Tercih öncesi bilgi alın

Tercih öncesi bilgi alın

Dün açıklanması beklenen TEOG ortak sınav sonuçları mahkeme engeline takıldı. Meraklı bekleyiş devam ederken kayıtlara başlayan Enderun Liseleri Müdürü Said Turgut, “Kayıt süreci önemli okullardan ve okulun mezunlarından bilgi alın” dedi

Yaklaşık 1 milyon 273 bin öğrenci liselere girişte kullanılacak YEP sonuçlarını beklerken, bakanlıktan son dakika açıklaması geldi. Açıklamada TEOG ortak sınavları kapsamındaki bir soruya dava açıldığından YEP sonuçları mahkeme kararının bekleneceği belirtildi. Özel okullara ön kayıt dönemi başladı. Özel okula kayıt yaptırmak isteyen adaylar, 5 Temmuz akşamına kadar kayıt yaptırabilecek. Özel okullar ön, kesin ve serbest kayıt olmak üzere beş turda öğrenci kayıtlarını alacak. Devlet lisesine gitmek isteyen öğrenciler ise 6-16 Temmuz tarihleri arasında tercih yapacak. Çocuğunu özel okula göndermek isteyenler 5 Temmuz'a kadar kayıt yaptırabilecek. TEOG kapsamında yapılan ortak sınav sonucuna göre öğrenci alan özel okullar, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kendi puan türüne ya da Yerleştirmeye Esas Puan'a (YEP) göre kayıt yapacak. Özel Enderun Liseleri Müdürü Said Turgut, özel okula kayıt süreciyle ilgili velilere açıklamalarda bulundu. Turgut "Devlet okullarında yerini görüp sonradan özel okula kayıt yaptırırım" diyenleri uyararak “Özel okullarda açık kontenjan kalırsa çocuğunuz girebilir. İki: Kontenjan kalsa bile az olacağı için puanlar yükselebilir. Ona göre dikkatli olmakta yarar var. Özel okul seçecek veli önce çocuğunun, o okulu sevip sevemeyeceğine, orada başarılı olup olamayacağına baksın. Yapılacak en iyi şey, o okulların velilerinden ve mezunlarından bilgi almak. Böylece daha doğru bir seçim için adım atmış olurlar. Çünkü en iyi yol o okulun öğrenci, veli ve mezunlarına danışmak. Kendi çocuğunu da iyi tanıyorsa sonuçta seçimi muhakkak ki doğru olacaktır " dedi.   

ÖZEL OKULLAR FARKLI PUAN TÜRÜ HESAPLIYOR

Turgut, özel okullara kayıt sürecinde dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili şunları söyledi:

Okulların büyük bir kısmı taban puanlarını açıkladı. Dolayısıyla veliler önce öğrencinin puanını, ön kayıt yaptırmak istedikleri okulun taban puanıyla veya YEP'le karşılaştıracak. Öğrencinin puanı, hangi okulların taban puanından fazla ise hepsine ön kayıt yaptırabilirler. Okulların puanları e-okul üzerinden görülebilir. Puanları yetiyorsa o okula internet üzerinden veya doğrudan giderek ön kayıt yapabilirler. YEP ile öğrenci alacak okullar: Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her aday için e-okul'da ilan edilen YEP, Öğrencinin 8'inci sınıfta birinci ve ikinci merkezi sınav sonuçları ile 6-7-8'inci sınıflardaki yılsonu başarı puanlarından oluşuyor. Kendi okul puanlarını belirlemek üzere ayrı yönetmelik onaylatan okullar: 8'inci sınıfta merkezi olarak yapılan sınavlardan Türkçe, matematik, fen bilgisi, T.C İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ya da yabancı dil sınav sonuçlarını kullanarak puanlarını belirleyecek. Bu başlıkta da kullanılan dersler, derslerin sınav sonuçlarının çarpıldığı katsayılar ve ilk sınav ile ikinci sınav ağırlıkları farklı olmak üzere dört ayrı puan türü görülecek. Biri 400'lük, ikisi 900'lük ve diğeri 1000lik sistemde olacak.”

 TABAN PUANLAR YÜKSELEBİLİR

Ön kayıt yaptırmanın, kesin kayıt hakkı kazandığını göstermediğini ifade eden Turgut, açıklamasına şöyle devam etti: “Okullar belirttikleri günlerde bu kez kesin kayıt listelerini açıklayacak. Eğer öğrenci okulun kesin kayıt listesine girmişse hemen o okula gidip kaydını yaptırabilir. Kesin kayıtlarda asil kayıtların dolmaması halinde okullar kendi internet sayfalarında belirtilen gün ve saatlerde yedek liste yayımlıyor. Yedek listeden kayıt olabilir. O da olmazsa ve eğer açık kontenjan varsa, okulun bir somaki açıklayacağı taban puanı beklemek gerekir. Bir de bazı okullar var ki puana veya herhangi bir şeye bakmıyor. Ruhsat almış temel liseler de var. Bunlara da bakarak aileler kendilerine bir kayıt stratejisi belirleyebilirler. Ama dikkat edilmesi gereken; 5 Temmuz'a kadar bir özel okula kesin kayıt olanların devlet okulları için tercih yapamayacak olması. Özel okul için kesin kararlı olanlar bize göre kayıt yaptırsınlar. ‘Ben devlet okullarında bir yerimi göreyim, ondan sonra özel okullarda yer kalırsa girerim’ diyenler dikkatli olsun. Bir: yer kalırsa girebilir. İki yer kalsa bile az yer kalacağı için puanlar yükselebilir. Gözde okullarda ister istemez yer azalacaktır. Ona göre dikkatli olmakta yarar var.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.