TRT News ne zaman yayına başlıyor?

TRT News ne zaman yayına başlıyor?

Bülent Arınç, İngilizce haber kanalı için TRT’de çalışmalara hız verildiğini, kanalın azami bir yıl içinde yayına girmesini beklediklerini söyledi.

Taksim Gezi Parkı olayları nedeniyle yabancı medyanın yanlı ve maksatlı habercilik yaptığından yakınan Başbakan Erdoğan, “Özellikle böyle kritik dönemlerde, dünyayı sağlıklı ve doğru bilgilendirmemiz gerekiyor. TRT İngilizce haber kanalı gibi yayın organlarımızın olması işte bu yüzden çok önemli” diyerek İngilizce Haber kanalının bir an önce faaliyete geçirilmesini istemiş.

Vatan Yazarı Murat Çelik dünkü yazısında "TRT News"le ilgili son durumu paylaştı

“Uzun süredir gündemde ama maalesef bugüne kadar muvaffak olamadık.”

Cümle Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a ait.

Arınç’ın, “Maalesef muvaffak olamadık” dediği konu, “TRT News” projesi. Yani açılması planlanan TRT’nin İngilizce haber kanalı.

Başbakan Yardımcısı Arınç, salı akşamı yazılı basının Ankara temsilcileriyle buluştuğu iftarın ardından sohbete, bakanlığına bağlı kuruluşlarda gelinen noktayı anlatarak başladı.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve Anadolu Ajansı (AA) ile birlikte, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’ndan (TRT) bahsetti.

TRT ile ilgili sözlerinin büyük kısmını da, “Geriye kalan tek eksik” olarak ifade ettiği ve kurumun son televizyon kanalı olacağını söylediği ‘İngilizce haber kanalı’ projesi oluşturdu.

Arınç, “TRT birçok yabancı dilde radyo yayını yapıyor ama televizyonda İngilizce haber kanalı büyük bir eksiklik” dedi.

Bülent Arınç, İngilizce haber kanalı için TRT’de çalışmalara hız verildiğini, kanalın azami bir yıl içinde yayına girmesini beklediklerini söyledi.

Gecikmenin nedenlerini bilemiyorum.

Zaten bu durum TRT kurumunun iç işi. Yani beni ilgilendirmiyor.

Ama İngilizce haber kanalı projesinin kurum içi gündemin ilk sırasına çıkmasının ve çalışmaların hızlandırılmasının ardındaki nedeni öğrendim.

Taksim Gezi Parkı’nda başlayıp birçok kente yayılan eylem ve çatışma gündeminde, ‘dış basın’ faktörünün hangi boyutlarıyla tartışıldığı malum.

‘Yabancı medya’nın dış dünyaya geçtiği haberlerin Türkiye açısından nasıl bir ‘imaj sorunu’ yarattığını biliyoruz.

En çarpıcı örnek, CNN International’ın Taksim Meydanı’ndan yaptığı yayınlar.

Sadece CNN’in yayınları değil...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 3 Haziran 2013 tarihinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, kameralar önünde Reuters Haber Ajansı’nın İstanbul Muhabiri Birsen Altaylı’ya gösterdiği tepkiyi hatırlayın...

Erdoğan yabancı ajans muhabirine, “Siz işte buradan Reuters’ı böyle bilgilendiriyorsunuz veya topladığınız bilgileri böyle gönderiyorsunuz” demişti.

Aldığım bilgiye göre; yabancı medyanın yanlı ve maksatlı habercilik yaptığından yakınan Başbakan Erdoğan, “Özellikle böyle kritik dönemlerde, dünyayı sağlıklı ve doğru bilgilendirmemiz gerekiyor. TRT İngilizce haber kanalı gibi yayın organlarımızın olması işte bu yüzden çok önemli” diyerek, kanalın yayına girmesinin neden bu kadar geciktiğini sormuş.

Başbakan’ın ilgili bakan yani Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a sorduğu bu soru, Arınç vasıtasıyla TRT Genel Müdürü’ne yansıyınca, konu kurum içinde orta şiddette bir sarsıntıya yol açmış.

Sarsıntının ardından da, TRT News projesi yeniden hızlandırılmış.

Şu anda, teknik altyapı çalışmalarının yanı sıra, kurulacak olan kanalda görev yapacak ‘İngilizce haber dili’ne hâkim personel arayışı da devam ediyormuş.

Görünen o ki, TRT’nin İngilizce haber kanalı, Bülent Arınç’ın seslendirdiği tahmin olan bir yıldan daha kısa bir süre içinde yayın hayatına başlayacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.