Tercih sebebi dindarlık

Tercih sebebi dindarlık

Suriyeli bin mülteci ile yapılan ankete göre; Suriyelilerin Konya'yı dindar bir şehir olduğu için tercih ediyor. Suriyeli mültecilerin yüzde 77'si çalışıyor. Bunların büyük bir kısmı işçi konumunda

"Konya'daki Suriyeli Misafirlerin Ekonomik Potansiyelleri ve İşbirliği İmkanlarının Belirlenmesi" araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırma Konya il merkezinde bin adet anket ve 300 adet mülakat uygulaması ile gerçekleştirildi. Raporun birinci bölümünde; Suriyeli vatandaşlarının potonsiyel iş güçlerini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilen nicel verilere dayalı anket sonuçları yer alıyor. Projenin ikinci bölümünde ise, Suriyeli iş adamlarıyla yapılan mülakat sonuçları yer alıyor.

KENDİ ALANLARINDA ÇALIŞAMIYORLAR

'Konya'daki Suriyeli Misafirlerin Ekonomik Potansiyelleri ve İşbirliği İmkanlarının Belirlenmesi' adlı projenin birinci bölümünde Suriyelilerin Türkiye'ye geliş tarihi, Konya'yı tercih sebebi ve  Konya'da meşgul oldukları meslekler gibi birçok alanda anket yapıldı.Suriye'de ki iç savaş 2010 yılında başladı. 2010 yılından beri Türkiye'ye gelen mülteciler en çok 2014 yılında Türkiye'ye geldi.  Yine aynı şekilde Suriyeli mülteciler 2014 yılında en çok Konya'ya geldi.

Suriyeli mülteciler Konya'nın dindar bir şehir olduğu için tercih ettiğini belirtti. Yapılan ankette Suriyeli mültecilerin yüzde 77'si çalışıyor. Konya'da ki Suriyeli mülteciler en çok işçi olarak çalışıyor. Yapılan anketlerde bazı Suriyeli mülteciler ise esnaf, eğitimci veya tüccar olarak çalışıyor.  Çalışan Suriyeli mültecilerin yüzde 71'i kendi uzmanlık alanında çalışmaması dikkat çekiyor. Yapılan anketlerde 100 mülteciden 80 tanesi mülk edinmek isterken yine aynı şekilde 100 mülteciden 65 tanesi ise bir iş kurma düşüncesi olduğunu belirtiyor. Suriyeli mülteciler iş kuramama nedenlerini sermaye yetersizliğine bağlıyor. Bazı mülteciler ise tüm birikiminin Suriye'de kaldığını söylüyor.

MADDİ  YETERSİZLİK EĞİTİME ENGEL

Eğitimle ile ilgili yapılan anketlerde çocukların Konya'da eğitim görememe sebebi maddi imkansızlık ile dil bilmemesinden kaynaklanıyor. Suriye'deki iç savaşın bitmesi halinde 100 kişiden 55'i Suriye'ye geri dönmek isterken 31 kişi ise kararsız. Avrupa'nın  mültecilere kapılarını açması dahilinde 100 kişiden 79'u Avrupa'ya gitmek istemediğini ve Türkiye'nin İslam beldesi olmasından, kendilerini Türkiye'de güvende hissettiklerinden dolayı Türkiye'de kalmak istediklerini söyledi.

Konya'da en çok 18-25 yaş arası Suriyeli mülteci nufüsu fazla. Yapılan anketlere göre Konya'da en çok erkek mülteci yaşıyor. Konya'da yaşayan mültecilerin eğitim durumu ise karışık. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversiteden mezun birçok insan yaşıyor. Konya'da yaşayan mültecilerin yarısından çoğu ise evli. Yapılan anketlerde 100 kişiden 45'i çoçuğu olmadığını belirtirken 100 kişiden 57'si ise bir evde en 5 en fazla 8 kişi yaşadıklarını işaretledi. Yapılan anketlere göre mültecilerin Suriye'deki geliri ise 150-300 dolar arasında değiştiği gözlemlendi.

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum