Türk-iş Genel Başkanı Atalay: İş Kazalarında Günde 3 Kişi Hayatını Kaybediyor

Türk-iş Genel Başkanı Atalay: İş Kazalarında Günde 3 Kişi Hayatını Kaybediyor

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay, ülkemizde iş kazaları sonucu günde ortalama 3 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Ermenek ve Soma’da yaşana maden kazalarını ‘İş cinayeti’ diye...

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay, ülkemizde iş kazaları sonucu günde ortalama 3 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Ermenek ve Soma’da yaşana maden kazalarını ‘İş cinayeti’ diye niteleyen Atalay, “Maalesef günde ortalama 3 arkadaşımız ülkemizde meydana gelen iş kazasında can veriyor. Şu anda Ermenek’te 7 insanımız hala içeride, çıkartamadık. Allah’tan gelen doğal afete hiçbir itirazımız yok ama özellikle Ermenek ve Soma’dakiler iş kazası değil, bunun adı iş cinayetidir.” dedi.

Kahramanmaraş’ta, özel bir otelde Türk-İş tarafından düzenlenen İş Sağlığı Güvenliği Semineri'ne katılan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, sendika temsilcileri ve işçiler bir araya geldi. Seminerin açılışında konuşan Atalay, Türkiye’de son günlerde artan iş kazalarına değindi, acil önleme alınması gerektiğini vurguladı. Mühürlenen ocakların faaliyetlerine kaçak devam ettiğini aktaran Atalay: “Bu programı yaparken 13 Mayıs Soma olmamıştı. 28 Ekim’deki Ermenek olmamıştı, Eylül ayındaki Şişli Mecidiköy’deki asansör faciası olmamıştı. Maalesef günde ortalama 3 arkadaşımız ülkemizde meydana gelen iş kazasında can veriyor. Bu rakam büyük bir rakam, bu rakam kabul edilebilir bir tarafı olmayan bir rakam. Özellikle iş kazalarıyla ilgili doğal afetlerden dolayı olan iş kazalarımız var. Şu anda Afşin’de, Elbistan’da gelen arkadaşlarımız var, hala bölgede yerin altında olan koca dağı mezar yapan orada şehitlerimiz duruyor çıkartamadık. Şu anda Ermenek’te 7 insanımız hala içeride, çıkartamadık. Allah’tan gelen doğal afete hiçbir itirazımız yok ama özellikle Ermenek ve Soma’dakiler iş kazası değil, bunun adı iş cinayetidir.” diye konuştu.

“MÜTEAHHİT, TAŞERON 4 SENELİK KÖMÜR VARSA ORAYA İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ YAPMIYOR.”

Yer altı madenlerindeki çalışmayı devletin yapması gerektiğini ifade eden Atalay, müteahhit ve taşeronların kömür rezervi düşük olan ocaklarda işçi sağlığıyla ilgili gerekli önlemleri almadığını savundu.

‘Fakir fukaraya kömür vereceğiz diye fakir fukarayı ocaklarda öldürmeyelim.’ diyen Atalay şöyle konuştu: "Özellikle devlet, yeraltı madenlerinde çalışmayı kendi yapmak durumunda. Bunları ihaleye vermemek durumunda. İhaleye verdiğiniz zaman alan müteahhit, taşeron özel sektör, 4 senelik kömür varsa oraya işçi sağlığı iş güvenliği yapmıyor. Fakir fukaraya kömür vereceğiz diye fakir fukarayı ocaklarda öldürmeyelim. Bununla ilgili ülkeyi yönetenler, herkes üzerine düşeni noksansız yapmak durumunda. Başta ülkeyi yönetenler, TBMM, en iyi kanunu, en iyi yasaları çıkartabilirsiniz ama buna uymayan insan ölçüsü çok az olan işverenimiz olursa bu kazaların önüne geçemezsiniz. Ben özellikle son 6 aydır Türk-İş Başkanı olarak bir ifade kullanıyorum, bu bölgede de var Zonguldak’ta da var, ocak kapanıyor, mühürleniyor vatandaş geliyor mührü söküyor, işçileri çalıştırmaya devam ediyor. Burada çalışırken insanların ölmesi ha silahı alıp bir insanı vurdun ha orada mührü söküp içeri giren insanları öldürdün. Sağ olsun geçen Çarşamba günü Sayın Başbakan bunların para cezasına çevrilmeyeceğini bunların hapis cezası olarak Meclis gündemine getireceklerini söylediler. Bu bizim için memnuniyetle kabul edeceğimiz bir tablo.”

Türkiye’de sendikalı kişi sayısının bir milyon 100 olduğunu kaydeden Atalay, “1980 senesinde ülke nüfusu 44 milyondu sendikalı sayısı 2,5 milyondu, şimdi ülke nüfusu 75 milyonunu üzerinde sendikalı 1 milyon 100 bin. Yani bunda bir sıkıntı bir problem var. 2014 yılına girdik, dünya örgütlenmeyle ilgili seferberlik yaparken biz 35 sene evvelki geldiğimiz duruma gelemiyoruz. Bunda ülkeyi yönetenlerin sorumlulukları var, bunda biz sendikalarla ilgili zamanında ücret dışında bir çalışma yapılmadığından dolayı bizim de sorumluluğumuz var ama bu işin asıl sorumlusu bu ülkeyi idare edenler.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.