Turizmciler, Sektörde Çalışacak Kalifiye Eleman Bulmada Sıkıntı Çekiyor

Turizmciler, Sektörde Çalışacak Kalifiye Eleman Bulmada Sıkıntı Çekiyor

Trendy Hotels Eğitim ve Kalite Sistemleri Yöneticisi ve Yiyecek ve İçecek Koordinatörü Hamza Yalçın, turizm okullarında yetişen öğrencilerin turizm sektöründe kalifiye elaman açığını kapatmada en önemli faktör olduğunu söyledi.

Trendy Hotels Eğitim ve Kalite Sistemleri Yöneticisi ve Yiyecek ve İçecek Koordinatörü Hamza Yalçın, turizm okullarında yetişen öğrencilerin turizm sektöründe kalifiye elaman açığını kapatmada en önemli faktör olduğunu söyledi.
Yaklaşık 200 bin yatak kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük turizm yatak kapasitesine sahip Manavgat destinasyonun en önemli sorununun sektörde çalışacak kalifiye aleman bulamama olduğunu belirten Hamza Yalçın, Trendy otelleri olarak 4 beş yıldızlı otelleri bulunduğunu, kalifiye eleman açığını turizm okullarından mezun olan öğrencilerin oluşturduğunu kaydetti.
Manavgat destinasyonunda bulunan otellerin önemli ölçüde bir dünya markası olduğunu belirten Yalçın, yapılan müşteri memnuniyeti anketlerinde bunun yüzde 95 ile yüzde 100 seviyesinde olduğunu söyledi.
Turizm sektöründe nitelikli elaman açığının kapanmasında turizm okullarına önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Yalçın, acil bir şekilde Manavgat'a Akdeniz Üniversitesi bünyesinde turizm fakültesinin açılmasının şart olduğunu ifade etti. Yalçın, "Biz otellerimizde çalışacak personeli turizm okullarında okuyan mezun öğrencilerden seçiyoruz. Turizm okulları, turizm sektöründe kalifiye elaman açığını gidermede lokomotif görevi görüyor. Manavgat'ta turizm bölümünde mezun olan bir öğrencinin çalışmak istedikten sonra iş bulamama sorunu yok. Bütün otellerde iş bulur. Bölgedeki turizm sektörünün en önemli sıkıntısı yeteri sayıda kalifiye elaman bulmada zorluk çekmesi. Turizm sezonunun açılmasına sayılı günler olmasına karşı konaklama tesislerimizde aşçısından, bulaşıkçısına, kat görevlisinden garsonuna kadar elaman açığı var. Bunun kapatmanın yolunu da turizm bölümlerine karşı ilgiyi arttırmaktan geçiyor. Turizm bölümünü bitiren bir öğrencinin işsiz kalma diye bir sorunu yok. Yeterki çalışacak olsun. " diye konuştu.
TURİZMCİLER: MANAVGAT'TA BİR AN ÖNCE TURİZM FAKÜLTESİ AÇILMALI
Öteyandan Türkiye Turizm Seyahat Acenteleri(TÜRSAB) Side-Manavgat Bölgesel Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özden, bölgede kalifiye elaman açığını kapatmada turizm bölümlerinin sayısını arttırmak kadar turizmi 7 aydan 12 aya çıkarılmasının aciliyet arz ettiğini kaydetti.
Bölge destinasyonunda turizmin 7 aydan 12 aya çıkarılması halinde sezon bitince açıkta kalma korkusunun biterek turizmin toplumda meslek algısının daha yüksek olacağını vurgulayan Özden, kendisininde otelinin bulunduğunu turizmcilerin en önemli sıkıntısının sektörde çalışacak kalifiye elaman bulamama olduğunu kaydetti.
Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcılar Birliği (TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, bölge turizmcilerinin en önemli sorunun sezon öncesi sektörde çalışacak kalifiye elaman bulmada zorluk çekmesi olduğunu kaydetti.
Titreyengöl'deki otelinde kalifiye elaman açığını turizm okulundan mezun öğrencilerle kapatmaya çalıştığını belirten Aydoğan, bu açığın kapanması ve turizm marka değerinin yükselmesi için turizm fakültesinin açılmasının hava kadar su kadar elzem ve acil olduğunu söyledi.
Yaklaşık 200 bin yatak kapasitesine sahip Manavgat'ta aktif sezonda 40 bin turizm çalışanını istihdam ediyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.