Tedavi yetmiyor sahip çıkılmalı

Tedavi yetmiyor sahip çıkılmalı

Madde bağımlılarının tedavi sonrasında yüzde 90 oranında yeniden madde kullanımının gözlendiğini söyleyen Onur Sayar, “Oluşabilen risklerin minimuma indirilmesi tük toplumun birlikte çalışması ile olur” dedi

Dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu ile istihdam edilebilirliklerinin artırılması, işgücü piyasasına erişimlerinin kolaylaştırılması ve engellerinin kaldırılması amacıyla Konya Platformu Derneği tarafından hazırlanmış olan Konya Alkol ve Madde Bağımlılarının Tedavi Merkezi  (AMATEM)’de tedavi gören madde bağımlılarının topluma kazandırılması projesi açılış toplantısı bir otelde gerçekleştirildi. Konya Büşükşehir Belediyesi, Selçuk üniversitesi ve Konya Ticaret Odası’nın da proje ortağı olarak yer aldığı projenin tanıtımı toplantısına İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı, İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, KOP Başkanı İhsan Bostancı, Konya Platformu Derneği Başkanı Mehmet Ali Çelik, Oda ve STK temsilcileri ve paydaş kuruluşların temsilcileri katıldı. Programda konuşan Konya Platformu Derneği Başkanı Mehmet Ali Çelik, “Derneğimiz geçmişte hem Konya paydasında gerçekleşen projeleri desteklemiş, hem de eksik projelerin hayata geçirilmesi konusunda kamuoyunu harekete geçirmiştir. Bununla beraber Konyamıza ilk defa geçmiş belediye başkanlarımızı unutmadığımızı göstermek için onlara plaket takdim ettik.  KOP İdaresi kurulurken bütçesiz bir kurum olarak kurulacaktı, girişimlerimizle bütçesi olan bir kurum olarak kurulmuştur. Konyamızın sorunları ile ilgili yetkilileri ziyaretimiz olmuştur” dedi.

2-3-m-ali-celik.jpg

BU ŞEHİR İÇİN ÇOK İŞ YAPTIK

Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “Şehrimizde bulunan koruyucu ailelere Sare Davutoğlu hanımla ziyaretler yaptık, kimsesiz çocuklara dikkat çektik. Bu çalışma ile Konya’da koruyucu aile talebi iki kat arttı. MEVKA ile iki proje yaptık. Birisi hızlı tren ile ilgili çalışma, ikincisi ise marka şehir konusunda iki proje hazırlayarak şehrimize katkıda bulunduk. Bu çalışma sonucu KOTEV kuruldu. Bir diğer çalışma da Konya sağlığı konusunda büyük eksik olan AMATEM’in yapımı noktasında çalıştık. Yaptığımız araştırmalarda Konya’da hiç bilmediğimiz bir konu olduğu halde madde bağımlılığının arttığını ve tedavi merkezinin olmadığını, tedavi için Ankara, Adana’ya gittiğini öğrendik. Şehir dışında olduğu zaman tedavi yarım kalıyordu. Bir protokol ile Konya’da olmayan AMATEM’İ Konya’ya kazandırdık. Bu toplantıda AMATEM’de tedavi gören bağımlıların hayata ve istihdama kazandırılmaları ile ilgili bir proje sunacağız. Konya şehitlerini emanetine sahip çıkıyor projemiz ile 2015 yılının son aylarında Konyamıza gelen şehitlerimiz için yaptığımız toplantılarda şehit yetim ve dullarına bir ev yapalım görüşü çıktı. Bu çalışma sonucu 30 dairelik bir proje gerçekleşecek. Biz Konya’ya gönül vermiş herkesle çalışmaya hazırız.”

2-4-onur-sayar.jpg

100 GENÇ TOPLUMA KAZANDIRILACAK

Proje Koordinatörü Onur Sayar da programda yaptığı konuşmada, “Projemizin genel amacı AMATEM’de tedavi gören bağımlıların sosyal entegrasyonunu sağlayarak, iş bulma ve istihdam  edilebilirliklerinin artırılması ve otelcilik ve restoran hizmetleri sektöründe teorik ve uygulamalı eğitim vererek kalifiye eleman olarak iş bulmaları hedeflenmiştir. önleyici tedbir olarak seminerler planlanmaktadır” dedi. Tedavi gören madde bağımlılarının tedavi sonrasında yüzde 90 oranında yeniden madde kullanımının gözlendiğini söyleyen Sayar, şöyle konuştu: “Oluşabilen risklerin minimuma indirilmesi tük toplumun birlikte çalışması ile olur. Sosyal faaliyetlere, kişisel destek eğitimlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Madde kullanma yaşının giderek küçülmesi, ve madde bağımlılığının yaygınlaşması buna bağlı kaza ve suçları da beraberinde getirmektedir. Otel ve restoran sektörü hızla büyüyor, buna bağlı olarak eleman açığı oluşuyor. Bütün bu ihtiyaçlardan yola çıkarak hazırlanan projede AMATEM’de tedavi gören 100 gencimizi topluma kazandırmayı hedefliyoruz.”

2-5-cagatay-unsal-(1).jpg

BUNU BİLGİ İLE AŞARIZ

Daha sonra söz alan KTO Karatay Üniversitesi Rektör Yardımcısı Çağatay Ünsal da Konya Platformu’na desteklerinin süreceğini belirterek, “Madde bağımlıların topluma kazandırılması çok önemli. Türkiye artık ciddi bir bilgi birikimine sahip kurumlara sahip. Bu sene psikoloji bölümümüzü açtık. KTO Karatay Üniversitesi her desteğe hazır. İşin temeli eğitim. Bu kreşten başlayan üniversite ve hayat boyu süren bir eğitim. Madde bağımlılığı ile yeni karşılaşıyoruz. Biz bunu bilgi ile aşarız. Proje sonuçlarının çok faydalı olacağını düşünüyorum.” Konuşmaların ardından toplantı soru cevap bölümü ve toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum