Türk mühendis yurt dışından 260 bin dolara alınan uçağı 8 bin dolara üretti

Türk mühendis yurt dışından 260 bin dolara alınan uçağı 8 bin dolara üretti
Türkiye'nin yerli ve milli üretim hamlesine bir yenisi daha eklendi. Türk mühendis tarafından özel bir uçak üretildi. Söz konusu uçağın maliyeti sadece 8 bin dolar.

Türkiye genelinde yerli ve milli üretim hamlesi devam ediyor. Trük mühendis tarafından özel bir uçak üretildi Söz konusu uçağın yurt dışındaki fiyatı 260 bin dolarken üretim maliyetinin 8 bin dolar olduğu ortaya çıktı.

ucak-2-001.jpg

Samsun Üniversitesi Uçuş Akademisi'nde görevli simülasyon mühendisi Emre Bulat, yurt dışından yaklaşık 260 bin dolara temin edilen bir uçuş simülatörünü, yalnızca 8 bin dolar gibi bir maliyetle geliştirdi. Bu simülatör, ileri seviye pilotaj eğitimi alan öğrencilerin eğitiminde kullanılmak üzere, özel olarak tasarlandı.

ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM İHTİYACI İÇİN GELİŞTİRDİ

Akademide, hususi pilot lisansı sahibi öğrenciler için aletli uçuş ve gece uçuşu eğitimi gibi ileri düzey derslerde kullanılmak amacıyla, Cessna 172 Skyhawk tipi eğitim uçağının simülatörü oluşturuldu. Emre Bulat, bu simülatörün geliştirilmesinin öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarından kaynaklandığını belirtti. Üniversitede var olan sertifikalı simülatörün kullanımının saatlik ücrete tabi olduğunu hatırlatan Bulat, öğrencilerin daha fazla pratik yapabilmesi adına bu yeni simülatörü yapmaya karar verdiklerini söyledi.

ucak-1-001.webp

KUŞ ÇARPMASI GİBİ SENARYOLAR VAR

Yeni simülatör, öğrencilerin diledikleri zaman, ücretsiz bir şekilde pratik yapmalarına imkan tanıyor. Bulat, “Simülatör, öğrencilerin aletli uçuş eğitimindeki pratiklerini geliştirmek için ideal bir araç. İstediği zaman, istediği koşullarda simülatör üzerinden eğitim alabiliyorlar, hava muhalefeti veya gece-gündüz farkı gibi dış etkenlerle karşılaşmadan çalışmalarını sürdürebiliyorlar” dedi. Yaklaşık bir yıl süren geliştirme sürecinde, simülatörün tasarım ve inşa aşamalarında öğrencilerin görüşleri dikkate alındı. Simülatör, kuş çarpması, yıldırım isabeti gibi tüm olası uçuş senaryolarını içeriyor. Bulat, tasarım sürecinin altı ayını oluşturduktan sonra malzeme temini ve üretim aşamasına geçtiklerini vurguladı.

SINAVLARDA BAŞARI ARTTI

Türkiye'deki diğer uçuş okullarında genellikle yurt dışından temin edilen simülatörlerin 260 bin dolara mal olduğunu belirten Bulat, kendi geliştirdikleri simülatörün benzer işlevleri yerine getirdiğini fakat öğrenci uçuş defterine uçuş saati ekleyemediğini ifade etti. Ancak, bu simülatörle yapılan eğitimlerin, öğrencilerin pratik becerilerini önemli ölçüde artırdığını ve sınavlarda daha başarılı olmalarını sağladığını ekledi.

Kaynak:Haber Merkezi