Tezhip Sanatı İçin 15 Yıllık Mesleğini Bıraktı

Tezhip Sanatı İçin 15 Yıllık Mesleğini Bıraktı

Kayseri’de yaşayan Zübeyde Gerçel, 35 yaşından sonra öğrendiği tezhip sanatı için 15 yıldır sürdürdüğü ilaç sektöründeki işini bıraktı.

Kayseri’de yaşayan Zübeyde Gerçel, 35 yaşından sonra öğrendiği tezhip sanatı için 15 yıldır sürdürdüğü ilaç sektöründeki işini bıraktı.

    Tezhip, sözcük manası olarak altınlama anlamına geliyor. Kendine has özel teknikleri olan bu geleneksel süsleme sanatını icra edenlere müzehhib, kadın sanatkarlarına da müzehhibe deniliyor. Matbaanın yaygınlaşmasıyla tezhip sanatı, yerini daha çok hat sanatına bıraktı. Özellikle 20. yüzyılın başlarından itibaren unutulmaya yüz tuttu. Ancak bu sanata gönül verenler de yok değil. Kayserili Zübeyde Gerçel, bunlardan birisi. Gerçel, çocukluğundan beri içinde uhde olan tezhip sanatıyla 35 yaşından sonra tanışmış. Birçok işte çalışmasına rağmen Gerçel, güzel sanatlar bölümü mezunu kız kardeşinden öğrendiği tezhip için 15 yıllık mesleğinden vazgeçti. İlaç sektöründen ayrılan Gerçel, eserlerini Fevziçakmak Mahallesi’ndeki 100 metrekarelik atölyesinde yapıyor. Türk kültürünün en eski ve estetik örneklerinden olan tezhip, onun fırça ve kalemiyle şekilleniyor. Boş porselen ve kâğıtların içini, yazı, resim, motif ve figürlerle süsleyerek sanatseverlere sunuyor.

    Çocukluğundan beri fırçalarla ve renklerle uğraşmayı çok sevdiğini belirten Zübeyde Gerçel, tezhip sanatına olan ilgisinden dolayı 15 yıllık mesleğini bıraktığını söyledi. Gerçel, “Akademik düzeyde eğitimini alamadığım ancak kız kardeşimden öğrendiğim tezhip sanatını 5 yıldır sürdürmeye çalışıyorum. Çalışırken büyük haz alıyorum ve zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum.” diyor.

    Geleneksel tezhip sanatının unutulmasını istemediğini ve bunun için isteyenlere öğrettiğini anlatan Gerçel, “Daha önce öğrencilerim oldu. İsteyen herkese tezhip yapmayı öğretiyorum” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.