Türk bilim insanı ekibiyle Kuzey Kutup Bölgesi'nde tahrip olan arazileri onaracak

Türk bilim insanı ekibiyle Kuzey Kutup Bölgesi'nde tahrip olan arazileri onaracak

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan İnce ve ekibi, Kuzey Kutup Bölgesi'nde zarar gören arazilerin eski haline getirilmesi için bilimsel yöntemlerle geçerli kılınan mühendislik çözümleri geliştirecek.

İTÜ Mikrobiyal Ekoloji Grup Başkanlığını da yapan İnce, Rusya Bilim ve Yüksek Öğretim Bakanlığınca finanse edilen, Tümen Devlet Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen TerrArctic Mega Hibe Projesi'nin bilimsel direktörü ve araştırma lideri oldu.

Bu kapsamda, 60 kişilik bir ekiple Kuzey Kutup Bölgesi'nde zarar gören arazilerin restorasyonu için çalışmaya başlayacak İnce ve Rus ekibi, bölgedeki hem doğal hem de insan faaliyetleri sonucunda bozulan sahaların iyileştirilmesine ve sürdürülebilir arazi kullanımını sağlamaya yönelik saha araştırması yapacak.

İnce, AA muhabirine, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin son 40 yılda daha yoğun şekilde hissedildiğini, dünya ortalama sıcaklığının yaklaşık 1,5 derece artığını, atmosferdeki karbondioksit miktarının 400 ppm seviyesine ulaştığını belirterek, bunun ekosistemi bozmaya başladığını söyledi.

Kuzey Kutup Bölgesi'nin iklim değişikliğinden etkilendiğini vurgulayan İnce, buradaki olası bozulmaların başta gıda ve su güvenliği ile sürdürülebilir arazi kullanımı açısından önemli olduğunu aktardı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.