Tekstil endüstrisinde kriz büyüyor: Tekstil fabrikaları makinelerini satmaya başladı!
Türk yatırımcıların yurtdışında fırsatlar aradığına dikkat çeken uzmanlar, özellikle Bangladeş gibi ülkelerde önemli yatırımlar yapıldığını belirtiyor. İş insanı Mehmet Kurt, Türk sanayicilerinin Bangladeş'te yalnızca fason üretim yaptırmadığını, aynı zamanda kendi fabrikalarını kurarak üretim yaptığını ifade etti. Kurt, "Bangladeş’te boyahane yatırımları bile başladı. Orada üretim yapan şirketler ürünlerini Türkiye'deki mağazalarına getiriyor. Bu yatırımları gerçekleştiren firmalar Türkiye'nin önde gelen hazır giyim markaları," dedi.
KAPASİTE DÜŞÜYOR, MAKİNE SATIŞLARI ARTIYOR
İstanbul Ticaret Odası’ndan Burhan Bolat ise sektörde yaşanan zorlukların altını çizerek, ikinci el tekstil makinelerinin yoğun şekilde İran'a satıldığını aktardı. Bolat, "Kur artışı ve yüksek maliyetler nedeniyle fabrikalar kapasite düşürdü. Boyahaneler haftada sadece iki gün çalışıyor. Rekabet gücümüz azaldı, bu yüzden yatırımlar Mısır gibi daha uygun maliyetli ülkelere kayıyor. Buradaki tüccarların yüzde 30'u ödeme yapmakta zorlanıyor," diye konuştu.
SEKTÖRDE KARLILIK VE SİPARİŞLER AZALDI
ÖRSAD Yönetim Kurulu Üyesi Gökmen Aydınlı, kur ve asgari ücret dengesizliğinin sektör için ciddi sorunlar yarattığını belirtti. "Euro bazında işletme giderlerimiz yüzde 50 arttı. Bu, karlılığın aynı oranda düşmesine neden oluyor. Kapasite kullanımı yüzde 50’nin altında. Siparişlerin azalması, firmaların maliyetlerini karşılayabilmek için ürünlerini zararına satmasına yol açıyor," diyen Aydınlı, mevcut durumun istihdam kaybını ve kapanmaları hızlandıracağını vurguladı.
KONKORDATO RİSKİ VE ŞİRKET KAPANMALARI
Tekstil sektöründe yaşanan finansal sıkıntılar konkordato süreçlerini artırdı. Sektörde faaliyet gösteren 230 firma konkordato riski taşırken, sadece Kasım ayının ilk iki haftasında 25 firma konkordato başvurusunda bulundu. Bu şirketlerin birçoğunun, Zara, Mango ve H&M gibi uluslararası markalara üretim yaptığı biliniyor. Ağustos ayı itibarıyla sektörde faaliyet gösteren firma sayısı 19 bin 521’e geriledi.
Ekonomik zorluklar, Türk tekstil sektörünü yurtdışı yatırımlara iterken, iç piyasada kapanan fabrikalar ve düşen üretim kapasiteleri nedeniyle sektörde büyük bir yeniden yapılanma ihtiyacı doğuyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.