Tüketici uyuşmazlıklarında  zorunlu arabuluculuk devreye giriyor

Tüketici uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk devreye giriyor

Konya Arabuluculuk Uyuşmazlık Çözüm Merkezi adına açıklamada bulunan Arabulucu-Av. Elife Kazancı” 01.01.2018 Tarihinde işçi – işveren uyuşmazlıklarında...

Konya Arabuluculuk Uyuşmazlık Çözüm Merkezi adına açıklamada bulunan Arabulucu-Av. Elife Kazancı” 01.01.2018 Tarihinde işçi – işveren uyuşmazlıklarında, 01.01.2019 tarihinde ise ticari uyuşmazlıklarda zorunlu hale gelen arabuluculuk uygulaması bu kez de tüketici uyuşmazlıklarında zorunlu hale geliyor. Tüketici Uyuşmazlıklarında zorunlu Arabuluculuk başlıyor diyen Konya Arabuluculuk Uyuşmazlık Merkezi adına bilgi veren Arabulucu-Av. Elife Kazancı, şunları söyledi:

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a, 73/A maddesinin eklenmesini içeren düzenleme mecliste kabul edildi. İlgili düzenleme ile Tüketici Hakem Heyeti güncel parasal sınırı olan 10.390,00 TL’yi aşan ve alacak talebi içeren veya herhangi bir alacak talebi içermeyen tüketici uyuşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu hale geldi. Ticari uyuşmazlıklar ve işçi- işven uyuşmazlıklarından farklı olarak tüketici uyuşmazlığı, alacak talebi içermese dahi dava şartı arabuluculuk kapsamında alınmıştır. Zorunluluk kapsamında kalmayan tüketici işleminden kaynaklanan uyuşmazlıklar şu şekilde sayılabilir, hakem heyeti sınırları dâhilinde kalan uyuşmazlıklar, hakem heyeti kararına itiraz niteliğindeki uyuşmazlıklar, ihtiyati tedbir kararları konulu başvurular, tüketici işlemi olan ve taşınmazın aynından kaynaklanan uyuşmazlıklar. Bu uyuşmazlıklar haricinde kalan ve tüketici mahkemesinde görülmekte olan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu hale getirilmiştir.

Diğer dava şartı arabuluculuk uygulamalarından farklı olarak dava şartı arabuluculuk ilk oturumuna mazeret bildirmeksizin katılmayan tüketicinin aleyhine yargılama gideri ve arabuluculuk ücretine hükmedilemeyeceği kabul edilmiştir. Dolayısı ile HUAK m.18/A/11 maddesi tüketici aleyhine uygulanmayacaktır.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.