TMO az alım yaptı

TMO az alım yaptı

Çiftçinin kara gün dostu olarak bilinen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), piyasadaki fiyatlar daha yüksek olduğu gerekçesiyle bu yıl pek hububat alımı yapmadı. TMO Konya Şubesi 113 bin 664 ton buğday aldı

TMO'nun 2016 yılı hasat sezonunda ne kadar buğday alımı yaptığı netleşti. Alınan bilgiye göre TMO, Konya ve Karaman bölgesinden toplamda 113 bin ton buğday alımı yaptı. Karaman'ı da bünyesinde bulunduran TMO Konya Şubesi, 2016 hasat sezonunda 87 bin 462 ton ekmeklik buğday, 20 bin 717 ton makarnalık buğday, 515 ton düşük vasıflı ekmeklik buğday, 4 bin 971 ton düşük vasıflı makarnalık buğday alımı gerçekleştirdi. Ofis toplamda çiftçiden 113 bin 664 ton buğday satın aldı. Hasat döneminde 21 gün açık kalana TMO Konya Şubesi'ne bağlı Yeniceoba Ajansı, sadece 84 ton buğday alımı yaptı.

2 MİLYON 580 BİN TON ÜRÜN ALDI

TMO Konya Şubesi 2013 yılında ise 160 bin ton ürün almıştı. TMO ülke genelinde de 736 bin 992 ton ekmeklik buğday, 1 milyon 482 bin 386 ton makarnalık buğday, 132 bin 505 ton düşük vasıflı ekmeklik buğday, 229 bin 64 ton düşük vasıflı makarnalık buğday alımı yaptı. TMO, yurt genelinde üreticiden toplamda 2 milyon 580 bin 877 ton ürün aldı. TMO bu yıl da arpa, yulaf ve çavdar alımı yapmadı.

MAKARNALIĞI BİN LİRADAN ALDI

Ayrıca Toprak Mahsülleri Ofisi yüzde 12,5-13,0 proteinli makarnalık buğdayların tonunu bin liradan aldı. TMO düşük vasıflı makarnalık buğdayı 840 liradan, ekmeklik kategorisindeki yüzde 12,5-13,0 proteinli Anadolu beyaz ve kırmızı sert buğdayı 910 liradan satın aldı. Yüzde 12,5-13,0 proteinli diğer beyaz ve kırmızı buğdayı 865, düşük vasıflı ekmeklik buğdayı da 765 liradan satın aldı.

TMO KONYA'DA 2 DEPO YAPTIRACAK

Öte yandan TMO, uzun süreli kiralama yöntemiyle özel sektöre hububat depoları yaptırma kararı aldı. Ofis, ilk etapta aralarında Konya'nın da olduğu 18 ayrı yerde, özel sektör tarafından yapılacak toplam 1 milyon ton kapasiteli ve lisanslı depoculuk kriterlerine uygun çelik silo tesislerini 10 yıl süreyle kiralayacak. Cihanbeyli ve Yunak'ta 50 şer bin ton kapasiteli depo yapılacak. Uzun süreli kiralama yöntemiyle yapılacak olan modern çelik silo tesisleri, gelişmiş birçok ülke örneğinde görüldüğü gibi özel sektörün depoculuğa girmesinin önünü açacak, lisanslı depoculuğun ve buna bağlı olarak emtiaya dayalı sermaye piyasalarının gelişmesine de katkı sağlayacak.

OFİSİN DEPOLARI ŞEHİR İÇİNDE KALDI

TMO'nun mevcut depolarının önemli bir bölümü şehirlerin gelişmesiyle birlikte şehir merkezlerinde kaldı. Bu nedenle ürün alımı ve satışı sırasında oluşan yoğun araç sirkülasyonu şehir içi trafik akışını zorlaştırıyor, bu durum kaza riskini artırıyor. Ürün boşaltma ve yükleme işlerinde oluşan toz ve gürültü yaşanıyor. Yine TMO'nun ülke genelinde yeterli sayıda ve kapasitede deposunun olmaması nedeniyle, açık arazide toprak içi depolama yöntemiyle yapılan alımlarda aşırı yağmur, sel ve benzeri afetlerin yanı sıra fare, köstebek ve benzeri zararlılardan kaynaklanan önemli ürün miktar ve değer kayıpları da oluşuyor. TMO bu yüzden depo açığını kapatmak istiyor.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.