Turizme terör darbesi

Turizme terör darbesi

Son günlerde artan terör olayları, turizm sektörüne de darbe vurdu. Doğu ve güneydoğu illerine düzenlenen turların hepsi iptal olurken, turizmciler 2015 yılını ölü sezon olarak değerlendiriyor

Son aylarda özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde yaşanan terör olayları, turizm sektörüne de darbe vurdu. Doğu illerinde bulunan otellerin büyük bir bölümü boş. Turların tamamı ise iptal oldu. Yerli turistlerin yanı sıra, yabancı turistler de yaşanan olayların ardından Türkiye'de tatile sıcak bakmıyor. Doğal ve tarihi güzellikleri olan illerin büyük bir bölümü 'özel güvenlik bölgesi' ilan edildi. Yerli turistlerin büyük bölümü Akdeniz bölgesine akın ediyor. Konyalıların da 2015 yazında en çok gittiği yerlerin başında Akdeniz bölgesi geliyor. En büyük zarar yabancı turist sayısındaki düşüşler nedeniyle meydana geliyor. Ülkeye giren döviz sayısında düşüş meydana gelirken, ülke ekonomisi de dolaylı olarak etkileniyor. İstanbul'da yaşanan terör olayları, doğu illerine göre turizm sektöründe daha büyük bir etki meydanı getiriyor. Son olarak bölücü terör örgütü PKK tarafından, Erzurum'dan Van'a giden bir yolcu otobüsüne yapılan saldırı bölgeye yapılan seferleri de tehlikeye sokuyor. Yaz tatilini bitirmek üzere olan ve doğu illerinde görev yapan kamu çalışanları ise kara kara düşünüyor.

BÜTÜN TURLAR İPTAL OLDU

TÜRSAB Konya BYK Başkanı Kazım Yanar, kış döneminde yapılan Doğu turlarının hepsinin iptal olduğunu, yer ayırtan vatandaşların yanı sıra tur şirketlerinin de mağdur olduğunu belirterek, "2015 sezonu için kış döneminde yaptığımız bütün doğu turları iptal oldu. Otobüs seferleri ise düzenli olarak yapılamıyor. Vatandaşlar tedirgin. En son bir yolcu otobüsü yakılmıştı. Bu gibi olaylar ülkede tedirginlik yaratan hadiseler. Turizm sektörü tedirginliği sevmez. Tatilini huzur içinde yapmak yapmak ister. Silah sesleri veya kaçırılma riski altında değil. Ülke hepimizin. Bu ülkenin kaynaklarından hepimiz faydalanıyoruz. Doğudaki oteller büyük oranda zarar ediyor. Olaylar devam ederse bu oteller batma noktasına gelecektir ve bir çok kişi başka ekmek kapısı aramak durumunda kalacaktır.. PKK, savunduğunu söylediği Kürt halkına da zarar veriyor. Doğuda ticaret ile uğraşanlar iflas ediyor" ifadelerini kullandı.

YABANCI TURİST SAYISI DÜŞÜŞTE

Yurt dışından gelen turistlerin sayısında ciddi oranda bir düşüş yaşandığını ifade eden Yanar, "Yerli turistlerin yanı sıra, yabancı turistler de tatil yerlerini değiştiriyor. Türkiye'de yaşanan terör olaylarını dünya takip ediyor. Dolayısıyla tatillerini bu terör olaylarının ortasında yapmak istemiyorlar. Can ve mal güvenlikleri yok. Geçtiğimiz dönemlerde bir Alman dağcı grubu Türkiye'ye gelmişti. Daha sonra PKK tarafından kaçırılmış ve Alman basınında büyük yankı bulmuştu. Şimdi bunu duyan bir Alman bir daha Türkiye'ye gelmek ister mi? Yaşanan her olayda, her saldırıda tedirginlik biraz daha artıyor. Bugün Irak'ta veya Suriye'de turizm sektörünün varlığından söz edebilir miyiz? Bu ülkelerin turistik mekanları olmadığından kaynaklanmıyor bu  durum. Turistin can güvenliği en ufak bir tehlike altında ise bölgeniz ne kadar güzel olursa olsun, ne kadar tarihi mekanla donatılmış olursa olsun, bu turisti bölgeye getiremezsiniz" diye konuştu.

2016 SEZONU DA TEHLİKEDE

Yaşanan olayların 2015 sezonuna darbe vurduğunu, olaylar devam ettiği taktirde 2016 sezonunun da tehlikeye gireceğini kaydeden Yanar, şöyle konuştu: "2015 sezonunu bitirdik. Bu sezon maalesef böyle geçti. Ancak 2016 sezonu da tehlikede. Bilindiği üzere yaz dönemi rezervasyonları kış döneminden başlar. Eğer olaylar kış dönemine kadar bu şekilde devam ederse 2016 sezonu da biter. 2015'i kaybettik, 2016'yı kaybetmeyelim. Bizler turizmciyiz, siyaset yapmamız doğru olmaz. Ancak yöneticilerimiz bu terör olaylarını bitirsin artık. Bu ülke huzuru hak ediyor. Böylesine güzel bir ülkede teröristlerin olmaması için ne gerekiyorsa yapılmalı. Turizmciler olarak hükümetten tek beklentimiz budur. Şu an için sektörü sahil kentleri ayakta tutuyor. Bu bölgeler de olmazsa ülkede turizm sektör komşu ülkelerdeki gibi bitme noktasına gelebilir."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.