Toplum sağduyulu olmalı

Toplum sağduyulu olmalı

Konya'daki STK'lar referandum kampanyası öncesi ortak bir tavır sergileyerek, referandum sürecinde vatandaşı kutuplaşmalara karşı uyardı.

Yeni anayasa ve başkanlık sistemi, tartışmaları da beraberinde getiriyor. Sosyal medya hesapları üzerinden birlikteliği zedeleyecek, hakaret içeren ve insan onuruna yakışmayan paylaşımlar yapılıyor. Toplumda tartışma ve gerilim ortamı oluşturularak, 15 Temmuz ruhuna zarar verilmek isteniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise bu hafta meclisten geçen kanunu onaylaması bekleniyor. Başkanlık sistemi ve yeni anayasa için düzenlenecek referandum kampanyaları, başlayacak. Liderler, meydanlara inerek, vatandaşlarla buluşacak. Bu kapsamda, kampanyalarını anlatacak. Vatandaşlar, sosyal medya üzerinden kararlarını açıklamaya başladı. STK'lar da devletin ve milletinin yanında olacaklarını söyledi. Vatandaşları; yaşanacak gerginliklere, kutuplaşma ve karalamalara karşı uyardı. 15 Temmuz ruhunun yaşatılmasının verilecek en doğru karar olacağını ifade etti.  

GÖRGÜLÜGİL SÜKUNETE DAVET ETTİ

Konya STK Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil, vatandaşlara uyarılarda bulunarak hepsini sükunete davet etti. Başkasının hakkına girmeden herkesin kendi düşüncesini savunması gerektiğini dile getiren Görgülügil, “Evet ve hayır diyecekler özgürdür. Ama vatandaşlarımız, şartları inceleyerek bir karar vermeli. Kalp kırmaya gerek yok” açıklamalarında bulundu.

HER DÜŞÜNCEYE SAYGI DUYULMALI

Şuurlu Öğretmenler Derneği Öğ-Der Konya Şube Başkanı Yavuz Aydın, evet ve hayır konusunda fazla ileriye gidilmemesini ve insanların birbirini üzmemesini temenni etti. Her düşünceye değer verilmesi gerektiğini kaydeden Aydın, “Kim neden evet diyor, kim neden hayır diyorsa enine boyuna konuşulmalı. İnsanları dışlamanın, düşüncelere değer vermemenin bir anlamı yok. İstişare çok önemli. Gerginlikten uzak durulmalı. Aklı selime ile olaylara yaklaşılmalı. Ülke ve ümmet için önemli olan birlikteliktir” dedi.

GÜZEL OLANDA BİRLEŞMELİYİZ

Memur-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, herkesin kendine göre bir fikri olduğunu savundu. Vatandaşın iyi bilgilendirilmesi gerektiğini aktaran Karlıer, daha sonra şunları kaydetti: “Bölünmeyeceğiz. Bu süreç, sorun haline getirilmemeli. Kutuplaşmadan, güzel olanda birleşmeliyiz. Ülkemizin yaşayacağı her türlü gelişmeden ayrım yapmadan, hepimiz yararlanmalıyız. Son kararı millet verecek, kimseyi kırmamak için bütün vatandaşımıza büyük sorumluluklar düşüyor.”

BİRLİK SÜRECİ HAKİM OLMALI

Süreç hakkında değerlendirmelerde bulunan Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Osman Karamercan, ülke geleceğinin teminatı için kardeşliğin hakim olması gerektiğini vurguladı. Birlik ve beraberlik mesajları veren Karamercan, “Ülke olarak kolay günler geçirmiyoruz. Farklı görüşteki insanlarımız ile anlamlıyız. Güçlü olabilmek için bir ve devletimizin yanında yer almalıyız” diye konuştu.

KURUM TEMSİLCİLERİ BİRLEŞTİRİCİ OLMALI

Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, genel merkezlerinin bu konuda gerekli hassasiyeti gösterdiğini aktardı. Kurum temsilcilerinin birleştirici özelliğe sahip olmasını ve bu anlamda hepsinin üzerine önemli sorumlulukların düştüğünü anlatan Ata, şunları kaydetti: “Sıkıntılarımız zaten var. Vatandaşlarımız, siyasete alet edilmemeli. Oy için, kimseye baskı yapılmamalı. Şahsiyetle oynanmamalı. Sonuçta seçimden sonra hepimiz tekrardan bir arada yaşayacağız.”

FİTNE PEŞİNDE KOŞANLARIN OYUNUNA GELMEYİN

Ülkücü İşçiler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Oğuzhan Yıldırım, “Her düşünceye, saygı duyulmalı” dedi. Fitne ve fesat peşinde olan insanların oyununa gelmemek için dikkatli olunması konusunda vatandaşları uyaran Yıldırım, “ Yüce Türk milletinin geleceği için hür iradelerle referandum da oy kullanılmalı. Geleceğimiz, her şeyden önemli” cümlelerini kullandı.

HAREKETİN ZARAR GÖRMESİNİ İSTEMİYORUZ

Konya Ülkü Ocakları Başkanı Hasan Koçhan, ülkenin birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacı zamanı olduğunu söyledi. “Ne olursa olsun, hareketimizin zarar görmesini istemiyoruz” diyen Koçhan, şöyle konuştu: “Referanduma doğru yaklaşıyoruz. Kampanyalar başlayacak. Dikkatli olunma. Kırıcı, bölücü ve kutuplaştırıcı söylemlerden uzak durulmalı. Sonuçta herkes hür iradesi ile karar verecek. Hassas bir dönemden geçiyoruz.”

DÖNEM HASSAS SAĞDUYULU OLUNMALI

Aliya Ali İzzetbegoviç Dernek Başkanı İbrahim Günay, insanların bu hassas süreçte sağduyulu davranmasının önemli olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Sosyal medya üzerinden paylaşım yapanlar, arkadaş ortamında fikirlerini dile getirenler dikkatli olmalı. Ayın caddede ve sokakta birlikte yürüdüğümüz insanların kalbini kırmanın, onları üzmenin gereği yok. İnsanları zor duruma sürüklememek lazım. Kardeşlerimizi incitmeden devletimizin yanında olmalıyız.”

VATANDAŞ KAMPLAŞTIRILMAK İSTENİYOR

Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlara dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Enderun Eğitim Vakfı Konya Şube Müdürü Abdurrahim Arslan, ülke insanının 15 Temmuz'da yaşanan başarısız askeri darbe girişiminde birbirine nasıl kenetlendiğini hatırlattı. Arslan, şunları söyledi: “Bizi bölmek isteyen şer güçleri, hak ettiği cevabı 15 Temmuz'da aldı. Kamplaştırma, çabaları devam ediyor. Düşünce ve kanaatler önemli. Bunlar dile getirilirken samimi ve sağ duyulu olmalı. Tartışmadan olabildiğince uzak durulmalı.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.