Toplu sözleşme tasarısı alt komisyonda

Toplu sözleşme tasarısı alt komisyonda

Kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı veren yasa tasarısı alt komisyona sevk edildi.

Kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı veren yasa tasarısı alt komisyona sevk edildi.

MEMUR-SEN TOPLU SÖZLEŞME YASA TASARISINI PROTESTO ETTİ

Memur-Sen’in, kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı veren yasa tasarısını TBMM önünde eylem yaparak protesto etmek istemesi, polis engeline takıldı. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, söz konusu kanun tasarısının masaya değil, sahaya davet tasarısı olduğunu söyledi.

Memur-Sen’e bağlı binlerce kamu çalışanı kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı veren yasa tasarısını protesto etti. Memur-Sen Genel Merkezi’nden çıkarak TBMM önüne kadar yürüyerek ilerlemek isteyen binlerce Memur-Senli, polisin engeliyle karşılaştı. Memur-Sen’lilerin Meclis’e yürümeleri konusunda ısrar etmeleri halinde, tazyikli su ve biber gazı ile engelleyeceklerini söyleyen emniyet yetkilileri ile kamu çalışanları arasında uzun süre tartışmalar yaşandı. Memur-Sen heyeti daha sonra Güvenpark’a kadar yürüdü. Burada bir basın açıklaması yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu’yla bağlı sendikaların genel merkez yönetim kurulları daha sonra TBMM’nin Dikmen Kapısı’na giderek, kendilerini burada bekleyen çok sayıdaki Memur-Sen üyesiyle basın açıklamasını bir kez de TBMM önünde yaptı.

-İLK AÇIKLAMA GÜVENPARK’TA-

İlk olarak Güvenpark’ta, yoğun yağmur altında bir basın açıklaması yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı veren Anayasa değişikliğini fiilen hayata geçirecek kanun tasarısının masaya değil, sahaya davet tasarısı olduğunu söyledi. Gündoğdu, “12 Eylül 2010’da yapılan referandumla kabul edilen ve kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı veren Anayasa değişikliğini fiilen hayata geçirecek kanun tasarısı, 16 ay gecikmeli olarak TBMM’ye sevk edildi. Memur-Sen olarak, söz konusu tasarıyı bu şekliyle kabul etmemiz mümkün değildir. Tasarı masaya değil, sahaya davet tasarısıdır” dedi.

-“YAPILANLAR UZLAŞMA KÜLTÜRÜYLE BAĞDAŞMIYOR”-

Hizmet kolu başta olmak üzere birçok konuda uzlaşma sağlanmasına karşın TBMM’ye sevk edilen tasarıda üzerinde mutabakata vardıkları hususların bile yer almadığını üzüntüyle gördüklerini söyleyen Gündoğdu, yapılanın uzlaşma kültürüyle bağdaşmadığını belirtti. Gündoğdu, “Bu tasarı bizim için yok hükmündedir. Hükümetin konuya yaklaşımındaki olumsuzluk, tasarının sevk edildiği komisyondan da anlaşılmaktadır. Tasarı ilgili komisyon olarak Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’na gitmesi gerekirken, Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilmiş, ilgili komisyon ise tali komisyon konumuna getirilmiştir. Hükümet adına memur sendikaları ve konfederasyonlarla masaya oturan bakanların ‘evet’ dediği hususların bile daha sonra değişikliğe uğratılıp, konunun tarafı olan memur sendikaları konfederasyonlarının görüşlerinin alınmaması kabul edilir bir durum değildir ve ileri demokrasi iddiasıyla bağdaşmamaktadır” şeklinde konuştu.

-“TBMM, BÜROKRASİNİN HAYIR’I YERİNE, MİLLETİN EVET’İNE KULAK VERMELİ”-

Referandumda yüzde 58 ‘evet’ çıkmasının hazzını yaşayan, ancak anayasanın 53 ve 128. maddelerindeki değişikliği hazmedemeyen bakanların varlığını üzüntüyle gördüklerini de dile getiren Ahmet Gündoğdu, AKP’ye bürokrasi vesayeti yerine, milletin sesini dinlemesi çağrısında bulundu. Memur-Sen olarak tasarıda yer almayan hususların komisyon ve Genel Kurul sürecinde hayata geçirilmesinin en büyük beklentileri olduğunu açıklayan Ahmet Gündoğdu, “Diyalogla çözüm yolunu önemsiyoruz. Ancak hatada ısrar edilirse, bu alanlara çağrıdır. Bu davetin hakkını vereceğimizden de kimsenin endişesi olmasın. Bütün bunlarla birlikte, Kamu Görevlileri Sendikaları olarak grev hakkı mücadelemiz, siyaset hakkı kararlılığımız ve toplu sözleşme hakkını sınırlayan Anayasal engellerin tamamen kaldırılması noktasındaki mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir” dedi.

-MEMUR-SEN’İN OLMAZSA OLMAZLARI-

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, tasarıda yer alması gereken, olmazsa olmaz hususlarını ise şu şekilde açıkladı:

“Hizmet kolu toplu sözleşmesine tasarıda yer verilmeli. Yerel yönetimlerde işyeri toplu sözleşmesine yer verilmeli. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Başkanı Yargıtay, Danıştay veya Sayıştay Başkanları arasından, kanunla belirlenmeli. Cumhurbaşkanlığı, TBMM, TSK ve Emniyette çalışan sivil personele sendika üyesi olma imkanı verilmeli. Sendika üyesi olmayanların toplu sözleşmeden yararlanmak için dayanışma aidatı ödemesini sağlayacak hükümlere yer verilmeli. Toplu sözleşmenin kapsamı, ‘diğer mali ve sosyal haklar’ ibaresiyle genişletilirken, ‘aylık ve ücretler ile diğer mali ve sosyal haklara ilişkin sistemde değişiklik öngören talepler, toplu sözleşmenin kapsamı dışındadır’ denilerek yapılan kapsam daraltılmasından vazgeçilmelidir. Toplu sözleşme masası, kamu görevlilerini ilgilendiren her konuya açık hale getirilmelidir. Sendikaların sahadaki çalışmalarıyla elde ettiği yetki, kanun maddesiyle değersizleştirilmemeli, masaya oturmama veya masadan kalkma da bir pazarlık stratejisi olarak kabul edilmelidir.”

ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.