Tefecilerin kökünü kazıyacağız

Tefecilerin kökünü kazıyacağız

Yeni yılda bazı imtiyazları kaldıracaklarını belirten Bakan Şimşek, 18 sektörün incelemeye alındığını, şehir rantlarının vergilendirileceğini ve alacakları tedbirlerle POS tefeciliğini tamamen bitireceklerini söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı zenginden çok, fakirden az vergi alınmasını öngören Robin Hood vergisi ile ilgili detayları açıkladı. 2013 yılında Gelir Vergisi, KDV ve Kurumlar Vergisini artırmak gibi düşünceleri olmadığını ancak kayıt dışılığın azaltılması için bazı imtiyaz ve istisnaların kaldırılması gündemde olduğunu söyleyen Şimşek, bu kapsamda 18 sektörün incelemeye alındığını, şehir rahtlarının vergilendirileceğini, tefeciliğin kökünün kazınacağını bildirdi.
18 sektörde incelemeyle ilgili olarak Organize Vergi Kaçakçılığıyla Mücadele Grup Başkanlığı kurduklarını ve gelen raporlara göre karar vereceklerini ifade eden Şimşek şunları kaydetti: "Mesela, kıymetli taşlar sektöründe işlemlerin kayıt altına alınması, elektronik ticarette ve sigara kaçakçılığı yoluyla vergi kayıp ve kaçağına yol açan unsurların tespiti ve alınması gereken tedbirleri öngören rapor tamamlandı. Bunun gibi 18 tane çalışmamız var. Mesela, kaçak çay, kaçak akaryakıt, döviz bürolarının, gözlük sektörünün sebep olduğu vergi kayıp ve kaçaklar. Haksız yere nakden ve mahsuben iade alan Katma Değer Vergisinin neden olduğu vergi kayıp ve kaçaklar. LPG ürün bazı dağıtım şirketleri tarafından otogaz olarak satıldığı halde tüplü gaz olarak satılmış olarak gösterilerek özel tüketim vergisi kaybına sebebiyet verildiği yönündeki iddialar. Lüks araç ithalinin satışını gerçekleştiren mükelleflerin özel tüketim vergisi matrahlarını aşındırmak suretiyle neden oldukları vergi kayıp ve kaçakları. Ödeme kaydedici cihazların kullanımında vergi kayıp ve kaçağı. Şehir içi yolcu taşıma sektörünün kayıt altına alınması ve bu sektördeki vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi."
Şimşek, beyanname sistemi ile kişinin faiz, temettü, kira gibi birden fazla gelir kalemlerinin bir bütün olarak değerlendirileceğini ve girdiği dilime göre vergi vereceğini de söyledi. Şimşek, buna örnek olarak yüzde 15'lik vergiye tabi olan sporcuları gösterdi. Burada daha fazla gelir elde edenden daha fazla vergi almak esasıyla hareket ettiklerini vurgulayan Şimşek, şu örneği verdi: "Şu anda faiz gelirinin üzerinde yüzde 15 bir stopaj alıyoruz. Yani faiz geliri ne olursa olsun, 100 bin lira gelir elde etseniz de yüzde 15 stopaj ödüyorsunuz. Yeni düzenlemeyle biz diyeceğiz ki, 'bu normal vergi oranlarına tabidir, 100 bin lira o zaman yüzde 35 vergiye tabi olacak'. Örnek olarak, yılda 10 bin liralık faiz geliri olan bir kişi yüzde 15 ödeyecek, beyanname sınırının altında kalacaksa sorun yok. Ama diyelim ki, başka birinin faiz, kira, temettü geliri 120 bin lira. Beyanname ver diyeceğiz. Geliri girdiği vergi dilimine göre vergilendirilecek. Olaya siyah-beyaz olarak bakmamak lazım. Beyanname kapsamını genişletirsek, o zaman bazı giderlerini sunma imkanı da vereceğiz." Şimşek, POS cihazları ile ilgili çalışmalarına hakkında da şu bilgileri verdi: "Bütün yazarkasalar POS cihazlarıyla entegre olacak. Yazarkasa, bir ödeme yapılır, yapılmaz veya POS makinesinden kart geçer geçmez bilgisi bize gelecek. Fiş, otomatik olarak kesilmiş olacak. Sonuç itibariyle hedef bundan sonra bütün yazarkasadan bağımsız bir POS cihazının olmaması" diye konuştu. Bunun tefecilerin maliyetinin yükselteceği yorumları üzerine "Tefecilerin maliyetini değil, tefecilerin kökünü kazımak istiyoruz."

Şehir rantına vergi
Şimşek, Gelir Vergisi reformunda bazı düzenlemeler yapmayı planladıklarını açıklayarak örnek olarak şimdiye kadar vergilendirilmeyen şehir rantlarını gösterdi. Daha yüksek değerli konut alandan, daha yüksek vergi alacaklarını dile getiren Şimşek, ayrıca oluşan ranttan da vergi alacaklarını bildirdi. Şimşek,"Diyelim ki gittiniz imarsız bir arsa aldınız. Gelişti, imar geldi ve fiyatlar katlandı. Beş yıl elinizde tuttuğunuz için o kazanç elde ettiğiniz rant hiç vergiye tabi değil. Yeni düzenlemeyle kentsel rantların vergilendirilmesi öngörülüyor, ama bu daha taslak. Herkes kazandığı ölçüde vergi verecek. Varı yoğu oysa zaten ona göre vergi verecek" dedi.

Asgari ücretli doktoru kabul etmeyeceğiz
Şimşek, Türkiye'de asgari ücretle çalışan oranının yüzde 47 olarak göründüğünün hatırlatılması üzerine "Yüzde 10'a yaklaşmaz" tahmininde bulundu. Şimşek, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı'yla yaptıkları bir çalışma hakkında da bilgi vererek "Mesela; herhangi bir çalışanınızı asgari ücret üzerinden göstermeye çalışıyorsunuz. Meslek kodunu giriyorsunuz, diyelim ki doktor. Devlet, hiçbir doktoru asgari ücrete çalıştıramayacağınızı biliyor. Sistem asgari ücretli doktoru kabul etmeyecek" dedi.


VERİLER OLUMLU

Maliye Bakanı Şimşek, 2012'yi 'sıkıntılı' bir yıl olarak gördüklerini ve çeşitli ortamlarda 'temkinli olacağız' açıklamaları yaptıklarını hatırlatarak, "Muhtemelen 2013, reel ekonomik aktivite ve bunun bütçeye yansımaları anlamında 2012'ye göre biraz daha iyi olması ihtimalini yüksek gördüğüm bir yıl. Dolayısıyla, 2013'e ilişkin görünüm daha pozitif" dedi. Bu yorumu getiren iki temel faktör olduğunu da kaydeden Şimşek, “Özellikle Amerika'dan gelen veriler nispeten olumlu. Avrupa'da da kötü gidişat durdu, bir miktar bir iyileşme söz konusu ki bu da önemli bir faktör."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.