Teknolojiye meydan okuyor

Teknolojiye meydan okuyor

Geçmişte büyük misyon yüklenen semercilik sanatı teknolojinin gelişmesi ile birlikte diğer el sanatları gibi yok olmayla yüz yüze kaldı. Konya bölgesinin tek semercisi teknolojiye inat mesleğini sürdü

Binek ve yük hayvanlarıyla taşımanın yerini motorlu araçlara bırakması, çiftçiliğin modern araçlarla yapılması gibi nedenler semerlerin kullanım alanını yok ettiği için söz konusu semercilik mesleği de unutulup gitmeye mahkum durumda. Nostaljik bir meslek olarak ise şimdiden tarih sayfalarında yerini almış durumda. Seydişehir’de yaşayan, Konya Bölgesi’nin tek semercisi 65 yaşındaki Harun Amca,  eskiden çok popüler olan semerciliğin giderek yol olduğunu ifade ediyor. Dedesinden babasına,  babadan da kendisine miras olarak kalan mesleğin ne yazık ki desteklenmediği için yok olduğundan  şikayetçi olan Harun Amca, bu mesleği hobi olarak  dahi olsa sürdürmeye kararlı. Semerciliğin sanatının yok olmaması için sahip çıkılması ve yaşatılması gerektiğinin altını çiziyor.

Büyük çaba ve emek harcayarak yaptığı semerlerin artık eskisi gibi rağbet görmediğini,
semer yapmanın çok zor bir sanat olduğunu vurgulayan Harun Amca, tamamen el emeği olarak ürettiği bir semerin 5 günde tamamlandığını, yaptığı masrafın ve 5 günlük işçiliğinin satış fiyatını kurtarmadığını söylüyor. Dağ köylerinden zaman zaman istek olduğu zaman semer yaptığını belirtiyor.

Harun Amca, bir semerin yapım aşamalarını anlatarak, “Her şeye rağmen sanatımı yapmaya devam edeceğim. Ama en çok bizden sonra kimsenin bu sanatı devam ettirmemesi beni üzüyor” diyor. Aynı zamanda ilçedeki tek kazık yastığı üreticisi de olan Harun Amca  yapılan masrafın ve maliyetin satış fiyatını kurtarmadığını, sadece bu işin ilçede sürdürülmesi için devam ettirdiğini belirtiyor. Kazık yastıklarını şark odası yapmak isteyen müşterilerinden aldığı sipariş için ürettiğini sözlerine ekliyor.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.