Turistlerin gözdesi el yapımı çiniler

Turistlerin gözdesi el yapımı çiniler

Konya'da her yıl aralık ayında düzenlenen Şeb-i Arus törenlerine gelenlerin, buradan yakınları için götürdükleri en gözde hediye, lacivert motif ağırlıklı el yapımı çini tabak oluyor.

 
Selçuklu'nun ebedi başkenti Konya'ya her yıl yaklaşık 2 milyon yerli ve yabancı turist geliyor. 
Turistlerin ziyaret merkezini, Mevlana, ailesi ve bazı dervişlerin sandukalarının bulunduğu Mevlana Müzesi oluşturuyor. Konya'da yine kent merkezindeki Selçuklu çinilerinin sergilendiği Karatay Medresesi, İnce Minare Medresesi, İplikçi Camii, tarihi Alaaddin Camii gibi çok sayıda Selçuklu ve Osmanlı dönemi eseri gören, burada Mevlana'nın manevi iklimini teneffüs eden turistler, etkilendikleri Konya'dan bir anıyla dönmek istiyor. Mevlana Müzesi ile tarihi Alaaddin Camii arasındaki Mevlana Caddesi'ndeki turistik eşya satıcılarında, Mevlana ve Mevlevilik ile ilgili çok çeşitli hediyelikler bulunuyor. Konya'ya gelen pek çok kişinin yakınlarına götürmek istedikleri en gözde Konya hediyesi, çoğu zaman Selçuklu çini motifleriyle süslü, aslına uygun olarak elde yapılmış çini tabaklar oluyor. İsteyenler, ana rengi olan lacivert hakimiyetindeki, deseninin hazırlanmasından boyanın inceltilmesine, desenin tabağa uygulanmasından üzerinin sırla kaplanmasına kadar uzun emekler sonucu üretilen Selçuklu çinisini, Mevlana Müzesi yakınlarındaki atölyelerinden de temin edebiliyor. 
El işlerine meraklı olan kişiler ise çini yapımı hakkında ustalardan bilgi alma, yapım aşamalarını inceleme imkanı da buluyor. Lacivert ağırlıklı motif ve renkleriyle adeta büyüleyen çiniler, işlenen tabağın büyüklüğüne göre 30 ile 100 lira arasında değişen fiyatlardan satın alınabiliyor. Hediyelik eşya satıcılarında, Mevlana şekeri olarak bilinen Konya şekeri, seramik semazen motifleri, semazen figürlü saatler, üzerinde Mevlana'nın sözlerinin yazılı olduğu ahşap ve metal levhalar da yoğun ilgi görüyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.