Toplu Taşıma Yapan Sürücülere Güvenli Trafik İçin 'Kurallara Uyun' Çağrısı

Toplu Taşıma Yapan Sürücülere Güvenli Trafik İçin 'Kurallara Uyun' Çağrısı

Adana İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, güvenli ve sürdürülebilir bir trafik ortamının oluşturulması için toplu taşıma yapan esnaf ile şoförlere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. Polis, Esnaf ve Sanatkarlar...

Adana İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, güvenli ve sürdürülebilir bir trafik ortamının oluşturulması için toplu taşıma yapan esnaf ile şoförlere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. Polis, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği salonunda gerçekleştirilen eğitime katılan davetlileri kolonya ve şeker ikram ederek karşıladı. Programda konuşan Trafik Denetleme Şube Müdürü Ahmet Akpınar, çağdaş toplumun niteliklerinin oluşmasında ‘kent içi ulaşım’ kalitesinin önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Sektörde hizmet verenlerin nitelikleri ve davranış biçimlerinin belirleyici unsur olarak karşılarına çıktığının altını çizen Akpınar, Adana’da yılda yaklaşık 153 milyon insanın şehir içi ulaşımı kullandığını kaydetti. Güvenli ve sürdürülebilir bir trafik ortamının oluşturulması için şube personelinin özverili bir şekilde çalıştığını hatırlatan Akpınar, “Ancak trafikte yaşanan sorunların çözülmesinde sadece polisiye tedbirlerin yeterli olmadığı da bilinen bir gerçektir. Güvenli bir trafik ortamının sürdürülebilir olmasında toplu taşımacılıkta görev yapanların davranışları ciddi bir yer tutmakta. Ekonomik ve sosyal saygınlığın artırılmasında bu iş kolunda çalışanların örnek davranışlar sergilemesi kaçınılmazdır.” dedi.

İlde bin 86 minibüs, 419 özel halk otobüsü, 2 bin 429 umum servis ve okul servisi, 229 belediye otobüsü, 3 bin 60 ticari taksi olmak üzere, 7 bin 223 toplu taşıma aracının hizmet verdiğini ifade eden Ahmet Akpınar, sürücülere araçlarda aranacak şartlar hakkında bilgi verdi. Araçların dış yüzeyinde (antenler gibi) tehlike oluşturacak aksesuarların bulunmamasını isteyen Akpınar, “Araçlarda kesici alet, bıçak, sustalı bıçak, satır, sopa vb. gibi aletler bulundurulmayacak. Kornaları havalı korna (klakson) olmayacak.” diye konuştu. Toplu taşıma duraklarının yöneticilerinin şoförlerle ilgili iç denetimi sağlamaları hususunda uyarılar yapan Akpınar, taşıtlarda iç ve dış aydınlatma donanımlarının çalışır durumda, ışıkların beyaz renkli olması gerektiğini vurguladı.

SÜRÜCÜ ARGO KELİMELER KULLANMAYACAK

Tüm araçların klimalı olmasını ve mevsimine göre çalıştırılmasını isteyen Akpınar, şöyle devam etti: “Çalışanların kıyafeti temiz, bakımlı ve kamu kuruluşları kılık-kıyafet yönetmeliği çerçevesinde olacak. Şoför ve diğer çalışanların taşımacılık faaliyetleri esnasında araçta sakız çiğnemesi, sigara içmesi, yemek, çerez vb. yiyecekler yemesi yasaktır. Aracın kullanımı esnasında şoförler konuşma ve davranışlarında genel ahlak ve adaba uygun hareket edecek. Argo kelimeler kullanmayacak, kibar ve nezaketli olacaktır. Trafiği aksatacak şekilde yavaş seyretme ya da yolcu kapma adına tehlike arz edecek şekilde hızlı gidilmemeli. Direksiyon başında cep telefonu ile konuşmamalı.”

Toplu taşıma araçlarının yol açtığı ölümlerle sonuçlanan trafik kazalarının da unutulmamasını gündeme getiren Akpınar, 2013’te Adana’da 14’ü ölümlü olmak üzere 3 bin 13 trafik kazası yaşandığını, bu olaylarda 4 bin 287 kişinin de yaralandığını belirtti. Akpınar, 2014 yılının ilk 8 ayında ise 9’u ölümlü, 2 bin 27 kaza oluştuğunu, 2 bin 853 vatandaşın da yaralandığını aktardı.

HATALI İNDİRME–BİNDİRME

2013 yılında toplu taşıma araç şoförlerinin en çok ihlal ettiği trafik kurallarını da sıralayan Akpınar, 3 bin 306 aracın fazla yolcu, 2 bin 956 aracın da hatalı indirme - bindirme, bin 275 sürücünün hız limitlerini aşarak radar kayıtlarına girmek, bin 48 şoförün kırmızı ışıkta geçmek, bin 4 sürücünün araç kullanırken telefon kullanmak, gereksiz yere klakson çalmak ve saygısızca araç kullanmak, 650 sürücünün araç üzerinde teknik değişiklik yapmak, 593 aracın da fenni muayene süresini geçirmek gibi suçlardan ceza yediğini açıkladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın “Tehlikeleri Uzak Tut, Kontrol Sende. Sarıda Dur, Kırmızıda Bekle” sloganıyla başlattığı kampanyaya tüm toplu taşıma aracı sürücülerinin de uymasını talep eden Akpınar, “Bizim amacımız, şehirde güvenli trafik ortamını oluşturmaktır. Sizlerden de bu konuda duyarlılık bekliyoruz. Şehrin her tarafında denetim, polis olmayabilir. Kurallara uyun, uymayan olursa da bize bildirin. Yolcularınıza saygılı olun, vatandaşın gönlünde de hak ettiğiniz yeri alırsınız.” şeklinde konuştu.

Ekipler Amiri Hakan Aksoy, Minibüsçüler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Okşak, minibüs kooperatifi başkanları ile sürücülerin hazır bulunduğu toplantıda minibüsçüler ise başta Alimünif Yeğenağ Caddesi’nin trafiğe açılması olmak üzere, ulaşımda yaşadıkları sorunları dile getirerek çözüm konusunda destek istedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.