Tayin bekleyenler için yeni formül

Tayin bekleyenler için yeni formül
Milli Eğitim, eş durumundan tayin bekleyen 7 bin öğretmen için formül geliştirdi

Buna göre aslında branş öğretmeni olan, ancak sınıf öğretmenliği yapanlar branşlarına yönlendirilecek. Öncelik eş durumundan atama talep edenlere verilecek.
SINIF ÖĞRETMENLİĞİNDEN BRANŞA
Akşam’dan Doruk Çakar’ın haberine göre, branş öğretmeni lisansına sahip olmasına rağmen, ‘sınıf öğretmeni’ kadrosuyla görev yapan ve eş durumundan tayin talep eden öğretmenler, istekte bulunmaları halinde önümüzdeki yıldan itibaren sınıf öğretmenliğinden alınarak kendi branşlarına kaydırılacak. Böylece, hem eş durumundan tayin gerçekleşecek, hem de sınıf öğretmenliğindeki ‘norm fazlası’ kadrolar eritilmiş olacak.
7 BİN ÖĞRETMEN BEKLİYOR
Eş durumu ve sağlık özrü gibi gerekçeleri kapsayan, özür grubu öğretmen atamaları geçtiğimiz hafta tamamlandı. Yaklaşık 26 bin öğretmen ‘eş durumu’ gerekçesiyle tayin talebinde bulundu. Ancak bu başvuruların sadece 19 bini kabul edilerek gerçekleştirildi. Çoğunluğunu sınıf öğretmenlerinin oluşturduğu 7 bine yakın öğretmenin, eş durumundan tayin talepleri ise sınıf öğretmenliği kontenjanlarındaki ‘norm fazlası’ nedeniyle yapılamadı.
4+4+4 FAZLASI
Sınıf öğretmenliğine özgü ‘norm fazlası’, eğitimde ‘4+4+4’ uygulamasına geçişle ortaya çıktı. İlkokulun yeni sistemle birlikte 4 yıla çekilmesi, geçtiğimiz yıl 5’inci sınıfları okutan sınıf öğretmenlerinin ‘norm fazlası’ duruma düşmelerine yol açtı.
Bunun sonucunda neredeyse ülke genelindeki ilkokulların tümünde, ihtiyacın üzerinde sınıf öğretmeni kadrosu oluştu. Eş durumundan tayin talep eden sınıf öğretmenlerinin talepleri de, istedikleri şehirlerde, açık kontenjan bulunmadığı için yapılamadı. Sadece Antalya, Bitlis, Kastamonu, Hakkari, Siirt, Tekirdağ, Şanlıurfa, Van, Şırnak ve Iğdır için tercih yapan sınıf öğretmenlerinin, eş durumundan atamaları gerçekleşti.
BAŞBAKAN DÜĞMEYE BASTI
Öğretmenlerin özellikle sosyal medyada dile getirdikleri tepkiler Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da gündemine geldi. Erdoğan’ın talimatı üzerine harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı, hem eş durumu atamasındaki sorunu çözmek hem de sınıf öğretmenlerinin norm fazlası olma sorununu çözmek için düğmeye bastı.
Üst düzey bir bakanlık yetkilisinin verdiği bilgiye göre Bakanlık, sınıf öğretmeni olarak görev yapan branş öğretmenlerini, kendi alanlarına kaydırmayı planlıyor. Bu formülle ilk etapta sınıf öğretmenliğinde biriken norm fazlası öğretmenlerin sayısı azaltılacak. Eş durumu gerekçesiyle tayin talep etmiş, ancak sınırlı kontenjan nedeniyle atanamamış sınıf öğretmenleri, kendi branşlarına kaydırılmaları koşuluyla ailelerinin bulunduğu kente atanabilecek. Bu uygulamanın hayata geçmesi halinde süreç içinde branş lisanslı tüm öğretmenleri kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanıyor.
Ancak bu formül, yasada ‘eş durumundan tayinler yılda bir kez yapılır’ hükmü nedeniyle, ancak önümüzdeki yıldan itibaren uygulanabilecek.
“İL EMRİ GERİ GELSİN”
Süreci değerlendiren eğitim camiası Bakanlığın daha önce kaldırdığı il emri uygulamasının geri gelmesi gerektiğini söyledi.
İsmail Koncuk (Türk Eğitim- Sen Genel Başkanı): Bu noktaya Ömer Dinçer’in hataları sonucu gelindi. Yılda birkaç kez yapılan özür grubu atamaları teke indirildi. Yıllardır ailesinden uzakta görev yapan öğretmenden nasıl kaliteli hizmet beklenebilir? Dinçer inadından vazgeçmeli, il emri uygulamasını geri getirmeli ve özür atamalarını çoğaltmalıdır. Öte yandan Doğu ve Güneydoğu’da görev yapan öğretmenlerimize ‘mahrumiyet bölge tazminatı’ ödenerek bu bölgeler cazibe merkezi haline getirilebilir.
Ünsal Yıldız (Eğitim- Sen Genel Başkanı): Öğretmenin aile bütünlüğünü korumak MEB’in sorumluluğudur. Öğretmen açıklarının sebebi eş durumu atamaları değil. Bakanlık, özür durumu atamalarından dolayı boşalan kadroları ‘ücretli öğretmenlerle’ kapatmak zorunda kaldıklarından yakınarak bu değişikliği meşrulaştırmaktadır. İl emri uygulaması geri getirilerek, öğretmenlerin söz konusu mağduriyetleri giderilebilir.
EN SON HABER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.