Tekgöz Kaplıcaları Sekiz Asırdır İlgi Görüyor

Tekgöz Kaplıcaları Sekiz Asırdır İlgi Görüyor

Kayseri’de 870 yıldır hizmet veren termal su kaynağı Tekgöz Kaplıcaları, şifa bulmak isteyenlerden yoğun talep görüyor. Kocasinan ilçesi sınırlarında yer alan Tekgöz Kaplıcaları'nın ggeçmişi 1144 tarihine kadar uzanıyor.Şehir merkezine...

Kayseri’de 870 yıldır hizmet veren termal su kaynağı Tekgöz Kaplıcaları, şifa bulmak isteyenlerden yoğun talep görüyor. Kocasinan ilçesi sınırlarında yer alan Tekgöz Kaplıcaları'nın ggeçmişi 1144 tarihine kadar uzanıyor.

Şehir merkezine 33 kilometre uzaklıktaki kaplıcada, taştan inşa edilmiş kemerli yapıya sahip 2 hamam ve soyunma odaları var. Ayrıca taş kemerlerle yapılmış 25 oda ve sonradan ilave edilmiş açık havuzlar mevcut. Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim döneminde Sadiye Hatun isimli bir kişi tarafından devlete vakfedildiği belgelerde yer alıyor. 20 metre derinlikten yeryüzüne çıkan termal suyun sıcaklığı 42 derece. Debisi ise saatte 90 ton. Ziyaretçiler, kaplıca suyunda banyo yapmanın yanı sıra suyu içerek de şifa arıyor.

Termal suyun, kırık çıkık yaralanmalarında iyileşme sürecini hızlandırdığına, romatizma, bel ve boyun ağrıları, kireçlenme, kadın hastalıkları, yüz felci, mide, bağırsak ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiğine inanılıyor. Termal su kaynağının şifalı olduğu Sağlık Bakanlığı tarafından da tescillenmiş.

KAPLICA YOLU BOZUK

Tarihi kaplıcaya, Kayseri-Ankara kara yolu 30. kilometreden sonra sola dönülerek ulaşılıyor. Şehirlerarası kara yolu ile kaplıca arasında kalan 3 kilometrelik yolun bozuk olması vatandaşların tepkisini çekiyor. Çukurlar oluşan yolda asfalt sökülmüş durumda. Yolun yapılması için Kocasinan Belediyesi'nin çalışma yaptığı belirtildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü gayrimenkulleri arasında yer alan tarihi kaplıca, özel bir şirket tarafından işletiliyor. Kaplıcanın çok kişi tarafından bilindiğini belirten işletmeci Mehmet Saçmacı, ilginin çok fazla olduğunu söyledi. Saçmacı, “Kaplıcanın tarihi kısımlarında restorasyon, diğer bölümlerde ise 80 tane ağaç ev yapıyoruz. Reklam yapmadığımız halde talep çok fazla.” dedi.

Tekgöz kaplıcasına 30 senedir geldiğini anlatan 70 yaşındaki Mustafa Öztürk de boyun ve omuz ağrılarına burada şifa bulduğunu söyledi. 54 yaşındaki Zafer Hastoprakçılar da kaplıcaya, eşinin romatizma rahatsızlığı için geldiklerini ve faydasını da gördüklerini ifade etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.