrıca Kızıltaş, otomobil endüstrisinde uzman ve bu sektöre yön veren insanlar tarafından oluşan jüri heyeti tarafından 2013 Eylül ayında Detroit'te yapılacak olan Otomotiv Kompozitleri konferansına konuşmacı olarak davet edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.