'Tedavi Edilmeyen İşitme Kaybı Okula Alışma Sürecini Zorlaştırıyor'

'Tedavi Edilmeyen İşitme Kaybı Okula Alışma Sürecini Zorlaştırıyor'

Doğuştan gelen yada küçük yaşta geçirilen enfeksiyonların etkisiyle oluşan işitme kayıpları, okul çağında daha büyük sorunlara sebep olabiliyor. Sorunu erken fark etmenin çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, aileleri çocuklarını...

Doğuştan gelen yada küçük yaşta geçirilen enfeksiyonların etkisiyle oluşan işitme kayıpları, okul çağında daha büyük sorunlara sebep olabiliyor. Sorunu erken fark etmenin çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, aileleri çocuklarını gözlemlemeleri konusunda uyarıyor.

Okula alışma süreci sağlık sorunlarının etkisiyle zorlaşabiliyor. Bu nedenle anne-babalar çocuklarının rutin kontrollerini okul öncesi mutlaka yaptırmalılar. Geniz eti büyümelerinde enfeksiyonun daha kolay yerleşebileceğini söyleyen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Faik Sağun, "Enfeksiyon nedeniyle orta kulak su topluyor. Bazen enfeksiyon olmasa da östaki tüpü bozularak orta kulakta su toplanmasına neden olabiliyor. Bu sorunlar daha çok 5-6 yaş civarında, okul öncesi çocuklar da görülüyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları ve soğuk algınlıkları da işitme kayıplarına yol açıyor. Çocuklarda işitme kayıplarına yol açan enfeksiyonlar ağrı, ateş, üşüme, titremeyle kendini gösterebilir. Fakat çocuklar bu belirtileri dile getiremiyor. Onun yerine söylenenleri tekrar ettiriyor. Okula yeni başlamış çocuklarda ortaya çıkıyorsa, öğretmenini dinlemiyor, soru soramıyor. Arkadaşları alay eder korkusuyla anlamadığını bile söyleyemiyor. Uzun süre anne babasıyla, öğretmeniyle paylaşmadığı zaman 2-3 ay sürüp kronikleşebiliyor." dedi.

İç kulaktaki işitme kayıplarında erken tedavinin çok önemli olduğunu vurgulayan Sağun, "Tedaviye ne kadar erken başlanırsa alınan sonuç o kadar iyi olabiliyor. Biraz bekleyelim geçer düşüncesi çok yanlış. Enfeksiyonlardan korunmada düzenli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Doğru ve dengeli beslenme vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Enfeksiyonlar yetişkinlerde yılda birkaç kez olmasına karşın, çocuklarda yılda 8-9 kez olabiliyor. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdalar tüketmeye özen gösterilmeli. Çocukların kreş veya okul ortamında kalabalık nedeniyle enfeksiyonlara karşı daha açık olduğunu unutmayın." uyarısında bulundu.

İç kulaktaki ani işitme kayıplarının cerrahisi olmadığı için medikal tedavi uygulandığını söyleyen Sağun, "Erken evre işitme kayıplarında ilk 3 gün içinde tedaviye başlanırsa yüzde 80’e kadar başarı elde ediliyor, tedavi gecikirse başarı oranı düşüyor. Hastalar yaşadıkları işitme kaybını kulak kirine bağlayarak doktora gitmeyi ihmal edebiliyor. Fakat farklı şeylerin neden olabileceği düşünülerek erken dönemde bir uzmana başvurmak gerekiyor. İşitme kaybı kirden kaynaklanmıyorsa kişiye işitme testi yapılarak sorun netleştirilmelidir." şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.