Temmuz zammı vergiye gitti

Temmuz zammı vergiye gitti

Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, “Memur maaşlarına Temmuz ayı itibarı ile yüzde 5 oranında zam yapıldı

Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, “Memur maaşlarına Temmuz ayı itibarı ile yüzde 5 oranında zam yapıldı. Ancak kamu görevlilerinin büyük bölümü daha önce yüzde 15’lik gelir vergisi diliminden yüzde 20’lik dilime geçtikleri için, aldıkları zam da büyük oranda eridi” dedi.

Temmuz ayında maaşlara yapılan zamlar hakkında yazılı bir açıklama yapan Ata, “Gelir vergisinin alt dilimi 2016 yılı için yalnızca 600 TL artırılınca, memurun sırtındaki vergi yükü de bir kat daha arttı. Memur maaşları Nisan ayından itibaren azalmaya başladığı için memurlar 15 Temmuz’da alacakları zamlı maaştaki artışı hissetmeyecekler bile. Buna göre yüzde 5 olarak açıklanan Temmuz zammının memurun cebine yansıması yüzde 1 ile yüzde 3 arasında değişirken, sözleşmeli personelin maaşları ise Ocak ayının gerisinde kalmaya devam edecek. Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre gelir vergisi oranlarını belirleyen kazanç dilimlerinin yıllar içinde neredeyse hiç artmaması nedeniyle çalışanlar, daha yılın ilk aylarında bir üst kazanç dilimine geçiyor ve ödedikleri gelir vergisi oranı yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkıyor. Doktor, öğretmen, hemşire, KİT çalışanı, sözleşmeli personel gibi birçok kamu görevlisinin ödeyeceği gelir vergisi oranı Nisan ayından itibaren yüzde 20’ye yükseldi. Böylece Hükümet, memurlara ikinci yarıyıl zammı olan yüzde 5 artışı daha vermeden, vergiler yoluyla yüzde 5 kesinti yapıp, zaten verdiğini fazlasıyla geri aldı. Diğer kamu görevlileri ise önümüzdeki birkaç ay içinde aynı makûs kaderi paylaşacak; Eylül ayına gelindiğinde bütün memurların ödeyeceği gelir vergisi oranı yüzde 20’ye çıkmış olacak ve enflasyon yükselmeye devam ederken maaşları artmak yerine azalacak. Hal böyle olunca Temmuz ayı gelmeden maaşları azalan milyonlarca memurun cebine Temmuz ayında gerçekte yüzde 5 değil çok daha düşük bir artış yansıyacak. KİT’lerde ya da diğer kuruluşlarda çeşitli adlar altında sözleşmeli olarak çalıştırılan sözleşmeli personel, gelir vergisi bakımından en mağdur kesim oldu” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.