Tespih Sanatını Yaşatılmaya Çalışılıyorlar

Tespih Sanatını Yaşatılmaya Çalışılıyorlar
Unutulmaya yüz tutan sanatlar arasında yer alan tespih işlemeciliği, Erzurumlu Halil ve İsmail Gümüş kardeşler tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. El emeği tespih üretimi, son zamanlarda yerini makine üretimine bıraktı. Ancak bu işi...

Unutulmaya yüz tutan sanatlar arasında yer alan tespih işlemeciliği, Erzurumlu Halil ve İsmail Gümüş kardeşler tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.

El emeği tespih üretimi, son zamanlarda yerini makine üretimine bıraktı. Ancak bu işi bütün zorluklarına rağmen sürdürmeye çalışanlar da var. Kayseri’de yaşayan Erzurumlu Halil ve İsmail Gümüş kardeşler, el işçiliği tespih sanatını yaşatmak için çalışıyor. Bu sanata gönül veren Gümüş kardeşler, Cumhuriyet Mahallesi'ndeki 8 metrekarelik dükkanlarını tespih atölyesine çevirmiş. Kehribar, oltu, lüle taşı, kuka, abanoz, gül, akik, turkuaz, zümrüt, yakut, safir, fildişi, mercan, inci ve kemik, burada Gümüş kardeşlerin elinde tespihe dönüşüyor. Satın alınan taşlara önce şekil veriliyor. Ardından bu taşlar tek tek delinerek işleniyor. Zımparalanıp cilalandıktan sonra iplere dizilerek satışa hazır hale getiriliyor. Gümüş kardeşler, tespih tamiri de yapıyor.

Her tespih tanesinin tek tek elden geçtiğini söyleyen İsmail Gümüş, bu mesleğin sabır ve emek istediğini dile getirdi. Zor olduğu için kimsenin bu işi yapmaya yanaşmadığını anlatan Gümüş, “Dolayısıyla bu sanat unutulmaya yüz tuttu. Devletin mesleği yaşatmak için bu işi yapanlardan vergiyi kaldırması da yerinde bir kara oldu. Biz bu kültürü yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.

Gümüş, el emeği tespih fiyatlarının, 15 liradan başlayıp 20 bin liraya kadar çıktığını söyledi.

Halil Gümüş de çocukluğunda başladığı mesleğini severek sürdürdüğünü ifade etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.