'Telefonların bataryasını değiştirin'

'Telefonların bataryasını değiştirin'

İsrail’in Lübnan'da 3 bin civarında çağrı cihazını patlatması sonucu 11 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 800 kişi yaralandı. Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Vahap Ünalan: "Birileri için tehlike olmayanlar korkmasın. Kritik görev yapanlar için risk var."

Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazları eş zamanlı olarak patlatıldı. Patlamaları neyin tetiklediği konusu halâ belirsizliğini koruyor. Bu patlama ve sonrasında yaşananlar, sosyal medyada geniş yankı uyandırırken, Türkiye'de vatandaşlar “Akıllı telefon kullanıyoruz, acaba bizde mi tehdit altındayız” endişesine kapıldı. Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Vahap Ünalan, konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu.

2-1.png

EN KOLAY YÖNTEM TELEFONUN PİLİNİ DEĞİŞTİRMEK!

Vahap Ünalan, “Güçlü radyo dalgalarıyla uzaktan cihazların bozulması ve patlatılmalarıyla ilgili 10 yıl önce paylaşım yapmıştım. Lityum pil içeren her türlü cihazı uzaktan patlatmak mümkün” dedi. Ancak pilin patlama gücünün Lübnan'da meydana gelenler kadar olamayacağının altını çizen Ünalan, “Yani bu patlamaları sadece pilin patlaması olarak düşünmek mümkün değil. İsrail, istediği cihazın pillerinin aynısını yapma ve bunun içine bomba yerleştirme teknoloji ve imkanına sahip. Çok büyük ihtimalle, cihazlar bölgedeki mağazalara verilmeden önce pilleri değiştirildi. Satışın herhangi bir aşamasında, depoda veya nakliye sırasında cihazların ambalajı açılır, cihazın orjinal pili bomba yerleştirilmiş pillerle değiştirilir, ambalaj tekrar jelatinlenip garanti etiketi yapıştırılır. Benim düşüncem, cihazlar yeterli miktarda hedefe ulaştıktan sonra ‘tanımlanmış zaman aralıklı mesajlar’ yöntemiyle eş zamanlı olarak patlatıldı. Teknolojik olarak bu patlamalar kolaylıkla yapılabilir.”

2-3.jpeg

MARKA MODEL FARK ETMEZ

Son patlama olayı sonrası Vahap Ünalan, “Cep telefonu uzaktan patlatılabilir mi” sorusunun cevabının merak konusu olduğunu dile getirdi. Cep telefonunun uzaktan patlatılabileceğini ifade eden Ünalan, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir telefonun akıllı veya tuşlu olması, markası veya modeli fark etmez. Pil olması yeterli. Ancak ben telefonu endişesiz bir şekilde kullanıyorum. Çünkü hiç kimse için tehlike değilim. Türk halkının yüzde 99,9'unun kimseye karşı bir tehlikesi yok. Ayrıca bizler dünya Kapitalizmi için birer müşteriyiz. Onlara para kazandırıyoruz. Bizi kaybetmek istemezler. Üst düzey kişiler için iş farklı. Kritik görev yapanlar, her zaman birilerinin hedefi konumundadırlar. Onların dikkatli olmasında fayda var.”

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum