Türk Askerinin Gözünden Kore Savaşı
Türkiye’nin fotoğraf duayenlerinden İzzet Keribar’ın, 1956-1957 yılları arasında Kore’de askerlik yaptığı dönemde çektiği fotoğraflar, Beyoğlu'nda bulunan İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği’nde (IFSAK) sergileniyor. Sergi 29 Aralık’a kadar gezilebilecek.
Samsung sponsorluğunda gerçekleştirilen sergide, Türkiye’nin usta fotoğrafçılarından İzzet Keribar’ın, 1956-1957 yılları arasında Kore’de gönüllü asker olarak görev yaptığı dönemde çektiği fotoğraflar yer alıyor. Savaş yıllarında Türkiye’den giden tugayı görüntüleyen ve çevrede yaşayan halkın da fotoğraflarını çeken Keribar, o dönemdeki Kore halkının perişan haline vurgu yapıyor. Sergide 40 fotoğraf yer alıyor.
Kore’ye soğuk savaş yıllarında, 1956-57 arasında, gittiğini ifade eden Keribar, “Bir yıl boyunca Kore’de fotoğraf çektiğini belirtti. Türk ordusunun her zaman Korelilere yardım ettiğini dile getiren Keribar, “Kore’ye tercüman olarak gitmiştim ama orada fotoğraf alanında uzmanlaştım. Kore savaştan yeni çıktığı için perişan bir haldeydi. Herkes sefalet içindeydi. Sadece ordudan fotoğraflar değil, çevrenin de fotoğraflarını çektim. Orada fotoğraf alanında uzmanlaştım. Bir yıl boyunca hem siyah beyaz hem de renkli fotoğraflar çektim. Yaklaşık 60 yıl geçti. O zamanın Kore’siyle şimdinin Kore’si arasında dünya kadar fark var. İlginç bir belgesel oldu.” dedi.
'HAVADA UÇAĞIN PERVANESİ DURDU'
Savaş yıllarından unutamadığı bir anıyı da anlatan Keribar şöyle devam etti: "Kore'de şehit olan askerlerin mezarlığına gidiyorduk. Yaşar Binbaşı ile birlikte tek motorlu pervaneli özel bir uçağa bindik. Uçağın havadayken motoru ve pervanesi durdu. Ne olduğunu sorduğumda, pilot ikinci yakıt tankını açmayı unuttuğunu söyledi. Meğerse uçakta parti parti tank varmış. Diğer yakıt tankını açtı ve uçak çalışmaya devam etti. Bu olay ayrı bir heyecan yaratmıştı."
'SERGİ 29 ARALIK'A KADAR AÇIK'
Sergi, 29 Aralık’a kadar Beyoğlu İstiklal Caddesi Ayhan Işık Sokak'taki İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği’nde (IFSAK), fotoğraf severler tarafından gezilebilecek.
CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.