Tercih devlet yurduna
2 özel, 3 devlet üniversitesi ile akademik hayatını sürdüren ve öğrenciler tarafından da en fazla tercih edilen iller arasında yer alan Konya'da kiralık konut fiyatları öğrencilerin gözünü korkutuyor. Özel yurtlara olan talep sürekli azalırken, devlet yurtları ise yine liste başını çekiyor
YKS tercih sonuçlarının açıklanmasına 2-3 gün kala Konya'daki özel yurtlar ve emlakçılar hazırlıklarını tamamladı. 3 Eylül'de başlayacak olan kayıt işlemleri ile birlikte üniversiteyi kazanan öğrenciler ve velileri tarafından da barınma ihtiyacını giderebilmek için arayışlar hız kazanacak. Özel yurtlar tarafından üniversitelerin belirli noktalarına tanıtım standları kurulacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilerin öncelikli tercihi ekonomik kolaylığından dolayı devlet yurtları olacak. Son zamanlarda "üniversiteler şehri" olarak anılmaya başlanan Konya'da devlet yurduna yerleşebilme sıkıntısının yaşanmayacağı söylendi.
EN ÇOK DEVLET YURTLARI TERCİH EDİLİYOR
Özel yurtların ise rekabet gücü her geçen yıl azalıyor. Özellikle son 2 yıl içinde Konya'da devlet yurtlarının yaygınlaşması ve devletin vakıf yurtlarına yemek desteği vermesi özel yurtlara olan talebi azalttı. Konya'daki kiralık konut fiyatları da cep yakıyor. Üniversitelerin bulunduğu Selçuklu, Karatay ve Meram bölgelerinde kiraların yüksek olması ise öğrencilerin gözünü korkutuyor. Üniversiteyi yeni kazanan öğrenciler genellikle yurtlara yerleşirken; 2, 3 veya 4. sınıfa geçen ve önceki senelerde öğrenci evinde kalan öğrenciler de kurdukları ev düzenlerinin dağılmasını istemiyor. Öğrenciler, yüksek kira bedeline karşı önlemini ise bir kaç kişi aynı evde kalarak alıyor.
ÖZEL YURTLAR SIKINTILI DÖNEMLERDEN GEÇİYOR
Özel Yurtlar Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (YURT-DER) Başkanı Ahmet Kantemiz, Konya'da okuyacak olan öğrencilerin hiç birinin yurt sıkıntısı çekmeyeceğini belirtti. Özel yurtların bu dönemde sıkıntılı dönemlerden geçeceğine değinen Başkan Kantemiz, "Devlet yurtlarına başvuran her öğrenci, Konya'da yerleşme imkânına sahip. Çünkü Konya'da kapasitenin üzerinde yurt kontenjanı var" dedi. Devletin son 2 yıl içerisinde Konya genelinde 10 ile 12 bin arasında öğrencinin barınabileceği yurtları hizmete sunduğunu aktaran Kantemiz, "Özel yurtlara olan talep bu bağlamda azalıyor. Devlet, vakıf yurtlarına yemek desteği veriyor. Adaletten bahsetmek için bu desteğin aynısını özel yurtlara da vermelidir. Yurt fiyatlarında artış var fakat çok değil. Enflasyona bağlı olarak bir artış söz konusu oluyor. Yatak sayısına ve daha farklı özelliklere göre Konya'daki özel yurtlar seneliğine 4 ile 10 bin lira arasında değişir. Devlet yurtlarına çeşitli sebepler dolayısı ile yerleşemeyen öğrenciler olursa, özel yurtları tercih etmelidir. Özel yurtların her fırsata sahip olduğu bilinmelidir. Özel yurtlar yine söylüyorum, devlet desteği bekliyor" şeklinde konuştu.
KİRA FİYATLARI ÖĞRENCİLERİ KORKUTUYOR
Öğrenci mahallesi olarak bilinen, Selçuk Üniversitesi'ne 10 dakika mesafede yer alan ve öğrencilerin her türlü imkânını rahatlıkla karşılayabilecek potansiyele sahip olan Bosna Hersek Mahallesi'ndeki kiralık konutların fiyatı cep yakıyor. En ucuz kiralık daire eski binalarda 700-750 liralardan başlıyor. Mahallenin en işlek noktasında bulunan stüdyo dairelerin fiyatları ise bin 200- bin 350 liralara kadar çıkıyor. Öğrenciler, afaki kiranın yanı sıra; aidat, doğalgaz, elektrik, su faturası da ödüyor. Yeni bir eve taşınmak isteyen öğrenciler, yine elektrik, su ve doğalgaz hizmetlerinden yararlanabilmek için açma bedeli ödüyor. Ortalama bir öğrenci evinin mutfak masrafları hariç, aylık gideri bin 500 lirayı buluyor. Ulaşım ve mutfak masrafları da eklenince bir öğrenci evinin aylık gideri 2 bin lirayı da aşıyor. Yurtta kalmak istemeyen öğrenciler, biraraya gelerek eve çıkıyor. Meram ve Karatay'da da kiralık konut fiyatları en ucuz 800 liradan başlıyor.
EMRE ÖZGÜL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.