Trafik kilitlendi

Trafik kilitlendi

Tramvay bakımı nedeniyle kapanan kavşak bağlantıları trafik keşmekeşliğini daha da artırdı. Toplu ulaşımdaki eksiklikler vatandaşları özel araç kullanmaya iterken, günün belirli saatlerinde ana caddeler üzerinde uzun araç kuyrukları oluşuyor

Trafik felç oldu

Tramvay hattının bakıma girmesi ile birlikte şehir trafiği içinden çıkılmaz hale geldi. Özellikle akşam saatlerinde ana caddeler üzerindeki araç kuyrukları İstanbul trafiğini aratmıyor. Trafikte yaşanan sıkıntılar vatandaşı isyan ettiriyor. Tramvay hattı kavşaklarındaki iyileştirme çalışmaları nedeniyle, 7 Ağustos'tan itibaren Belediye Kavşağı da iki aşamalı olarak taşıt trafiğine kapatıldı. Birinci aşamada, Ahmet Hilmi Nalçacı Caddesi’nin Sultanşah Caddesi bağlantısı ile Vatan Caddesi’nin Sultanşah Caddesi bağlantısı 15 gün süreyle taşıt trafiğine kapalı olacaktır. İkinci kısım ise söz konusu cadde trafiğe açıldıktan sonra başlayacak.

UZUN ARAÇ KUYRUKLARI OLUŞUYOR

Merkeze gelmek isteyen çok sayıda vatandaş artık İstanbul Yolu Caddesi'ni kullanmak yerine Ankara Caddesi'ni tercih ediyor. Ankara Caddesi'ndeki fabrika servisleri nedeniyle ise özellikle sabah saatlerinde uzun araç kuyrukları oluşuyor. İl genelindeki nüfusu 2 milyon civarında olan Konya'daki araç sayısı ise 600 bini geçmiş durumda. Yani Konya genelinde her üç kişiden bir tanesi araç sahibi. Artan araç sayısı ulaşımı olumsuz etkilerken, çok sayıda gurbetçinin de memleketleri Konya'ya dönmeleri ise trafik keşmekeşliğini daha da körüklüyor. Bunun yanı sıra artan düğün konvoyları, asker uğurlama konvoyları da trafiği etkilen faktörler arasında yer alıyor. Tramvay hattı düzenlemesi nedeniyle, bugüne kadar Kule Kavşağı Telgrafçı Hamdi Bey-Kule Caddesi bağlantısı, Altgeçit Kavşağı Ataseven Caddesi - Lamcı Alt Geçidi bağlantısı, Nalçacı Kavşağı-Sille Yolu bağlantısı, Yeni İstanbul Caddesi Binkonutlar Kavşağı- İmam Gazali Caddesi bağlantısı, Yeni İstanbul Caddesi- Ataseven Caddesi bağlantısı birkaç günlük süre ile trafiğe kapatıldı. Bazı bağlantılar halen kapalı. Kapanan yollar sürücüleri alternatif yollara sevk ederken, bu yollarda da trafik sıkışıklığı yaşanıyor.

OTOBÜSLER TIKLIM TIKLIM

Tramvay hattı üzerinde tramvay yerine sefer yapan otobüsler ise, tramvayın yükünü kaldıramıyor. Tramvaya göre geç gelen otobüsler, doluluktan durakta bekleyen yolcuları da alamıyor. Bosna-Hersek Mahallesi üzerinden dolu gelen minibüsler de, Ramazan ayından sonra artan trafik denetimleri nedeniyle yolcu alamıyor. Minibüsler yolcuların can güvenliği nedeniyle büyüklüğüne göre ayakta en fazla iki yolcu alabiliyor. Ancak tramvay hattı üzerindeki otobüslerde günün her saati ayakta ortalama 20 yolcu bulunuyor. Minibüs şoförleri artan trafik denetimleri karşısında ceza yememek için fazla yolcu almazken, mağdur olan yine vatandaş oluyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından tramvay hattı bakımının bitiş tarihi belirtilmezken, belediye yetkilileri okulların açılmasından önce bakımın biteceğini söylüyor.

SICAKTA TOPLU ULAŞIM İŞKENCE

Yolcular, artan hava sıcaklıkları karşısında kliması olmayan otobüslerde adeta işkence çekiyor. Türkiye'de çok sayıda büyükşehir belediyesi otobüs ve minibüslere klima çalıştırma zorunluluğu getirirken, vatandaşlar Konya Büyükşehir Belediyesi'nden de aynı uygulamayı bekliyor. Toplu ulaşımdaki sıkıntılar bunlarla sınırlı değil. Vatandaşların diğer şikayeti ise Teksas Durakları olarak bilinen, Alaaddin Otobüs Duraklarında beklemek ise adete işkence. Günün belirli saatlerinde yaklaşık 200 yolcunun beklediği beklediği otobüs durağında bulanmayan gölgelikler vatandaşın güneşin altında eziyet çekmesine sebep oluyor. Vatandaşlar otobüsünü duraklarda değil, ara sokaklarda beklemeyi tercih ediyor. İsveç'te yaşayan ve yaz ayında memleketi Konya'ya gelen Adnan Güneş ise şehrin ulaşımından şu ifadeleri kullanarak yakındı: "Geçtiğimiz yıla kadar Konya'nın ulaşımı hakikaten diğer illere göre çok daha iyiydi. Rahat ediyorduk. Ancak bu yaz Konya'da trafik resmen çileye dönmüş. Mevcut yollar artık araç yoğunlunu kaldırmayacak hale gelmiş. Avrupa'da toplu ulaşım yaygın olarak kullanılıyor çünkü toplu ulaşım gayet konforlu. Konya'da da toplu ulaşım çilesi çözülse, vatandaşlar da özel araç kullanmak zorunda kalmaz. Böylece trafikteki araç sayısı da azalır."

TOPLU ULAŞIM İYİLEŞTİRİLMELİ

Konya Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Çelik ise Konya'daki özel araç sayısının olmasın gereken çok fazla olduğunu belirterek, "Konya genelinde 600 bini aşkın araç sayısının olduğunu biliyoruz. Bu sayı nüfus oranına göre gerçekten çok fazla. Bu araçların üçtü biri her gün trafiğe çıkıyor. Bizler uzmanlar olarak daima özel araç kullanımı yerine toplu ulaşımın yaygınlaşmasından yanayız. Ancak toplu ulaşımın da iyileştirilmesi gerekmekte. Konya belki de toplu ulaşım konusunda birçok büyükşehirden bir adım önde ancak bu yeterli olmamalı. Toplu ulaşımın çekici hale getirilmemesi araç sayısının artmasındaki nedenler bir tanesi. Yollarımız gayet geniş, trafik düzenimiz yeterli. Ancak araç sayımız çok fazla" ifadelerini kullandı.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum