Türk Filmleri Rus Sinemaseverlerle Buluştu (Özel)

Türk Filmleri Rus Sinemaseverlerle Buluştu (Özel)

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde gerçekleştirilen Türk Film festivali, Rus sinemaseverlerle buluştu.

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde gerçekleştirilen Türk Film festivali, Rus sinemaseverlerle buluştu. Ruslar, film festivaline büyük ilgisini gösterdi.

Aralarında "Vagon", "Lal Gece", "Gözetleme Kulesi" ve "Uzun Hikaye"nin de bulunduğu filmlerin gösteriminin yapıldığı festivalin açılışına, Türsak Başkanı Engin Yiğitgil, ünlü yönetmenler Reis Çelik, Semir Aslanyürek, Muzaffer Hiçdurmaz ve ünlü aktör Zafer Algöz katıldı.

TÜRKİYE’DE SİNEMA ENDÜSTRİSİ YOK

Rodina Sinema Salonu'nda yapılan Festivalin açılışında konuşan Türsak Başkanı Engin Yiğitgil, günümüzde Türkiye’de oluşturulmuş büyük projeksiyonların olmadığını iddia etti. Ülkede yeterince yapımcı ve sinema için yeterli para olmadığını öne süren Yiğitgil, “Örnek olarak Reis Çelik bu gece gösterilecek olan "Lal Gece" filmini tek başına yaptı. Kendisi yönetmen yapımcı falan değil. Kendisi 30’a yakın yurtdışında ödül aldı. Ama güçlü bir film sıralamasından bahsedebilmek için sinema endüstrisinin oluşması lazım. Türkiye’de maalesef sinema endüstrimiz yok.” ifadelerini kullandı.

STANİSLAVSKİ EKOLÜ HALA GEÇERLİ

Festivalde konuşan ünlü aktör Zafer Algöz ise kendisinin Ankara Devlet Tiyatrolarında 'Stanislavski' ekolüyle yetiştiğini ifade etti. "Günümüzde bir sürü oyunculuk metodu çıktı ve çıkmaya devam etti" diyen Algöz, “Yıllar önce Türsak vakfının organize ettiği uluslararası Antalya Film Festivali'nde dünyaca ünlü oyuncu Ruk'a sormuştum. Sizin oyunculuk ekolünüz nedir? diye. O da, 'Stanislavski ekolünün hala dünyada geçerli olan en büyük oyunculuk ekolü' olduğunu söylemişti.” ifadelerini kullandı.

ÇEHOV’U OYNAMAK SHAKESPEARE’İ OYNAMAKTAN DAHA ZOR

Bugün Türkiye’de devlet konservatuvarlarında yine Stanislavski metoduyla oyuncular yetiştirildiğini belirten ünlü aktör, “Konservatuvarda oyuncular olarak en çok Anton Çehov’un oyunlarını oynamaktan korkardık. Nedense oyuncuların üzerinde hep bir korku oluşurdu. Yani Shakespeare oynamak daha kolaydır da Anton Çehov oynamak bize daha zor gelirdi.” şeklinde konuştu.

BEN RUS VATANSEVERİM

Konuşmasını Rusça olarak gerçekleştiren ünlü yönetmen Semir Aslanyürek ise St. Petersburg’da olmaktan oldukça mutlu olduğunu ifade etti. Kendisinin Rus vatansever olduğunu ifade etmesi dinleyicilerden büyük alkış aldı. Rusya’nın büyük bir ülke olduğunu kaydeden Aslanyürek, “Büyük Rusya, Dünya barışının sigortasıdır. Bu Sovyet zamanında da böyleydi, günümüzde de...” dedi.

Türk Kültürünü ve Türkiye’deki toplumsal hayatı tanıtmayı, Türkiye hakkında yaygın olan yanlış düşüncelerin ve ön yargıların da önüne geçmeyi amaçlayan Festivalin açılışında St. Petersburg Muavin Konsolosu Nilüfer Aksoy, Kültür ve Turizm Ataşesi İlker Özkan da hazır bulundu. Konuşmaların ardından sinema salonunda küçük bir resepsiyon gerçekleştirildi. Resepsiyonun ardından “Lal Gece” filmi izleyicilerin beğenisine sunuldu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.