Türk milletine şuur veren bir şairdi

Türk milletine şuur veren bir şairdi

TYB Konya Şubesinde konuşan Prof. Dr. Nurullah Çetin, Necip Fazıl Kısakürekin Müslümanlık ve Türklük bilincini taşıdığını belirterek, amacının Türk milletine şuurlandırmak olduğunu söyledi.


Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin mutat programlarının bu haftaki konuğu Prof. Dr. Nurullah Çetin oldu. TYB Konya Şubesi’nde Necip Fazıl şiiri konuşuldu. Programda konuşan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin,  Necip Fazıl ve şiiri hakkında önemli tespitlerde bulundu. Prof. Dr. Nurullah Çetin, Necip Fazıl için derinlemesine anlaşılamamış ama yargılanmış bir şairdir tespitinde bulundu. Çetin konuşmasına şöyle devam etti: “Necip Fazıl’ı anlamadan yargılamak çok yaygın bir durumdur. Hem İslamî hassasiyeti olan hem de eküler olan kesim tarafından anlaşılamadan yargılanmış bir şairdir Necip Fazıl. O, modernizmle cedelleşen bir şairdir. Necip Fazıl’ın fikriyatını iki döneme ayırabiliriz. 1922 ile 1934 arası; 1934’ten sonraki dönem.  Necip Fazıl’ın lehine fikir beyan edenler onun ilk dönemini cahiliye dönemi olarak adlandırdıkları için önemsemezler. Bana kalırsa Necip Fazıl’ın ilk döneminde çağa tanıklığı söz konusudur. Onu anlayabilmek için Tanzimat’tan bu yana gelen modernizmi iyi tahlil etmek gerekir. Seküler çizgidekiler Necip Fazıl’ı Baudelaire çizgisinde bir şair olarak görür. Baudelaire modernizmin buhranını derinden yaşamıştır.”
AMACI TÜRK MİLLETİNİ ŞUURLANDIRMAKTI
Necip Fazıl Kısakürek’in Türk milletine şuur veren bir şair olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çetin, “Necip Fazıl ise 1934 yılında mutlak İslam’la kendi iç nizamını kurmuş ve bu krizden kurtulmuştur. Necip Fazıl bohemlikten insanlığa intikal etmiş bir şairdir. Mümin olmak Müslüman olmayı gerektirir. Batı modernizmi ise insanı ilahlaştırmıştır. Hümanizm başlangıçta baskıcı kiliseye karşı insan özgürlüğünü savundu. Böylece modernizm insanı böcekleştirdi. Frans Kafka’nın Değişim’nde bunu görebiliriz. İnsan kapitalizmin makinenin emrine verildi. Modernizm insanı Necip Fazıl’ın deyişiyle insanı duvarda ezilmiş bir böcek hâline getirdi. İslam kültürü ise bu anlayışta değildi. İslam’da insan değerlidir. Bu buhranı yaşayan bir şair de Orhan Veli’dir. Ancak Orhan Veli düşüncelerini komik bir şekilde anlattı. Necip Fazıl ise aynı düşünceleri trajik bir şekilde ele aldı. Kaldırımlar şiiri modern krizin ifadesini bulduğu önemli bir şiirdir. Necip Fazıl ilk dönemde krizin patlamalarını yaşar. Necip Fazıl’ın ilk dönemini anlamak için Yahya Kemal ile Mehmet Akif’i de bilmemiz gerekir. Necip Fazıl ikinci dönemde mücadelecidir. Oysa o bugün bile tam olarak anlaşılamamıştır. Onun özgüveni sonsuzdur. Zaafı yoktur. Korkusu yoktur. Büyük Doğu’yu üretmiştir. Bu aslında büyük Türkiye’dir. N. Fazıl uyarıcıdır. Şairler, düşünürler milleti uyarmak için vardır. Müslüman Türklerin iki temeli vardır. Müslümanlık ve Türklük. Oğuz Kağan’ın hedefi Necip Fazıl’da yüce Peygamberin kılavuzluğunda gerçekleşmelidir. Oğuz Kağan vurgusunu Büyük Doğu Marşı’nda görebiliriz. Necip Fazıl Türk milletine şuur veren bir şairdir” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.