Toplu ulaşım çilesi!

Toplu ulaşım çilesi!

Konya'da her geçen gün artan araç trafiğiyle birlikte şehir ulaşım da alarm veriyor.

Konya'da her geçen gün artan araç trafiğiyle birlikte şehir ulaşım da alarm veriyor. Yetkililer, trafiğin rahatlaması için toplu taşımanın kullanılmasını tavsiye ediyor. Ancak, Konya'daki ulaşım hizmetlerinin kalitesizliği vatandaşı özel araçlara yönlendiriyor

Konya’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 606 bini geçti. TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre Konya'daki araç sayısı her geçen gün artıyor. Rakamlara göre Konya'da her 3 kişiden 1'inde araç var. Araç sayısına paralel olarak Konya'daki ulaşımın yükü de arttı. Yollar artık kalabalık trafiği kaldırmıyor. Şehir merkezinde iş giriş-çıkış saatlerinde yoğunluk oluşuyor. Okulların açık olmasıyla da beraber, trafikte uzun araç kuyrukları meydana geliyor. Hafta boyunca etkili olan yoğun kar yağışı ve tipiye rağmen vatandaş özel aracını kullanmayı tercih etti. Tramvayın yarım saatlik yolu 1 saatte gitmesi, otobüslerin yolda kalması ve sefer sayılarının yeterli olmaması vatandaşı otobüs ve tramvay gibi toplu ulaşım araçlarından uzaklaştırıyor.

TEDES'TEN GÜNLÜK 600 BİN ARAÇ GEÇİYOR

Ulaşımdaki aksaklıklar nedeniyle öğrenciler okula, çalışanlar ise işe geç kalıyor. Organize Sanayi Bölgesi, Gödene TOKİ ve Alaeddin-Kampüs tramvay hattını kullananlar büyük sıkıntı yaşıyor. Vatandaşlar toplu ulaşım sorununa çözüm bulunmasını istiyor. Vatandaş ya otobüs dolu olduğu için ya da tramvayın çok yavaş ilerlemesinden dolayı özel aracını kullanmak zorunda kalıyor. İstanbul Yolu'nda bulunan TEDES'ten 2012 yılında günde 400 bin araç geçerken 2014 yılında günde 600 bin araç geçti. Bu 2 yıl içerinde araç sayısında sadece yüzde 7 oranında artış yaşandı. Bu istatistiklere göre günde TEDES'ten geçen araç sayısında yüzde 50 oranında artış yaşanırken, araç sayısındaki artışın yüzde 7 gerçekleşmesi vatandaşın toplu taşımadan uzaklaştığını gösteriyor.

TOPLU ULAŞIMIN ÖNEMİ KALMADI

44 numaralı 2. Organize Sanayi hattını kullanan Ali Özmen isimli bir vatandaş, “Otobüslerin dolu gelmesi nedeniyle dakikalarca durakta bekliyoruz. Sanayi de çalışanların geç kalma lüksü yok. Bazı hatlarda ise şoförlerin yanlış insiyatif kullanması nedeniyle vatandaş mağdur oluyor” dedi. 84 numaralı TOKİ otobüsünü kullanan Ahmet Dursun isimli bir vatandaş ise, “TOKİ'lerde genellikle dar gelirli aileler yaşıyor. Birçok kişinin özel aracı yok. Bundan dolayı Meram TOKİ otobüslerine aşırı bir yoğunluk var. Dürüst konuşmak gerekirse özel aracı olanlar bu rezilliği çekmez. Artı ulaşım ücretleri çok pahalı ama LPG ucuzladı. Artık toplu taşımanın çok fazla karı kalmadı. Özel aracı olan otobüsü kullanmıyor. Bizim gibi dar gelirliler bu rezilliği çekmek zorunda. Elimizden başka bir şey gelmiyor. Allah'tan otobüsler yeni. Buna şükrediyoruz” diye konuştu.

TRAMVAYLA 1 SAAT, ARAÇLA 30 DAKİKA

Selçuklu'da yaşayanlar da genellikle tramvayı tercih ediyor. Tramvayların yenilenmesiyle birlikte, vatandaşın toplu ulaşıma olan ilgisinin artması bekleniyordu ama yeni tramvayların ulaşıma katkısı olmadı. Alaeddin tramvay durağından Kampüs'e ulaşım 1 saat sürüyor. Zaman zaman bu süre çok daha fazla uzuyor. Trafik ışıklarında ve duraklarda dakikalarca bekleyen tramvay vatandaşı çileden çıkartıyor. Selçuklu'nun Bosna Hersek Mahallesi'nde oturan bir vatandaş, merkeze gitmek için 1 saat öncesinden tramvaya binmesi gerekiyor. Özel aracıyla ise bu süre sadece 30 dakika sürüyor. Tramvayın yüzde 50 oranında geç gitmesi vatandaşın toplu taşımaya olan ilgisini düşürüyor.

TOPLU ULAŞIMDA YENİ YATIRIMLAR ŞART

Tramvayın modern olmasına rağmen işine özel aracıyla gittiğini ifade eden İsmail Arı ise şunları söyledi: “Petrol fiyatları düşerken, Konya'daki toplu taşımaya zam yapılıyor. Bunun yanında tramvay çok yavaş ilerliyor. Dünyanın hiçbir yerinde bunun örneğini göremezsiniz. 20 kilometrelik yolu, 1 saatte gidebilen tramvay sadece Konya'da var. Tramvay değişti ama alt yapı değişmedi. Eskisi de 1 saatte gidiyor. Yenisi de 1 saatte gidiyor. Arabamla 20 dakikaya gittiğim oluyor. TEDES olmasa 10 dakikaya merkeze giderim. Metro gibi daha modern yapılar yapılabilir ama Konya'da bu sadece hayal olarak kalacaktır. Toplu taşımadan uzaklaştıkça insanlar araçlarını kullanıyor. Bu da trafikte uzun kuyruklara neden oluyor. Konya'nın ulaşıma acil çözüm getirmesi gerekiyor.”

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum