Torba Yasa neleri getirecek?

Torba Yasa neleri getirecek?

Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, pazartesi günü yürürlüğe girmesi beklenen Torba Yasa’nın içeriğini gazetemize değerlendirdi.

Aksöz, Konya’nın vergi potansiyelinin de yüzde 18 arttığını söyledi
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı affı olarak nitelendirilen Torba Yasa’nın pazartesi günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayının ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor. Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, Torba Yasa’nın neler getireceğini, kapsamını ve içeriğini Merhaba’ya değerlendirdi. Torba Yasa’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte hem kamu alacaklarının tahsilinin hızlanacağını, hem de yargıdaki yükün hafifleyeceğini dile getiren Sıtkı Aksöz, Konya’nın vergi potansiyelini de anlattı.
TORBADAN NE ÇIKACAK?
Mecliste görüşülen Torba Yasa’nın pazartesi günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayından sonra yürürlüğe girmesinin beklendiğini belirten Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, “126 maddesi kabul edilen bir yasa tasarısı var. Gerek denetim, gerekse tahsilat açısından bizi yakından ilgilendiriyor. Yakın zamanda küresel bir kriz yaşandı ve mükelleflerimiz ödeme güçlüğüne düştü. Bu anlamda Cumhuriyet tarihinin en büyük yapılandırması bu tasarıyla gündeme geldi. Yasa tasarısı içerisinde 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle vadesi geçtiği halde ödenmemiş bütün kamu alacakları girmekte. Bu yasa bizim açımızdan aslında tahsilatın hızlandırılması anlamına da gelecek. Daha önceki yüksek gecikme zamları ortadan kalkıyor. TEFE, TÜFE oranları ile borç yeniden yapılanıyor. 36 ay taksitle ödeme imkanı sunuluyor. Bunun dışında ihtilaflı kamu alacakları da kapsamda yer alıyor. İhtilaf aşamasına göre değişmekle birlikte verginin aslının yüzde 20’si ile yüzde 50’si alınmak suretiyle ihtilaflı alacaklar ortadan kalkıyor. Yargının iş yükü de hafiflemiş oluyor” diye konuştu. Aksöz yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte icra, haciz gibi bir tarım yaptırımların da ortadan kalkmış olacağına vurgu yaptı.
17 BİN KİŞİ KİRA GELİRİYLE YAŞIYOR
Vergi konusunu Konya ekseninde değerlendiren Sıtkı Aksöz, faal mükellef sayısının bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 3 oranında arttığını ve sayının 120 bin 640’a ulaştığını söyledi. Konya’da 20 bine yakın basit usulde vergi ödeyen mükellef bulunduğunu dile getiren Aksöz, küçük esnaf diye tabir edilen bu mükelleflerin beyan döneminin 1-25 Şubat tarihleri arası olduğunu ifade ederek, bu süreç içerisinde esnafın beyanda bulunması gerektiğini kaydetti. Konya’da sadece kira geliri olan 17 bine yakın mükellef bulunduğunu dile getiren Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, “Bunun dışında 47 bin gelir vergisi, 15 bine yakın da kurumlar vergisi mükellefi bulunmaktadır. Bunların bin 831’i anonim, 12 bin 97’si ise limited şirket şeklinde faaliyetlerde bulunuyor” dedi.
KDV’NİN YÜZDE 48’İ İADE EDİLDİ
Konya Vergi Dairesi Başkanlığı olarak yaptıkları bir diğer hizmetin de Katma Değer Vergisi (KDV)’nin iadesi hizmeti olduğunu belirten Sıtkı Aksöz, “Bu kapsamda ihracat yapan mükelleflerimiz şartlarını yerine getirdiği takdirde kendilerine vergi iadesi yapılmaktadır. 2010 yılı içerisinde 6 bin 230 adet iade dosyası incelendi. 178 milyon TL KDV iadesi yapıldı. Bu da 2010 yılı içerisinde topladığımız KDV’nin yüzde 48’ine tekabül ediyor” ifadelerini kullandı. Önemli fonksiyonlardan bir tanesinin de denetim fonksiyonu olduğunu dile getiren Aksöz, “Denetim iki şekilde yerine getirilmektedir. Bunlardan birincisi planlı inceleme, diğeri de yaygın yoğun denetim türüdür. Konya’da 96 vergi denetçisi ile bu işlemler yapılmaktadır. 2 bin 596 adet dosyanın incelemesi devam etmektedir. 2010 yılı içerisinde toplam bin 193 vergi incelemesi gerçekleştirilmiş olup, 560 milyon TL’lik gelir incelendi. Yüzde 23 civarında bir kaçak tespit edildi. Bu kaçak üzerinden 40 milyon TL civarında vergi, 86 milyon TL civarında vergi cezası kesildi. Bu kapsamda 2 bin 227 adet vergi incelemesi için uzlaşma istendi, bunların yüzde 91’i yargıya intikal etmeden, bizim önerdiğimiz şekliyle kabul edildi. Yüzde 9’u ise yargıya taşındı. Yargıya taşınanların da yüzde 52’sini vergi dairesi kazandı. Tutar olarak bakıldığında yüzde 60’ını dairemiz kazandı” dedi.
TAHSİLAT, 2009’A GÖRE YÜZDE 15 ARTTI
Vergi Dairesi’nin en büyük fonksiyonlarından bir tanesinin de tahsilat olduğunu kaydeden Sıtkı Aksöz, “2010 yılını 2009 ile kıyasladığımızda tüm gelirlerdeki tahsilatımız bir önceki yıla göre yüzde 15 oranında artmış bulunmaktadır. Toplam gelirimiz 1 milyar 973 milyon 25 bin 68 TL’ye ulaşmıştır. Vergi gelirlerindeki artış oranımız ise yüzde 18 olarak gerçekleşmiştir. Konya’da 2010 yılı içerisinde 1 milyar 758 milyon 157 bin 387 TL vergi tahsilatını gerçekleştirmiş olduk. Tahsilat oranı da bir önceki yıla oranla yüzde 18 artmıştır. Enflasyonun yüzde 6,5 oranında olduğunu kabul edersek vergi gelirlerinde de ciddi artış oldu. Bu performansımızla 29 vergi idaresi başkanlığı içerisinde 2. sıraya toplam tahsilatta ise 5. sıraya yükseldik” diye konuştu.
800 KAYIT DIŞI KAYDA ALINDI
800’e yakın kayıt dışı çalışanın 2010 yılı içerisinde kayda alındığını ifade eden Konya Vergi Dairesi Başkanı Aksöz, “Tütün ve alkol denetimlerimiz yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Ellerindeki mobil cihazlarla tütün ve alkol ürününün kaçak olup olmadığını sürekli denetliyor. 8 tane özel eğitilmiş ekibimiz, emniyetle birlikte çalışmalar yürütüyor. Fiş fatura verilmediği, vergi kaçırıldığı söylendiği zaman bu süratle değerlendiriliyor. Zaman zaman da hasılat denetimleri yapılıyor. 2010 yılında toplam 79 bin 581 adet mükellefi denetledik, 26 bin 96’sına cezai işlem yapıldı. 6 milyon 250 bin TL civarında bir ceza uygulandı. Ağırlıklı olarak mal veya hizmet sattığı halde onun fiş ve faturasını düzenlememe konusunda duruyoruz. Yıl içinde 3 bin 342 mükellefle ilgili ihbar ve şikayette bulunuldu. Bunların 412si asılsız çıktı. 2930’una ise cezai işlem yapılarak 1 milyon 40 bin TL ceza kesildi” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.