Tgc Basın Müzesi'nde İki Yeni Sergi Daha Açıldı

Tgc Basın Müzesi'nde İki Yeni Sergi Daha Açıldı
Dünyadaki sayılı basın müzeleri arasında yeralan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Müzesi, iki sergiye daha ev sahipliği yapıyor. Müzede iki yeni sergi daha sanatseverlerin beğenisine sunuldu.İlk sergide günümüzün ressamlarından...

Dünyadaki sayılı basın müzeleri arasında yeralan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Müzesi, iki sergiye daha ev sahipliği yapıyor. Müzede iki yeni sergi daha sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

İlk sergide günümüzün ressamlarından Mualla Tetik'in eserleri yer alıyor. Telkin'in çalışmalarından derlenen '16. Kişisel Sergisi' Cevat Fehmi Başkut Sanat Galerisi'nde açıldı. Ressam Tetik, 16. kişisel sergisinde, yağlı boya ve sulu boya resimleriyle seramik çalışmalarını sanat severlerin beğenisine sunuyor. Tetik'in sergisi 6 Haziran 2014 Cuma gününe kadar TGC Basın Müzesi'nde açık kalacak.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi'ndeki bir diğer sergide ise ressam Ebülfez Ferecoğlu'nun eserleri yer alıyor. ‘Retrospektif’ isimli resim sergisinde 60'a yakın eser bulunuyor. Sergi sahibi Ferecoğlu, "Sanatı yapmak kadar öğretmek de çok önemli. Resim yapmayı öğrenmek isteyenleri Müze'ye bekliyoruz." dedi. Ferecoğlu'nun sergisi 31 Mayıs'a kadar TGC Basın Müzesi'nde ziyaretçilerini bekliyor.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BASIN MÜZESİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne bağlı olarak 09 Mayıs 1988 yılından bu yana hizmet veren Basın Müzesi, İstanbul’un özgün, basın, kültür, tarih ve sanat merkezlerindendir. Dünyadaki 15 basın müzesinden biridir. Yılda 10 bin kişinin yararlandığı müze, bağışlarla ayakta durmaktadır. Her yıl 5 bin araştırmacı müzeden bilimsel araştırmaları nedeniyle yararlanmaktadır.

Basın Müzesi'nin birinci katında, İbrahim Müteferrika ile başlayıp, Türk gazeteciliğinin başlangıcı olan 1828 tarihli Vakayi-i Mısriye Gazetesi, o dönemin belgesel nitelik taşıyan gazeteleri, II. Meşrutiyet dönemindeki basın patlaması, TBMM'nin açılışı ve harf devrimine kadar olan gelişmeler, basına emeği geçen ve iz bırakmış kişilerin yağlıboya tabloları, anı eşyaları, çeşitli baskı makineleri, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin tarihsel gelişimini yansıtan belgeler, fotoğraflar sergilenmektedir. 6 Nisan 1909'da Galata Köprüsü üzerinde katledilen ilk gazeteci Hasan Fehmi Efendi’den günümüze kadar öldürülen gazetecilerin fotoğrafları da bu katta yer almaktadır.

Müzenin ikinci katında bulunan Cevat Fehmi Başkut Sanat Galerisi’nin 6 ayrı salonunda sergi yapılabilmektedir. Sanat Galerisine bağlı olan atölyede ise uygulamalı resim çalışmaları yapılmaktadır. Müzenin üçüncü katında ise, uzmanlık kütüphanesi yer almaktadır. Kütüphanede medya ile ilgili kitapların yanı sıra gazete (baslı ve dijital –CD / DVD) ve dergilerin zengin koleksiyonları bulunmaktadır. Müzede ayrıca Nezih Demirkent Konferans Salonu ve cep tiyatrosu bulunmaktadır.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.